Ο Στέφανος Κασσελάκης παραπέμφθηκε στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, μετά την άσκηση δίωξης εις βάρος του για παράβαση του νόμου 3213/2003, άρθρο 8, παρ. 1 και 3, όπως τροποποιήθηκε με τον νόμο 5026/2023.

Σύμφωνα με την εν λόγω διάταξη «στον Πρωθυπουργό, στους Αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Εθνικό ή Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς και όσων λαμβάνουν κρατική χρηματοδότηση, στους Υπουργούς, στους αναπληρωτές υπουργούς και τους Υφυπουργούς, στους βουλευτές και τους ευρωβουλευτές και όσους διαχειρίζονται τα οικονομικά των πολιτικών κομμάτων ως ανωτέρω, στους Γενικούς και Ειδικούς Γραμματείς της Βουλής και της Γενικής Κυβέρνησης, στους περιφερειάρχες και στους Δημάρχους απαγορεύεται η συμμετοχή στη διοίκηση ή στο κεφάλαιο εταιρειών, που έχουν έδρα πραγματική ή καταστατική στην αλλοδαπή είτε αυτοπροσώπως είτε με παρένθετα πρόσωπα».

Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργήθηκε από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών, Δημήτριο Νομικό, ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κλήθηκε να παρέχει εξηγήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου.

Στις έγγραφες εξηγήσεις ο Στέφανος Κασσελάκης τόνισε, σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ άλλων, ότι δεν γνώριζε την συγκεκριμένη απαγόρευση.

Η δίκη του προσδιορίστηκε για τις 8 Μαΐου 2025.