Μικροπιλιτικούς αντιπερισπασμούς χαρακτηρίζει την στάση της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Ρόδου ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου αναρτώντας μία αιχμηρή ανακοίνωση για το θέμα των οφειλών της επιχείρησης και της επαρκούς δροδότησης του νησιού.

Σε συνέχεια της κόντρας μεταξύ ΔΕΥΑΡ και Περιερειακής Αρχής, ο Γιώργος Χατζημάρκος σε ανακοίνωση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρει:

«Σήμερα, δυστυχώς, η επικαιρότητα μας γυρίζει χρόνια πίσω και φωτίζει τις αντιλήψεις και τις πρακτικές που μας χωρίζουν απο το Αύριο που αξίζουμε.

Η στάση της διοίκησης της ΔΕΥΑΡ επιβεβαιώνει οτι  κάποιοι δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν ένα ιερό αγαθό όπως το νερό για μικροπολιτικούς αντιπερισπασμούς.

Απέναντι σε αυτή την αγοραία στάση, η Περιφερειακή Αρχή αντιπαραθέτει τη σοβαρότητα, την υπευθυνότητα και τον απόλυτο σεβασμό στη νομιμότητα.

Γι’ αυτό ακριβώς και οφείλουμε να αποκαταστήσουμε πλήρως την αλήθεια για το ζήτημα.

Πρώτον, η ΔΕΥΑ Ρόδου δεν συγχωρέσε ποτέ το ό,τι το 2013, όλο το έργο του Φράγματος Γαδουρά πέρασε, με νόμο, στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Από την πλευρά μας, απο την πρώτη ημέρα που αναλάβαμε την διοίκηση της Περιφέρειας, δουλέψαμε μεθοδικά και ολοκληρώσαμε το μεγαλύτερο και πιο σύγχρονο έργο ύδρευσης στα νησιά μας, το Φράγμα Γαδουρά με το Εργοστάσιο Διύλισης, επιλύοντας το πρόβλημα της υδροδότησης στο μεγαλύτερο μέρος της Ρόδου και συνεχίζοντας ήδη για την υδροδότηση και της Νότιας Ρόδου.

Σε αυτή την δύσκολη πορεία, η στάση της ΔΕΥΑ Ρόδου ήταν συχνά εχθρική, αλλά αποφασίσαμε να λειτουργήσουμε υπέρ της κοινωνίας και των αναγκών του νησιού, κάνοντας ακόμα πιο συχνά οτι δεν βλέπαμε ή δεν καταλαβαίναμε για να μην ερεθίσουμε τους “μουζαχεντίν” της ανωριμότητας.

Δεύτερον, η βεβαίωση του οφειλόμενου ποσού στην ΑΑΔΕ από την Περιφέρεια δεν είναι πολιτική επιλογή, είναι υπηρεσιακή υποχρέωση με βάση την κείμενη νομοθεσία.

Η Περιφέρεια, όπως κάθε δημόσιος οργανισμός, δεσμεύεται από το νόμο: η μη διεκδίκηση των οφειλόμενων συνιστά ποινικό αδίκημα και γίνεται αφού έχουμε εξαντλήσει υπηρεσιακά κάθε δυνατότητα συνεννόησης για να μην φτάσουμε σε αυτό το σημείο αφού το ποσό που βεβαίωσε η Οικονομική Υπηρεσία μας, αφορά σε περίοδο 19 μηνών

Τρίτον, το ποσό της οφειλής δεν είναι αυθαίρετο, είναι τεκμηριωμένο και πλήρως αιτιολογημένο.

Προκύπτει από την πιστή εφαρμογή μίας συμφωνίας που ψηφίστηκε και υπεγράφη τόσο από τον Δήμο Ρόδου όσο και από την ΔΕΥΑΡ το 2023 και ελέγθηκε και εγκρίθηκε απο το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου δεν κάνει πολιτική με τις οφειλές.

Ασκεί διοίκηση με αρχές. Και θα συνεχίσει να το κάνει, είτε ενοχλεί είτε όχι, προκειμένου να υπηρετεί αυτό που είναι καθήκον της: την προστασία του δημοσίου συμφέροντος και την επίδειξη σεβασμού στην ανάγκη υδροδότησης των πολιτών.

Αντί συνεννόησης και με ένα χρέος εκατομμυρίων, η μόνιμα, σταθερά και διαχρονικά ασυνεπής ΔΕΥΑ Ρόδου, αποφασίζει να απειλεί ! Νέα ήθη.

