Περιφέρεια Θεσσαλίας

Προγνωστικό μοντέλο για την ατμοσφαιρική ρύπανση

Η σωστή ενημέρωση των αρμοδίων Αρχών και υπηρεσιών για την προστασία της υγείας των πολιτών και τη λήψη μέτρων προστασίας, είναι ο στόχος του σχεδίου ανάπτυξης ενός προγνωστικού μοντέλου για την ατμοσφαιρική ρύπανση από την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο περιφερειάρχης Δημήτρης Κουρέτας: «με το προγνωστικό μοντέλο καταγραφής της ρύπανσης, θα μπορούμε να προβλέπουμε πιθανά συμβάντα ρύπανσης βραχυπρόθεσμα και με αυτό τον τρόπο να προστατεύουμε τον πληθυσμό. Η ανάπτυξη του μοντέλου περιλαμβάνει μεγάλους όγκους μετρήσεων, τα οποία προκύπτουν από δεδομένα που έχουν καταγραφεί για ένα μεγάλο διάστημα. Η κατάσταση το 2024 ήταν σαφώς καλύτερη από τα προηγούμενα χρόνια. Σημαντικοί παράγοντες που επηρεάζουν την περιβαλλοντική ρύπανση, είναι η καύση επικίνδυνων υλικών στα τζάκια, λόγο πιθανών οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν κάποιοι συμπολίτες, καθώς και η συνεχής χρήση του αυτοκινήτου».

Επίσης, τόνισε πως «Το πρόβλημα είναι σύνθετο, χρειάζεται πολύ καλή συνεργασία μεταξύ Περιφέρειας, Δήμου, επαγγελματιών εστίασης και των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στη βιομηχανική ζώνη».

Από την πλευρά του ο Αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γιώργος Σαχαρίδης, με αφορμή το πρόβλημα με τα αυξημένα αιωρούμενα μικροσωματίδια που αντιμετωπίζει ο Βόλος, δήλωσε πως: «με βάση τις μετρήσεις των σταθμών του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας, στον Βόλο δεν καταγράφεται πρόβλημα με υπερβάσεις στο μονοξείδιο του άνθρακα, διοξείδιο του άνθρακα, οξείδια του αζώτου και διοξείδιο του θείου.

Ο Βόλος αντιμετωπίζει πρόβλημα ρύπανσης με υπερβάσεις αιωρούμενων σωματιδίων PM2.5, ένα πρόβλημα που είναι πολυπαραγοντικό και απαιτεί πολυπαραγοντικές λύσεις, γιατί οι αιτίες που το προκαλούν είναι η βιομηχανία, το κυκλοφοριακό, η θέρμανση και η εστίαση. Η γεωμορφολογία της περιοχής, η κίνηση των οχημάτων, τα εργοστάσια, οι καυστήρες θέρμανσης, το λιμάνι και οι κλιματολογικές συνθήκες δημιουργούν τις συνθήκες επιβάρυνσης της ατμόσφαιρας.

Ήδη είναι σε εξέλιξη μια συζήτηση με το Αστικό ΚΤΕΛ Βόλου για να δοθούν κίνητρα στους πολίτες για περισσότερη χρήση των Μαζικών Μέσων Μεταφοράς. Η Επιστημονική Oμάδα GreenYourAir επίσης συζητά με τις βιομηχανίες της περιοχής και όταν ολοκληρωθεί ο διάλογος θα ενημερώσουμε την Περιφέρεια για τις κοινές δράσεις που θα βοηθούσαν στην βελτίωση της ποιότητας του αέρα. Είναι σημαντική η βούληση του Περιφερειάρχη κ. Κουρέτα να λυθεί αποτελεσματικά και άμεσα το πρόβλημα».

Τελευταία άρθρα

Μεγάλη συμμετοχή στην «Ημέρα Ποδηλάτου» του Πειραιά

Από παιδιά με τα ποδήλατά τους γέμισε η πλατεία Κοραή στο κέντρο του Πειραιά, που…

1 ώρα ago

Συμπαραστάτης στο έργο του 4amea η Νίκαια

Την εκδήλωση του 4amea – Πανελλαδικού Υποστηρικτικού και Κοινωνικού Δικτύου AμεΑ, η οποία πραγματοποιήθηκε στην…

1 ώρα ago

Μελέτη για την αντιπλημμυρική προστασία της Δυτικής Αχαΐας

Η αντιπλημμυρική προστασία των περιοχών της Αχαΐας και η διευθέτηση των ρεμάτων σε όλη την…

4 ώρες ago

Εκδήλωση για τον εθελοντισμό στο Αιγάλεω

Αφιερωμένη στη βράβευση των εθελοντών και χορηγών των δράσεων Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ήταν η εκδήλωση που…

4 ώρες ago

Βολές Β. Σίμου στο ΥΠΕΝ για τη διαχείριση των απορριμμάτων

Στις επιπτώσεις από τη λειτουργία της χωματερής και τη διαχείριση των απορριμμάτων, με γνώμονα την…

5 ώρες ago

Μέτρα για την αντιπυρική περίοδο στο Ίλιον

Την υποχρέωση των πολιτών να καθαρίσουν οικόπεδα και ακάλυπτους χώρους που τους ανήκουν μέχρι και…

5 ώρες ago