Τον θεσμό των «High School Open Days» στο Κέντρο Πολιτικής Προστασίας, με στόχο την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση των μαθητών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για την ανάπτυξη μιας κουλτούρας πρόληψης και άμεσης ανταπόκρισης σε έκτακτες καταστάσεις, ώστε ο φόβος απέναντι στα φυσικά φαινόμενα να μετατραπεί σε γνώση, συνέχισε για δεύτερη χρονιά η Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου με αφορμή την επανέναρξη του θεσμού και την παρουσία των μαθητών του 11ο Δημοτικού Σχολείου Λάρισας, ο Δημήτρης Κουρέτας ανέφερε: «Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι να αναδείξουμε τη σημασία της Πολιτικής Προστασίας και της πρόληψης, αλλά και να δώσουμε την ευκαιρία, ιδιαίτερα σε εσάς τα παιδιά, να γνωρίσετε από κοντά το έργο των υπηρεσιών που φροντίζουν καθημερινά για την ασφάλεια όλων μας. Η γνώση, η ενημέρωση και η σωστή προετοιμασία είναι τα πιο σημαντικά εργαλεία ώστε να μπορούμε να ανταποκριθούμε σωστά σε κάθε έκτακτη ανάγκη. Ελπίζουμε η σημερινή εμπειρία να σας δώσει χρήσιμα εφόδια που θα σας συνοδεύουν τόσο σήμερα ως μαθητές όσο και στο μέλλον, ως ενεργούς και υπεύθυνους πολίτες».
Από την πλευρά του, ο Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας Ισότητας και Πολιτισμού, Βασίλης Σίμος, τόνισε: «Η δράση αυτή γίνεται για να αντιμετωπίζονται τα φυσικά φαινόμενα χωρίς φόβο και με γνώση».
Παρόντες επίσης στη συνέντευξη τύπου ήταν ο Περιφερειακός Συντονιστής Πολιτικής Προστασίας, Δημήτρης Μπίκος και η Διευθύντρια Πολιτικής Προστασίας, Ελεάννα Πορίχη.
Από την πλευρά τους οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά το Κέντρο Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, το οποίο αποτελεί βασικό εργαλείο πρόληψης και διαχείρισης κρίσεων.
Είδαν πώς λειτουργούν τα ψηφιακά συστήματα παρακολούθησης που καταγράφουν δεδομένα για τα καιρικά φαινόμενα και τη στάθμη των ποταμών, ενώ παράλληλα ενημερώθηκαν για τη λειτουργία των σταθμήμετρων και των μοντέλων πρόβλεψης της συμπεριφοράς των υδάτινων όγκων.
Στη συνέχεια, ενημερώθηκαν αναλυτικά για την έννοια του κινδύνου και της καταστροφής, καθώς και για τα βασικά φυσικά φαινόμενα όπως οι σεισμοί, οι πλημμύρες, οι δασικές πυρκαγιές και οι τροπικοί κυκλώνες.
Παρουσιάστηκαν επίσης ζητήματα που αφορούν τα τεχνολογικά ατυχήματα και τις απειλές Χημικών, Βιολογικών, Ραδιολογικών και Πυρηνικών συμβάντων (Χ.Β.Ρ.Π.), καθώς και οι υγειονομικές κρίσεις, όπως επιδημίες και πανδημίες.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη συμβολή του εθελοντισμού στην πρόληψη, την αντιμετώπιση και την αποκατάσταση των συνεπειών από φυσικές και ανθρωπογενείς κρίσεις. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα συνεχιστεί ως τις 20 Μαρτίου και αναμένεται να το παρακολουθήσουν εκατοντάδες μαθητές γυμνασίων και λυκείων της Θεσσαλίας.
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πρώτη ιστιοδρομία της 32ης CYCLADES REGATTA 2026, το Σάββατο 20 Ιουνίου,…
Ιδιαίτερα σημαντικό βήμα προς τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών του, έκαν ο δήμος Περαιά που…
Στην προστασία του περιβάλλοντος, την λειτουργικότητα της πόλης και τη βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων…
Για τις νέες προοπτικές και δράσεις κοινωνικής ένταξης των τσιγγάνων ενημερώθηκαν τα μέλη του Συμβουλίου…
Σε «Δημοτικό Ωδείο Χάρις Αλεξίου», ονομάστηκε, προς τιμήν της αγαπημένης ερμηνεύτριας το δημοτικό Ωδείο Θήβας,…
Ακόμη και έξω από τις αυλές των σπιτιών, στα χωριά της Καστοριάς, έχουν φτάσει οι…