Κομβικά περιβαλλοντικά έργα στην Κρήτη

Το πρόγραμμα του εκσυγχρονισμού των μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων για την βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του νησιού, συνεχίζει η Περιφέρεια Κρήτης.
Στο λαίσιο αυτό, δρομολογούνται από τον ΕΣΔΑΚ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, σημαντικά έργα για την επίσπευση των διαδικασιών προσαρμογής των Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων σε Ηράκλειο, Αμάρι, Χερσόνησο και Σητεία, σε Μονάδες Ανάκτησης Ανακυκλώσιμων, με στόχο τον εκσυγχρονισμό των υποδομών και την βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της Κρήτης.
Τα έργα και ο σχετικός σχεδιασμός βρέθηκαν στο επίκεντρο της τεχνικής συνάντησης εργασίας της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΣΔΑΚ που συνεδρίασε υπό την προεδρία του προέδρου του ΕΣΔΑΚ και δημάρχου Ηρακλείου Αλέξη Καλοκαιρινού, με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, και επιτελών των αρμοδίων φορέων, της Αυτοδιοίκησης και του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης αναλύθηκαν οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν ώστε να δρομολογηθούν τα έργα μετατροπής των Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) σε Μονάδες Ανάκτησης Ανακυκλώσιμων (ΜΑΑ), καθώς και τα παράλληλα συμπληρωματικά έργα που απαιτούνται στις υφιστάμενες μονάδες, για να ολοκληρωθεί ο περιφερειακός σχεδιασμός και η ένταξή τους για χρηματοδότηση είτε στο ΕΣΠΑ, είτε στο Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων την περίοδο 2021 – 2027.
Αναφερόμενος στο θέμα ο πρόεδρος του ΕΣΔΑΚ και δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης δήλωσε:
Καλοκαιρινός, αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα αυτών των παρεμβάσεων, τονίζοντας: «Με την συνεργασία της Περιφέρειας Κρήτης και στο πλαίσιο του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων, δρομολογούνται, κατασκευάζονται και ολοκληρώνονται κομβικά έργα μεγάλης κλίμακας στους Δήμους Ηρακλείου, Χερσονήσου, Σητείας και Αμαρίου, τα οποία θα μας οδηγήσουν σε Μονάδες Ανάκτησης Ανακύκλωσης, οι οποίες θα καλύπτουν τις Περιφερειακές Ενότητες Ηρακλείου, Ρεθύμνου και Λασιθίου, δηλαδή την Κρήτη στο μεγαλύτερο μέρος της.
Εξίσου σημαντικό είναι και το γεγονός ότι ταυτόχρονα προχωράνε και συμπληρωματικά έργα και παρεμβάσεις στις υφιστάμενες μονάδες, με στόχο την βέλτιστη διαχείριση των απορριμμάτων μέχρι την ολοκλήρωση αυτών των έργων μεγάλης κλίμακας.
Έχουμε συνεπώς σε εξέλιξη την εφαρμογή ενός σχεδιασμού που αποσκοπεί στην βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της Κρήτης, στον εκσυγχρονισμό των υποδομών μας και στην ανταπόκριση στις σύγχρονες εθνικές και ευρωπαϊκές απαιτήσεις στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων, η οποία μας οδηγεί στην ελαχιστοποίηση της υγειονομικής ταφής».
Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης τόνισε: «Με τις νέες μονάδες επεξεργασίας σε Σητεία, Ηράκλειο, Χερσόνησο και Αμάρι, ολοκληρώνεται ο περιφερειακός σχεδιασμός που ξεκινήσαμε το 2016 και προχωράμε στον επόμενο, σύμφωνα με τις νέες απαιτήσεις της νομοθεσίας.
Η Κρήτη γυρίζει σελίδα στη διαχείριση των απορριμμάτων, με υποδομές που σέβονται τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Μέσα από τη σταθερή συνεργασία μας με τον ΕΣΔΑΚ, τους Δήμους και όλους τους φορείς, αποδεικνύουμε ότι με σχέδιο και επιμονή μπορούμε να πετύχουμε ένα νησί με μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Ευχαριστώ όλους όσοι πίστεψαν και στήριξαν διαχρονικά αυτό το όραμα, γιατί η Κρήτη μας αξίζει το καλύτερο και με τις συνέργειες κάνουμε πράξη ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας».