Συνάντηση Γκίκα – Σταμενίτη: Στο επίκεντρο η αγροτική ανάπτυξη και η διαχείριση υδάτων στα νησιά
Κατά τη συνάντηση, εξετάστηκαν αναλυτικά οι δυνατότητες που προσφέρει το πρόγραμμα LEADER, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ, με ιδιαίτερη έμφαση στον ρόλο του για την ενίσχυση του ελαιοκομικού τομέα στα νησιά.
Την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την υλοποίηση έργων αγροτικών υποδομών στα νησιά συζήτησαν ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Στέφανος Γκίκας, και ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσης Σταμενίτης, στο πλαίσιο της επίσκεψης του τελευταίου στην Κέρκυρα, με αφορμή τη Σύνοδο της Επιτροπής Παρακολούθησης του Στρατηγικού Σχεδίου ΚΑΠ 2023-2027.
Κατά τη συνάντηση, εξετάστηκαν αναλυτικά οι δυνατότητες που προσφέρει το πρόγραμμα LEADER, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ, με ιδιαίτερη έμφαση στον ρόλο του για την ενίσχυση του ελαιοκομικού τομέα στα νησιά. Συζητήθηκε η στήριξη δράσεων που αφορούν τη μεταποίηση, την τυποποίηση και την εξωστρέφεια του προϊόντος, με στόχο την ενίσχυση της τοπικής παραγωγής και τη διείσδυση σε διεθνείς αγορές.
Παράλληλα, εξετάστηκαν οι προοπτικές υλοποίησης κρίσιμων έργων αγροτικών υποδομών, που θα διευκολύνουν την πρόσβαση των αγροτών και κτηνοτρόφων στις εκμεταλλεύσεις τους, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάγκη ορθής διαχείρισης του αρδευτικού νερού, ως βασικού παράγοντα βιώσιμης αγροτικής ανάπτυξης στα νησιά.
Μετά την συνάντηση ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής δήλωσε: «Είχα την χαρά να υποδεχθώ στην Κέρκυρα τον αγαπητό φίλο και συνάδελφο, Διονύση Σταμενίτη και να συζητήσουμε μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα για τον αγροτικό τομέα στα νησιά μας. Από την αγροτική οδοποιία, που τώρα αξιολογούνται οι προτάσεις των δήμων, μέχρι τα μικρά εγγειοβελτιωτικά έργα στα νησιά, που προχωρούν οι σχετικές προετοιμασίες ώστε να βγει η πρόσκληση τον Σεπτέμβριο 2025, αλλά και την χρηματοδότηση αρδευτικών έργων με χρήση μονάδων αφαλάτωσης.
Συζητήσαμε επίσης για τις δυνατότητες και την καλύτερη αξιοποίηση του προγράμματος LEADER. Οι επαφές μας με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα συνεχιστούν».






