Περιφέρεια Θεσσαλίας

Αίτημα στήριξης των αγροτών της Θεσσαλίας

Την οικονομική στήριξη των αγροτών της περιοχής που επλλήγησαν από τις επιπτώσείς της κλιματικής αλλαγής, με την αναπλήρωση των εισοδημάτων που έχασανν ζητά από την κυβέρνηση ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας.

Ο Δημήτρης Κουρέτας, στην επιστολή που έστειλε προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Τσιάρα και τον Υφυπουργό Χρ. Κέλλα κάνει λόγο για την ανάγκη λήψης μέτρων για την ενίσχυση των παραγωγών και των εξαιρετικών προϊόντων της Περιφέρειας λόγω απωλειών της παραγωγής και την κάλυψη της απώλειας του φυτικού κεφαλαίου, συνυπολογίζοντας τις ανάγκες για την αντικατάστασή του.

Όπως σημειώνει στην επιστολή του ο Δ.Κουρέτας, «οι δυσμενείς συνθήκες που επικράτησαν στην Περιφέρεια Θεσσαλίας μετά τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2023, επηρέασαν αρνητικά τη φυσιολογική λειτουργία των δενδρωδών καλλιεργειών, καταστρέφοντας τμήματα του φυτικού κεφαλαίου με σημαντικές ζημιές.

Το θερμό φθινόπωρο που ακολούθησε τις πλημμύρες, δημιούργησε σοβαρά προβλήματα στη συλλογή των καρπών. Επιπρόσθετα ο θερμός χειμώνας του 2023-24, δεν επέτρεψε στα δέντρα να εισέλθουν σε κανονικό λήθαργο ή να τον ολοκληρώσουν λόγω της έλλειψης των απαραίτητων ωρών χαμηλών θερμοκρασιών και ορισμένες ποικιλίες δέντρων είχαν μειωμένη ή και μηδενική ανθοφορία και καρποφορία.

Στη συνέχεια οι ξηροθερμικές συνθήκες της άνοιξης και κυρίως οι υψηλές παρατεταμένες θερμοκρασίες, που ακολούθησαν το καλοκαίρι του 2024, επιβάρυναν ακόμη περισσότερο τις δενδρώδεις καλλιέργειες, ακόμη και σε περιπτώσεις άρδευσης τους, λόγω της αδυναμίας των ήδη καταπονημένων δέντρων να αναπτύξουν φυσιολογικά τους καρπούς τους.

Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω που προκύπτουν από τα αναλυτικά τεκμηριωμένα στοιχεία του καθηγητή κ. Γ. Νάνου και με σκοπό την οικονομική στήριξη των παραγωγών αιτούμαστε τα παρακάτω μέτρα: Αναπλήρωση του εισοδήματος των αγροτών λόγω απωλειών της παραγωγής. Κάλυψη της απώλειας του φυτικού κεφαλαίου, συνυπολογίζοντας τις ανάγκες για την αντικατάστασή του. Τα παραπάνω μέτρα είναι απαραίτητα για την ενίσχυση των παραγωγών και των εξαιρετικών προϊόντων της Περιφέρειας μας».

Τελευταία άρθρα

Νίκος Χαρδαλιάς από τις Βρυξέλλες: Διεκδικεί περισσότερους ευρωπαϊκούς πόρους για έργα σε κάθε γωνιά της Αττικής

Με σαφές διεκδικητικό πλαίσιο και επίκεντρο την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος…

14 ώρες ago

Στην Επιτροπή Νήσων & Πολιτικής Συνοχής της ΚΕΔΕ ο Δήμαρχος Οινουσσών

Στο επίκεντρο η ευρωπαϊκή στρατηγική για τα νησιά.

16 ώρες ago

Το ParkOut City Flow έρχεται στην Κυψέλη

Nέα προσέγγιση στην αστική μετακίνηση.

17 ώρες ago

Nέος μεγάλος υπόγειος αγωγός απορροής ομβρίων υδάτων στην Ηράκλεια

Στόχος είναι η ενίσχυση της ασφάλειας και η προστασία της περιοχής από πλημμυρικά φαινόμενα.

17 ώρες ago

830.000 ευρώ για την αναβάθμιση 11 γηπέδων του Δήμου Ιωαννιτών

Οι παρεμβάσεις δεν περιορίζονται στη βελτίωση της εικόνας των γηπέδων, αλλά αποσκοπούν πρωτίστως στην κάλυψη…

17 ώρες ago

Ζάκυνθος: Oικονομική ενίσχυση από τη Βουλή των Ελλήνων στη Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Νικήτας Κακλαμάνης, υπέγραψε την έγκριση νέας οικονομικής ενίσχυσης ύψους…

18 ώρες ago