Στο επόμενο στάδιο περνά η νέα προκήρυξη 3ΓΒ/2026 του ΑΣΕΠ, καθώς απεστάλη στο Εθνικό Τυπογραφείο για δημοσίευση και αφορά συνολικά 97 θέσεις Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού σε φορείς του Δημοσίου.
Πρόκειται για το Β΄ Στάδιο της διαδικασίας και, συνεπώς, η προκήρυξη δεν απευθύνεται στο σύνολο των πτυχιούχων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν υποψήφιοι κατηγορίας ΠΕ που συμμετείχαν στον πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό της 1Γ/2025 Πρόσκλησης – Προκήρυξης, με βάση τις προβλέψεις του ν. 4765/2021.
Η 3ΓΒ/2026 αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω του εύρους των φορέων και των εξειδικεύσεων που περιλαμβάνει. Οι θέσεις κατανέμονται μεταξύ υπουργείων, ανεξάρτητων αρχών, οργανισμών, φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλων υπηρεσιών του Δημοσίου, ενώ οι περισσότερες αφορούν μόνιμο προσωπικό ή προσωπικό με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου. Στον συνοδευτικό πίνακα του ΑΣΕΠ επιβεβαιώνεται ότι το σύνολο των θέσεων ανέρχεται σε 97.
Το εύρος των γνωστικών αντικειμένων είναι μεγάλο. Μεταξύ άλλων προβλέπονται θέσεις για νομικούς, οικονομολόγους, επιστήμονες Πληροφορικής, ειδικούς στην ασφάλεια πληροφοριακών συστημάτων και ηλεκτρονικών επικοινωνιών, στατιστικούς, μηχανικούς, επιστήμονες κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών, ειδικούς στη δημόσια διοίκηση και στην περιφερειακή ανάπτυξη.
Χαρακτηριστικά, στον πίνακα εμφανίζονται θέσεις στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για Πληροφορική, Επικοινωνία και Νομική, στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών για Νομική και Ασφάλεια Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, καθώς και στο ίδιο το ΑΣΕΠ για αντικείμενα όπως η Διοίκηση Ανθρώπινων Πόρων, η Εργασιακή και Οργανωσιακή Ψυχολογία και οι Ευρωπαϊκές Πολιτικές και Προγράμματα.
Θέσεις περιλαμβάνονται επίσης στην Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης, μεταξύ άλλων για δημόσιες συμβάσεις, χωροταξικό και αναπτυξιακό προγραμματισμό, περιφερειακή και τοπική ανάπτυξη, περιβάλλον και δημόσια διοίκηση. Στον πίνακα περιλαμβάνονται ακόμη η Περιφέρεια Αττικής, το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας, το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων και ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους.
Στα υπουργεία συναντώνται, μεταξύ άλλων, θέσεις στο Υπουργείο Δικαιοσύνης για Πληροφορική και Στατιστική, στο Υπουργείο Εσωτερικών για Διοικητικό Δίκαιο και Πληροφορική, στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για οικονομολόγους και οικονομική ανάλυση, καθώς και στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για ανάπτυξη λογισμικού, ασφάλεια πληροφοριακών συστημάτων και διαχείριση βάσεων δεδομένων.
Ξεχωριστή κατηγορία αποτελούν οι θέσεις στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων. Για τον ΕΟΦ προβλέπονται θέσεις με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου διάρκειας έως τριών ετών, για εξειδικεύσεις όπως βιολόγοι, κτηνίατροι, φαρμακοποιοί και χημικοί. Από τον αναλυτικό πίνακα προκύπτουν επτά τέτοιες θέσεις.
Ιδιαίτερη σημασία για τους υποψηφίους έχει η σωστή αντιστοίχιση των προσόντων τους με τους κωδικούς της προκήρυξης. Το ΑΣΕΠ επισημαίνει ότι η επεξεργασία των αιτήσεων γίνεται μηχανογραφικά και, ως εκ τούτου, στην ηλεκτρονική αίτηση πρέπει να δηλωθούν με ακρίβεια οι κωδικοί θέσης, οι βασικοί τίτλοι σπουδών, η απαιτούμενη επιστημονική εξειδίκευση και τα πρόσθετα προσόντα.
Σε αρκετές περιπτώσεις δεν αρκεί μόνο ο βασικός τίτλος σπουδών. Προβλέπονται πρόσθετες προϋποθέσεις ή συνεκτιμώμενα προσόντα, όπως μεταπτυχιακοί ή διδακτορικοί τίτλοι, σχετική επαγγελματική εμπειρία, εξειδικευμένη γνώση συγκεκριμένων αντικειμένων και, ανάλογα με τη θέση, γνώση ξένων γλωσσών.
Σε μια εξαιρετικά δύσκολη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης έχει εξελιχθεί το περιστατικό στην καρδιά της…
Με σειρά εκδηλώσεων και δράσεων ευαισθητοποίησης των πολιτών, γιορτάζει ο δήμος Αχαρνών την Παγκόσμια Ημέρα…
Δύο νύχτες κινηματογράφου από όλο τον κόσμο στο θερινό Cine Alimos, δίπλα στη θάλασσα υπόσχεται…
Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι προετοιμασίες του δήμου Χαλανδρίου για τη διεξαγωγή του 13ου Αγώνα…
Περιστατικό κυβερνοασφάλειας με μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε πληροφοριακό σύστημα του Δήμου Πατρέων σημειώθηκε στις 20…
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο σχεδιασμός για την ενίσχυση της αντιπλημμυρικής προστασίας της Γλυφάδας, με…