Τους 29 δημάρχους των νησιών των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων σε τηλεδιάσκεψη καλεί ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, προκειμένου να κατατεθούν προτάσεις για τον σχεδιασμό και την χρηματοδότηση τους με στόχο την κάλυψη των βασικών τους αναγκών, αλλά και το διεκδικητικό πλαίσιο που αφορά στην ανάπτυξη των νησιωτικών υποδομών.

Ο Γιώργος Χατζημάρκος, με επιστολή του, καλεί τους δημάρχους των νησιών σε τηλεδιάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα το μεσημέρι, ώστε να βρεθούν κοινά αποδεκτές λύσεις αναφορικά με θέματα που βρίσκονται στο στάδιο του σχεδιασμού και και αφορουν:

Στα χρηματοδοτικά έργα ΟΧΕ μικρών νησιών Δωδεκανήσου και Κυκλάδων, τα οποία χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ 2021–2027 και

Στη δημιουργία υπηρεσίας υποστήριξης για τη συλλογή και μεταφορά αποβλήτων σε νησιωτικούς δήμους με πληθυσμό κάτω των 10.000 κατοίκων.

Η πρόσκληση απευθύνεται στους Δημάρχους Αμοργού, Ανάφης, Άνδρου, Αντιπάρου, Θήρας, Ίου, Κέας, Κιμώλου, Κύθνου, Μήλου, Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, Σερίφου, Σικίνου, Σίφνου, Τήνου και Φολεγάνδρου στις Κυκλάδες και Αγαθονησίου, Αστυπάλαιας, Καλύμνου (για Ψέριμο και Τέλενδο) Καρπάθου, Κάσου, Λέρου, Λειψών, Μεγίστης, Νισύρου, Πάτμου, Σύμης, Τήλου και Χάλκης στα Δωδεκάνησα.

Όπως αναφέρεται, η πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο του συντονισμού της Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με τους νησιωτικούς δήμους, με στόχο τον  σχεδιασμό, την αποτελεσματική αξιοποίηση των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων και την ενίσχυση βασικών υπηρεσιών που επηρεάζουν την καθημερινότητα των τοπικών κοινωνιών.