Τρ. Απρ 16th, 2024

Με πυξίδα την προοπτική να στηθούν τετραπλές κάλπες τον προσεχή Μάιο πορεύεται η «γαλάζια» στρατηγική, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να εκπέμπει μήνυμα ετοιμότητας σε όλα τα επίπεδα του στελεχικού δυναμικού και να εξακολουθεί να τονίζει τον πολιτικό χαρακτήρα των περιφερειακών εκλογών και την πίστη του στην επικράτηση ακόμα και σε όλες.

Στο πλαίσιο αυτό, η Πειραιώς καταρτίζει συγκεκριμένο πλάνο στοχευμένων επισκέψεων και ενεργειών του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και των κορυφαίων στελεχών της Ν.Δ., μέσω των οποίων θα εξυπηρετηθεί η διπλή επιδίωξή της όσο το δυνατόν αρτιότερης μετάδοσης του κυβερνητικού προγράμματος σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια και της στήριξης των υποψήφιων περιφερειαρχών που έχουν λάβει το χρίσμα του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. «Είναι σαφές ότι μαζί με τις εθνικές εκλογές και τις ευρωεκλογές, σημαντικό στίγμα στις πολιτικές ισορροπίες που θα διαμορφωθούν θα δώσει και το αποτέλεσμα που θα βγάλουν οι ψηφοφόροι στις περιφέρειες της χώρας.

Αν χαθούν μέσα σε μία εβδομάδα και αυτές οι τρεις -καθαρά πολιτικές- αναμετρήσεις, τότε θα μιλάμε για απόλυτη κυριαρχία για την παράταξη και τον Κυριάκο, γεγονός που θα του δώσει την ευκαιρία να ξετυλίξει με μεγαλύτερη άνεση το κουβάρι των πρώτων μετεκλογικών κινήσεών του.

Ακόμα, όμως, και αν το Μαξίμου φθάσει στα άκρα αυτό το θεσμικά πρωτόγνωρο όσο και κωμικοτραγικό σκηνικό που έχει δημιουργηθεί στη Βουλή και εξαντληθεί η τετραετία, είναι ξεκάθαρο ότι οι περιφερειακές κάλπες (μαζί με αυτές για την Ευρωβουλή) όχι μόνο θα αποτελέσουν πρόκριμα για τις εθνικές εκλογές, αλλά και θα επηρεάσουν καταλυτικά τις συνθήκες υπό τις οποίες θα διεξαχθεί η πιο κρίσιμη μάχη στη χώρα από το 2012 και μετά», επισημαίνουν στα «Π» στενοί συνεργάτες του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αποτυπώνοντας τους σχεδιασμούς της ηγετικής ομάδας.

Ηδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δώσει ξεκάθαρη εικόνα των προτεραιοτήτων του στο μέτωπο των περιφερειών, πραγματοποιώντας σειρά περιοδειών μέσω των οποίων επιχειρεί να καταδείξει το έμπρακτο ενδιαφέρον του για την κάθε περιοχή και να συνδέσει τις επιλογές των υποψήφιων περιφερειαρχών με την άσκηση της κατά τόπους πολιτικής από την ώρα που η Ν.Δ. θα ανέλθει στην εξουσία. Ως εκ τούτου, πέραν των καθιερωμένων συναντήσεων με κομματικά στελέχη, συνομιλεί ο ίδιος με πολίτες και παραγωγικούς φορείς, ενώ έχει επαφές (μέσω δηλώσεων ή ακόμα και συνεντεύξεων Τύπου) και με τα τοπικά ΜΜΕ, γεγονός που ελάχιστες φορές έχει επαναληφθεί στο παρελθόν από πολιτικό αρχηγό.

Ωστόσο, όσο πλησιάζει η ώρα της κάλπης, οι κινήσεις και οι πρωτοβουλίες της Πειραιώς εισέρχονται σε μια νέα φάση και εξαρτώνται άμεσα από τα δεδομένα των πρώτων μυστικών δημοσκοπήσεων που μελετούν οι επιτελείς του στενού μητσοτακικού πυρήνα. Οπως είναι σε θέση να γνωρίζουν τα «Π», το αμέσως επόμενο διάστημα η τακτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης και οι προσωπικές ενέργειες του Κυριάκου Μητσοτάκη θα επικεντρωθούν σε δύο άξονες.

Αφενός, στη διατήρηση των σκήπτρων στις περιφέρειες που βρίσκονται ήδη σε νεοδημοκρατικά χέρια και, αφετέρου, σε εκείνες που, αν κερδηθούν, θα ενισχύσουν σημαντικά το πολιτικό γόητρο της Ν.Δ. και θα καταστήσουν αδιαμφισβήτητη την πρωτοκαθεδρία του «γαλάζιου» στον αυτοδιοικητικό χάρτη που θα προκύψει το βράδυ των εκλογών. Αξίζει να σημειωθεί ότι, εκτός των άλλων, στις εν λόγω περιπτώσεις θα «τρέξει» και μια σειρά από δυναμικές -τοπικής εμβέλειας- καμπάνιες με την ανάδειξη του θετικού έργου των περιφερειαρχών που πρόσκεινται στη Ν.Δ. και, στον αντίποδα, των κακώς κειμένων εκείνων που στηρίζονται από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στην πρώτη κατηγορία ανήκει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με τον Απόστολο Τζιτζικώστα, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης με τον Χρήστο Μέτιο, το Βόρειο Αιγαίο με τη Χριστιάνα Καλογήρου, το Νότιο Αιγαίο με τον Γιώργο Χατζημάρκο, η Στερεά Ελλάδα με τον Φάνη Σπανό (όπου είναι σήμερα περιφερειάρχης ο Κώστας Μπακογιάννης), η Θεσσαλία με τον Κώστα Αγοραστό (για χάρη του οποίου και με φόντο την κινητικότητα που αναπτύσσει ο αντίπαλός του στην Πειραιώς βρίσκονται κανονικά επί ποδός πολέμου) και η Ηπειρος με τον Αλέκο Καχριμάνη.

Το στοίχημα

Στη δεύτερη, πέραν, βεβαίως, της Περιφέρειας Αττικής με τον Γιώργο Πατούλη, αποδίδεται πολύ μεγάλη σημασία και από σημειολογικής πλευράς στο στοίχημα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, όπου, ως γνωστόν, η Ν.Δ. στηρίζει τον Παναγιώτη Νίκα. «Δεν είναι δυνατόν να πηγαίνουμε για αυτοδυναμία και το παραδοσιακό προπύργιο της παράταξης να διοικείται τόσα χρόνια από ένα περίεργο συνονθύλευμα», επισημαίνουν χαρακτηριστικά κορυφαίοι κομματικοί παράγοντες.

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες περιφέρειες που δεν ελέγχονται από «γαλάζιους» εκλεκτούς, ιδιαίτερα ισχυρή θεωρείται από τους συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη η πιθανότητα επικράτησης του Γιώργου Κασαπίδη στη Δυτική Μακεδονία, ενώ κάνουν λόγο για ανοικτή μάχη με σοβαρές πιθανότητες επιτυχίας σε Κρήτη (όπου η αξιωματική αντιπολίτευση έχει δώσει το χρίσμα στον Αλέξανδρο Μαρκογιαννάκη), Δυτική Ελλάδα (όπου υποψήφιος είναι ο Νεκτάριος Φαρμάκης) και στα Ιόνια Νησιά (με την επί χρόνια ευρωβουλευτή και πρώην αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρόδη Κράτσα).

*Του Θανάση Φουσκίδη 

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 2/2/2019