Πα. Απρ 26th, 2024

Προσλήψεις 6.100 μονίμων υπαλλήλων στο Δημόσιο το 2023

Μετά τις εθνικές εκλογές της 25ης Ιουνίου θα βγουν στον «αέρα» τρεις μεγάλες προκηρύξεις για την πρόσληψη 6.100 μονίμων υπαλλήλων σε Δήμους, Περιφέρειες, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, Υπουργεία και εποπτευόμενους φορείς.

Συνολικά οι επιτυχόντες στον πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, αλλά όχι απαραίτητα και διοριστέοι στο σύνολο τους, είναι 14.874. Οι δυο πρώτες προκηρύξεις θα «τρέξουν» τον Ιούλιο και θα αφορούν επιτυχόντες Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης. Η τρίτη προκήρυξη θα βγει τον Σεπτέμβριο και θα αφορά ειδικό επιστημονικό προσωπικό (περί τα 100 άτομα). Με τις τρεις αυτές προκηρύξεις, θα καλυφθούν οι εγκεκριμένες ανάγκες σε μόνιμο προσωπικό των φορέων του Δημοσίου και του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα για το 2022 και το 2023.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του Υπουργείου Εσωτερικών, το 1ο Δεκαπενθήμερο του Ιουλίου θα ολοκληρωθεί ο πρώτος κύκλος κινητικότητας, που καθυστέρησε λόγω των βουλευτικών εκλογών. Στην συνέχεια και με βάση και τις νέες κενές θέσεις που θα προκύψουν, το 2ο Δεκαπενθήμερο του Ιουλίου οι Δήμοι, οι Περιφέρειες, τα Ν.Π.Δ.Δ και οι υπηρεσίες θα αποστείλουν στην Γενική Γραμματεία Ανθρωπίνου Δυναμικού του Υπουργείου Εσωτερικών, τα αιτήματα τους για την πρόσληψη μονίμου προσωπικού το 2024. Τα αιτήματα αυτά θα τα επεξεργαστεί η αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Εσωτερικών, πάντα βάση του κανόνα 1:1 και αναλόγως ο νέος υπουργός Εσωτερικών θα εισηγηθεί τον συνολικό αριθμό προσλήψεων προς έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο του Σεπτεμβρίου 2023, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο. Η τήρηση του κανόνα 1:1 σημαίνει ότι για την αποχώρηση ενός δημοσίου υπαλλήλου, θα προσλαμβάνεται ένας άλλος στην θέση του. Ας σημειωθεί ότι ο προγραμματισμός πρόσληψης μονίμων υπαλλήλων, μέσω του γραπτού διαγωνισμού, αφορά σε ποσοστό 100% πτυχιούχους Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης

Οι επιτυχόντες του ΑΣΕΠ προκειμένου να μπορούν να υποβάλουν αίτηση στις προκηρύξεις του επόμενου σταδίου, πρέπει να έχουν δηλώσει σωστά, σύμφωνα με την Πρόσκληση/Προκήρυξη 2Γ/2022, τα τυπικά προσόντα (τίτλοι σπουδών ή/και πρόσθετα προσόντα) ανά κωδικό θέσης. Σημειώνεται ότι σε αυτό το στάδιο, το ΑΣΕΠ δεν έχει κάνει συσχέτιση των κωδικών θέσεων με τα δηλωθέντα προσόντα.

Προσκλήσεις στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας

Η πρόσληψη 141 μονίμων υπαλλήλων στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), θα γίνει εντός του Ιουλίου από τους επιτυχόντες του πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού, αλλά με ανώτατο ηλικιακό όριο τα 30 έτη. Οι υπάλληλοι που θα πληρούν τις προϋποθέσεις της προκήρυξης, πριν προσληφθούν θα περάσουν από ειδικές ψυχομετρικές εξετάσεις.

Περικλής Καπετανόπουλος