Στην φτηνή δήλωση της ΔΕΥΑ Ρόδου οτι η μη διακοπή της παροχής νερού απο το εργοστάσιο διύλισης προβλέπεται απο την μεταξύ μας συμφωνία, η ερώτηση είναι τι γίνεται όταν μένει απλήρωτος ο ανάδοχος ενός έργου, αφού η Περιφέρεια δεν έχει δικούς της πόρους αλλά χρηματοδοτείται αποκλειστικά απο τον Κρατικό Προϋπολογισμό που στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν προβλέπει την χρηματοδότηση λόγω ασυνέπειας κάποιου αντισυμβαλλόμενου.

Είναι συγκλονιστικός ο αγώνας που δίνουμε για να χρηματοδοτούμε με εκατομμύρια ευρώ ένα έργο για να μην διαταραχθεί η λειτουργία του και αυτό θα συνεχίσουμε να το κάνουμε γιατί είναι η δική μας ηθική δέσμευση απέναντι στους πολίτες στους οποίους λέμε οτι τουλάχιστον ένας οργανισμός είναι συνεπής και αξιόπιστος.

Σήμερα, το συνολικό ύψος των οφειλών της ΔΕΥΑΡ φτάνει σχεδόν τα 7 εκατομμύρια ευρώ, από την τρέχουσα μόνο περίοδο, εκ των οποίων 6.384.094,10 ευρώ βεβαιώθηκαν στην ΑΑΔΕ στίς 8 Μαΐου, ενώ ακόμα υπάρχουν ανείσπρακτες οφειλές της ΔΕΥΑ Ρόδου πρός την Περιφέρεια απο την σχετική συμφωνία της προηγούμενης πενταετίας!

Η τραγική πραγματικότητα είναι οτι σήμερα, αυτός που απειλεί δεν είναι αυτός που έφαγε το “φέσι”, όπως το αποκαλεί ο λαός μας, αλλά αυτός που δεν τηρεί τον λόγο του, την ψήφο του, την υπογραφή του, την νομική δέσμευση του.

Νέα ήθη.

Προσωπικά, δεν θυμάμαι να ντράπηκα για την πολιτική ζωή περισσότερο από την χθεσινή ημέρα όταν διάβασα την απόφαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑ Ρόδου.

Η ζωή επιβάλλει να αντιμετωπίσουμε όσα έρχονται και αυτό θα κάνουμε και σε αυτή την τραγική περίπτωση. Με υπομονή, δουλειά, σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Και θυμίζοντας οτι το ψέμα έχει κοντά ποδάρια».

Τελευταία άρθρα

Καλαμάτα: Προχωρά το Κλειστό Προπονητήριο στο Δημοτικό Στάδιο

Στόχος να είναι έτοιμο τον Σεπτέμβριο.

4 λεπτά ago

Μάνδρα: Παρεμβάσεις ουσίας στο 1ο Δημοτικό – Λύσεις σε προβλήματα δεκαετιών

Σε παρεμβάσεις ουσιαστικής αναβάθμισης στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Μάνδρας προχώρησε ο Δήμος Μάνδρας – Ειδυλλίας,…

24 λεπτά ago

Σενάρια για σαμποτάζ σε δημοτικό ηλεκτροφωτισμό

Για δολιοφθορά κάνει λόγο ο δήμαρχος Λέρου, για τη μη λειτουργία του δημοτικού ηλεκτροφωτισμού και…

25 λεπτά ago

Δήμος Λοκρών: Εσπερίδα για την ελιά και το ελαιόλαδο

Εσπερίδα για την «Βιωσιμότητα και Αειφορία στην Παραγωγή και Μεταποίηση της Επιτραπέζιας Ελιάς και του…

36 λεπτά ago

250.000 ευρώ για τα αδέσποτα στη Ραφήνα

Για συστηματικές και ολοκληρωμένες προσπάθειες διαχείρισης και προστασίας των αδέσποτων ζώων της περιοχής και δαπάνες…

47 λεπτά ago

Καστοριά: Αυξάνονται τα περιστατικά βανδαλισμών

Ο Δήμος Καστοριάς καταδικάζει απερίφραστα κάθε τέτοια ενέργεια και καλεί τους πολίτες να συμβάλλουν ενεργά…

54 λεπτά ago