Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Συναντήσεις για ακτοπλοϊκές συνδέσεις και έργα στο Βόρειο Αιγαίο

Η ακτοπλοϊκή σύνδεση Βόλου – Μυτιλήνης – Χίου και νέα έργα στο ΠΔΕ βρέθηκαν στο επίκεντρο των επαφών του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, με σκοπό την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων του ΕΣΠΑ.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Κώστας Μουτζούρης, με στόχο την ενίσχυση της διασυνδεσιμότητας των νησιών του Βορείου Αιγαίου, είχε στην Αθήνα σημαντική σύσκεψη στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με αντικείμενο την ακτοπλοϊκή σύνδεση Βόλου – Μυτιλήνης – Χίου.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης  συζητήθηκαν λεπτομέρειες της σύνδεσης, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα και η σταθερή λειτουργία της γραμμής, η οποία αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά την οικονομική, εμπορική και κοινωνική διασύνδεση των νησιών του Βορείου Αιγαίου με τη Θεσσαλία και την ηπειρωτική Ελλάδα.

Η πρωτοβουλία αποτελεί συνέχεια των παρεμβάσεων και της στρατηγικής που είχε προαναγγείλει εδώ και καιρό ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, ο οποίος έχει θέσει ως βασική προτεραιότητα την άρση της νησιωτικής απομόνωσης και τη δημιουργία νέων αξόνων μεταφοράς και ανάπτυξης.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν το νέο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, εκκρεμότητες του προηγούμενου προγράμματος,  καθώς και η διαμόρφωση του νέου προγράμματος χρηματοδότησης φυσικών καταστροφών για την περίοδο 2026–2030.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο ύψος της χρηματοδότησης του προγράμματος, ενώ παράλληλα επιβεβαιώθηκε ότι προχωρά η διαδικασία για την ενεργοποίηση της ακτοπλοϊκής γραμμής Βόλου – Μυτιλήνης – Χίου, με την αναμενόμενη έγκριση από το Υπουργείο Οικονομικών προς το Υπουργείο Ναυτιλίας να δρομολογείται άμεσα.

Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι άνοιξε η πλατφόρμα για την ένταξη νέων ώριμων έργων στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, σε συνεργασία και συνεννόηση με τους αρμόδιους φορείς.

Για τη σημασία της πρωτοβουλίας και τα αποτελέσματα των επαφών στην Αθήνα, ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κωνσταντίνος Μουτζούρης, δήλωσε:

«Η ενίσχυση της ακτοπλοϊκής διασύνδεσης των νήσων του Βορείου Αιγαίου αποτελεί στρατηγική επιλογή της Περιφερειακής Αρχής. Από την πρώτη στιγμή θέσαμε ως στόχο την αποκατάσταση ουσιαστικών και βιώσιμων συγκοινωνιακών δεσμών με την ηπειρωτική Ελλάδα.

Η σύνδεση Βόλου – νήσων Βορείου Αιγαίου,  δεν είναι απλώς ένα συγκοινωνιακό έργο· είναι ένας αναπτυξιακός διάδρομος που ενισχύει την οικονομία, τον τουρισμό και την κοινωνική συνοχή των νησιών μας. Με συνεργασία, επιμονή και τεκμηριωμένες προτάσεις, ένα αίτημα που για χρόνια παρέμενε ανεκπλήρωτο, παίρνει σάρκα και οστά.

Παράλληλα, η ενεργοποίηση της πλατφόρμας για την ένταξη νέων ώριμων έργων στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων δημιουργεί μια σημαντική ευκαιρία για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, ώστε να προωθήσουμε παρεμβάσεις που θα ενισχύσουν τις υποδομές και την αναπτυξιακή προοπτική των νησιών μας».

Τελευταία άρθρα

Χαρδαλιάς: Ποδηλατόδρομοι και ήπιες μετακινήσεις στο επίκεντρο στα Βριλήσσια

Σε παρεμβάσεις που ενισχύουν τις ήπιες μορφές μετακίνησης και αναβαθμίζουν την καθημερινότητα των πολιτών εστιάζει…

18 δευτερόλεπτα ago

Πρόστιμο 105.600 ευρώ για υποβάθμιση του περιβάλλοντος

Τα όσα ορίζει η νομοθεσία για υποβάθμιση του περιβάλλοντος εφάρμοσε, χωρίς εκπτώσεις η Περιφέρεια Νοτίου…

6 λεπτά ago

Καλαμάτα: Προχωρά το Κλειστό Προπονητήριο στο Δημοτικό Στάδιο

Στόχος να είναι έτοιμο τον Σεπτέμβριο.

14 λεπτά ago

Μάνδρα: Παρεμβάσεις ουσίας στο 1ο Δημοτικό – Λύσεις σε προβλήματα δεκαετιών

Σε παρεμβάσεις ουσιαστικής αναβάθμισης στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Μάνδρας προχώρησε ο Δήμος Μάνδρας – Ειδυλλίας,…

34 λεπτά ago

Σενάρια για σαμποτάζ σε δημοτικό ηλεκτροφωτισμό

Για δολιοφθορά κάνει λόγο ο δήμαρχος Λέρου, για τη μη λειτουργία του δημοτικού ηλεκτροφωτισμού και…

35 λεπτά ago

Δήμος Λοκρών: Εσπερίδα για την ελιά και το ελαιόλαδο

Εσπερίδα για την «Βιωσιμότητα και Αειφορία στην Παραγωγή και Μεταποίηση της Επιτραπέζιας Ελιάς και του…

46 λεπτά ago