ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «ΕΘΝΙΚΗ ΑΡΧΗ ΚΥΒΕΡΝΟΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ»

Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου «Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας και λοιπές διατάξεις», το οποίο προβλέπει τη σύσταση Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου με την επωνυμία «Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας».

Βασικός στόχος της νέας «Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας» θα είναι ο συντονισμός και η υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για την Κυβερνοασφάλεια, καθώς και η αποτελεσματική πρόληψη και διαχείριση κυβερνοεπιθέσεων στην Ελλάδα, ώστε να επιτευχθεί ένα υψηλό επίπεδο ασφάλειας συστημάτων δικτύου και πληροφοριών στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα.

Δομικά η «Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας»:

  • Θα αποτελεί μετεξέλιξη και αναβάθμιση της Γενικής Διεύθυνσης Κυβερνοασφάλειας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης
  • Θα εποπτεύεται από τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης
  • Θα διοικείται από Διοικητή και Υποδιοικητές για λόγους ταχύτητας λήψης αποφάσεων
  • Θα διαρθρώνεται σε δύο Γενικές Διευθύνσεις, μία επιτελικού σχεδιασμού και μία επιχειρησιακή
  • Θα διαθέτει 155 οργανικές θέσεις (από περίπου 50 που διαθέτει επί του παρόντος), ενώ θα υπάρχει ειδική μέριμνα για τη βέλτιστη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού και την ενίσχυση της Αρχής με προσωπικό υψηλής εξειδίκευσης
  • Θα λειτουργεί ως Εθνική Αρχή Πιστοποίησης και ως Εθνικό Κέντρο Συντονισμού για την Κυβερνοασφάλεια.

Με το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου η χώρα ανταποκρίνεται στις συνεχώς αυξανόμενες εθνικές ανάγκες αλλά και τις επιτακτικές ενωσιακές δεσμεύσεις της. Η ευρωπαϊκή Οδηγία 2022/2555 (Οδηγία NIS2), η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή τον Οκτώβριο του 2024, αναμένεται να αυξήσει κατακόρυφα τον αριθμό των εποπτευόμενων φορέων από περίπου 70 σε 2.000. Πέρα από «παραδοσιακά» κρίσιμες υποδομές, όπως η ενέργεια, οι ψηφιακές υποδομές και ο τραπεζικός τομέας, θα συμπεριλαμβάνονται και άλλοι τομείς, όπως η δημόσια διοίκηση, οι ταχυμεταφορές, η παρασκευή, παραγωγή και διανομή χημικών προϊόντων, αλλά και η παραγωγή και μεταποίηση τροφίμων.

Στόχο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης αποτελεί η ενίσχυση της θεσμικής και τεχνολογικής θωράκισης της χώρας έναντι των κυβερνοαπειλών. Με το σχέδιο νόμου για την «Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας» πραγματοποιείται ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, συμβάλλοντας στην εμπέδωση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τις ψηφιακές υπηρεσίες και προάγοντας την εκπαίδευση και τις επενδύσεις στον τομέα της Κυβερνοασφάλειας.

Share

Τελευταία άρθρα

Νότιο Πήλιο: Αναβάθμιση λιμενικών υποδομών

Στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας για τον Λιμένα Κάτω Γλυφούρας (πρώην Ναυτικές Σχολές).

5 λεπτά ago

Η Ιθάκη διεκδικεί, επιμένει και κερδίζει

Το δίκαιο αίτημα του Δημοτικού Συμβουλίου Ιθάκης έγινε αποδεκτό.

24 λεπτά ago

191.654,40€ για αντιπυρική προστασία του Δημοτικού Δάσους Φιλιππιάδας

Δημιουργούνται σήμερα οι υποδομές που θα προστατεύσουν τον τόπο αύριο.

1 ώρα ago

Ολοκληρώνονται οι παρεμβάσεις στα σχολεία Ραφήνας- Πικερμίου

Έτοιμα να υποδεχτούν μαθητές και εκπαιδευτικούς για τη νέα σχολική χρονιά είναι τα σχολεία στο…

1 ώρα ago

Οι νέοι της Καλαμάτας αλλάζουν την πόλη τους

Ο Δήμος Καλαμάτας συμμετέχει στο Youth Climate Action Fund του Bloomberg Philanthropies.

1 ώρα ago

Εξαιρούνται κυρώσεων του ΥΠΟΙΚ οι ΟΤΑ

Εκτός «κάδρου» αφήνει τους προϊσταμένους δήμων και Περιφερειών, αναφορικά με τις κυρώσεις για μη εμπρόθεσμη…

1 ώρα ago