Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Στο παγκόσμιο συνέδριο σαϊολογίας η Περ. Νοτίου Αιγαίου

Τις πολιτικές που εφαρμόζονται στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, παρουσίασε στο 5ο Παγκόσμιο συνέδριο σαϊολογίας, που διεξήχθη στο Haikou της Κίνας, από 28 έως 31 Οκτωβρίου, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, η Περιφέρεια.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου, τα στελέχη της Περιφέρειας που κλήθηκαν να συμμετέχουν, παρουσίασαν τις πρωτοβουλίες για την διατήρηση  της γαστρονομικής  κληρονομιάς των νησιών, την ανάπτυξη των τοπικών προϊόντων και παραγωγών, την μείωση των οργανικών αποβλήτων και τη βιωσιμότητα, που συνδέουν τον άνθρωπο με το περιβάλλον και τον πολιτισμό του.

Επίσης, ενισχύουν την τοπική οικονομία,  δημιουργούν ισχυρές κοινότητες και καλλιεργούν στάσεις ζωής για τους νεότερους ανθρώπους.

Να σημειωθεί ότι το Παγκόσμιο Φόρουμ Shiology είναι ένα διεθνές συνέδριο που συγκεντρώνει ειδικούς, επιστήμονες, φορείς χάραξης πολιτικής και εκπροσώπους της βιομηχανίας από όλο τον κόσμο, με στόχο την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων που σχετίζονται με τα συστήματα τροφίμων και τη διατροφή.

Σκοπός είναι η εξεύρεση συστημικών λύσεων και βέλτιστων πρακτικών βιώσιμης διακυβέρνησης για να ευθυγραμμιστούν τα συστήματα τροφίμων με τους Παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) των Ηνωμένων Εθνών.

Το forum συγκέντρωσε κορυφαίους επιστήμονες, ερευνητές και φορείς από 54 χώρες για να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στη σαϊολογία  είναι μια αναδυόμενη διεπιστημονική έννοια που προσεγγίζει ολιστικά τα ζητήματα της τροφής και της κατανάλωσης, με όραμα τη βελτίωση της ανθρώπινης υγείας, την ευεξία, τη μακροζωία και τη βιώσιμη ανάπτυξη του πλανήτη.

Η κλιματική κρίση, η διατήρηση των πόρων του πλανήτη, ο περιορισμός της σπατάλης τροφίμων, η πρόσβαση σε επαρκή, ασφαλή και ποιοτική τροφή για όλους, η εκπαίδευση στην διατροφή ως στοιχείο πολιτιστικής κληρονομιάς, η τεχνολογία στον  τομέα των τροφίμων, η ανάπτυξη πολιτικών ήταν οι βασικές θεματικές του συνεδρίου.

Share

Τελευταία άρθρα

Προσλήψεις για την καθαριότητα των σχολείων του Ηρακλείου Αττικής

Συνολικά 71 άτομα, προσωπικό για την καθαριότητα των σχολέιων της πόλης, καθ’ όλη τη διάρκεια…

11 λεπτά ago

Χαρδαλιάς: Ασπίδα προστασίας για τους καταναλωτές – Διαδοχικές κατασχέσεις μέσα στο 2026

Σε ακόμη μία σημαντική επιχείρηση για την προστασία της δημόσιας υγείας και της ασφάλειας των…

23 λεπτά ago

Σημαντικές αλλαγές σε λαϊκές αγορές και υπαίθριο εμπόριο

Ρυθμίσεις που διευκολύνουν τον έλεγχο της νομιμότητας των πωλήσεων και την οργάνωση των λαϊκών αγορών,…

43 λεπτά ago

“Μπλόκο” της Περιφέρειας Αττικής σε 6,2 τόνους ακατάλληλων τροφίμων

Περισσότερους από έξι τόνους ακατάλληλων προϊόντων, που θα έθεταν σε κίνδυνο, ακόμη και την ζωή…

1 ώρα ago

Τουριστική ανάπτυξη με υπό όρους για τις Κολυμπήθρες Πάρου

Την απόφαση για τουριστική αξιοποίηση μίας εκ των χαρακτηριστικότερων παραλιών της Πάρου, υπό αυστηρό έλεγχο…

2 ώρες ago

2.350 παιδιά στα προγράμματα του Δήμου Χαλανδρίου

Με την συμμετοχή 2.350 παιδιών ολοκληρώθηκαν τα προγράμματα Δημιουργικής Απασχόλησης και Αθλητικής Κατασκήνωσης του Δήμου…

2 ώρες ago