Περιφέρεια Κρήτης

Αντιδρά στη συμφωνία ΕΕ – Mercosur η Περιφέρεια Κρήτης

Την έντονη ανησυχία της για τις επιπτώσεις της υπό διαμόρφωση εμπορικής συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών της Mercosur, εκφράζει με επιστολή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κωνσταντίνο Τσιάρα, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Σταύρος Τζεδάκης.

Μεταφέροντας την δυσαρέσκεια των εκπροσώπων της πρωτογενούς παραγωγής του νησιού, στην παρέμβασή του, ο Αντιπεριφερειάρχης επισημαίνει τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τον πρωτογενή τομέα της Κρήτης, κάνοντας λόγο για συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού εις βάρος των Ελλήνων και Κρητικών παραγωγών.

Όπως τονίζει, η μαζική είσοδος αγροτικών προϊόντων από τρίτες χώρες, τα οποία παράγονται με χαμηλότερο κόστος και διαφορετικά περιβαλλοντικά, υγειονομικά και εργασιακά πρότυπα, απειλεί ευθέως τα προϊόντα που παράγονται υπό τους αυστηρούς ευρωπαϊκούς κανόνες.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται από τον αντιπεριφερειάρχη και στο γεγονός ότι προϊόντα με αναγνωρισμένη ποιότητα και γεωγραφική ταυτότητα δεν προστατεύονται επαρκώς στο πλαίσιο της συμφωνίας.

Χαρακτηριστικό είναι ότι, ενώ η Περιφέρεια Κρήτης διαθέτει 24 προϊόντα ΠΟΠ και 11 προϊόντα ΠΓΕ, με βάση την τρέχουσα συμφωνία ΕΕ-Mercosur προστατεύονται μόνο το ελαιόλαδο Σητείας ΠΟΠ και το ελαιόλαδο Κολυμπαρίου ΠΟΠ.

Ανησυχητικό είναι ότι ακόμη και παρά τις επίπονες προσπάθειες, εκτός λίστας προστασίας παραμένουν εμβληματικά προϊόντα του νησιού με ισχυρή εξαγωγική δυναμική, όπως:

  • Το «Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Κρήτη/Kriti» (ΠΓΕ).
  • Η Γραβιέρα Κρήτης (ΠΟΠ).
  • Το Πευκοθυμαρόμελο Κρήτης (ΠΟΠ).
  • Η Σταφίδα Σουλτανίνα Κρήτης (ΠΓΕ) και ο Οίνος Κρήτης (ΠΓΕ).

Προκειμένου να μην πληγεί η παραγωγή και τα προϊόντα της Κρήτης, ο Σταύρος Τζεδάκης υπογραμμίζει πως οι εμπορικές συμφωνίες δεν πρέπει να αγνοούν τις πραγματικές ανάγκες των παραγωγών, καθώς η υποβάθμιση του πρωτογενούς τομέα πλήττει τη βιωσιμότητα της υπαίθρου, την επισιτιστική ασφάλεια και την παραμονή των νέων στον τόπο τους.

«Ως Περιφέρεια Κρήτης ζητούμε να συμπεριληφθούν όλα τα ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντα του νησιού μας, καθώς και να προστατευθούν όλα τα πιστοποιημένα προϊόντα της χώρας μας», καταλήγει στην επιστολή του ο Αντιπεριφερειάρχης.

Share

Τελευταία άρθρα

Το έργο Πριόλιθος – Κέρτεζη παίρνει μπροστά και κρατά ζωντανή τη μνήμη του Παναγιώτη Τζένου

Με μια ιδιαίτερα σημαντική παρέμβαση για την οδική ασφάλεια και την καθημερινότητα των κατοίκων των…

15 ώρες ago

Oλοκαίνουργιος στίβος στο Δημοτικό Στάδιο Μαρκοπούλου

Θα είναι στη διάθεση του κοινού από τις 11-5-2026.

16 ώρες ago

Καβάλα: Σε εξέλιξη οι εργασίες για την κατασκευή τριών σημαντικών έργων υποδομής

Συνεχίζονται οι εργασίες κατασκευής της μονάδας ηλιακής ξήρανσης λυματολάσπης, του βιολογικού καθαρισμού του Δάτου και…

16 ώρες ago

Η Βόρεια Κέρκυρα θωρακίζεται τεχνολογικά για την αντιπυρική περίοδο

Σε 24ωρη επιχειρησιακή ετοιμότητα το υπερσύγχρονο drone της Πυροσβεστικής στον Παντοκράτορα.

17 ώρες ago

Δημοτικό Στάδιο Καλαμάτας: Λειτουργική αναβάθμιση εσωτερικών & εξωτερικών χώρων

Οι εργασίες κρίνονται απαραίτητες προκειμένου το στάδιο να αναβαθμιστεί ώστε να πληροί τις απαιτούμενες προδιαγραφές…

17 ώρες ago

Αμφιλοχία: Άκυρες η συγχώνευση του 3ου Δημοτικού & η κατάργηση του Γυμνασίου Μαλεσιάδας

Συνάντηση αντιπροσωπείας του Δήμου Αμφιλοχίας με την Υπουργό Παιδείας.

1 ημέρα ago