Τρ. Απρ 16th, 2024

Τι σκέφτεται ο Τσίπρας για τη λίστα στις Ευρωεκλογές

*Του Δημήτρη Γιαννακόπουλου

Ψηλά στην ατζέντα της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδριάζει σήμερα το μεσημέρι υπό τον Αλ. Τσίπρα, θα βρεθεί το θέμα των Ευρωεκλογών, αν δεν είναι το μοναδικό που θα απασχολήσει την Κουμουνδούρου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός σκέπτεται αιφνιδιασμό αναφορικά με το αν θα επανέλθει το προηγούμενο καθεστώς της λίστας ή θα ισχύσει το υφιστάμενο από το 2014 του σταυρού προτίμησης. Η Νέα Δημοκρατία τον κάλεσε χθες να ξεκαθαρίσει την κατάσταση καθώς απομένον μόλις μερικές εβδομάδες μέχρι τις εκλογές. Η λίστα ακούγεται ολοένα και πιο έντονα.

Και τούτο διότι στις αρχές Φεβρουαρίου του 2014 όταν οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος είχαν αποφασίσει να αλλάξουν τον τρόπο εκλογής των ευρωβουλευτών εισάγοντας τότε τον σταυρό προτίμησης, ο Αλ. Τσίπρας είχε αντιδράσει λέγοντας μεταξύ άλλων ότι: «οι δύο κυβερνητικοί εταίροι πλασάρουν ως “ανανέωση”, με πρόσωπα και εκτός των κομματικών μηχανισμών, την κατάργηση της λίστας στις ευρωεκλογές και την αντικατάστασή της με σταυρό προτίμησης, ενώ στην πραγματικότητα ψάχνουν προσωπικούς στρατούς υποψηφίων βουλευτών που θα επιδίδοναι στη μάχη του σταυρού για να διασώσουν μια κυβέρνηση που καταρρέει υπό το βάρος της αποτυχίας της».

Συνεπώς, οι υποκειμενικές συνθήκες (δηλ η προηγούμενη δήλωση) είναι ώριμες όχι όμως και οι αντικειμενκές, όπως έλεγαν αντεστραμμένα παλιά στα θρανία της ΚΝΕ. Και τούτο διότι θα είναι ευκολότερο για τους ψηφοφόρους να καταμαυρίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωκάλπες χωρίς να μπουν στον κόπο να «σταυρώσουν» τα ψηφοδέλτια.