Τε. Ιούν 12th, 2024

Δήμος Κιλκίς: Σύσκεψη με τον Μάριο Θεμιστοκλέους για την άνοδο των εμβολιασμών

Οι ρυθμοί επιβράδυνσης που εμφανίζει το εμβολιαστικό πρόγραμμα κατά της Covid-19 στο σύνολο της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς και την κατατάσσουν αρκετές θέσεις πίσω στη σειρά από τον εθνικό μέσο όρο ανοσοποίησης κυριάρχησαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Κιλκίς παρουσία του Γενικού Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Υπουργείου Υγείας Μάριου Θεμιστοκλέους.

Με πρώτο το Δήμαρχο Κιλκίς Δημήτρη Κυριακίδη ο οποίος στην εκκίνηση της συζήτησης αναφέρθηκε στις χαμηλές επιδόσεις της εμβολιαστικής κάλυψης καθώς μέσα σε διάστημα τριών μηνών ανέβηκαν την κλίμακα των δέκα ποσοστιαίων μονάδων (34,70% στις 7 Ιουλίου – 45,17% στις 11 Οκτωβρίου) οι προσκεκληθέντες στη συνάντηση εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους για τα αίτια που προκαλούν την απροθυμία ή και την άρνηση συμμετοχής στους εμβολιασμούς και συνεξέτασαν στην συνέχεια πιθανούς τρόπους και προωθητικές ενέργειες για την αντιστροφή του υγειονομικά στάσιμου κλίματος ώστε να μεταπειστούν οι αναποφάσιστοι ή όσοι έχουν επιφυλάξεις για το εμβόλιο και να εμβολιαστούν φέρνοντας πιο κοντά τις ζωές όλων στην κανονικότητα.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς Ανδρέας Βεργίδης, ο Δήμαρχος Παιονίας Κώστας Σιωνίδης, η υποδιοικήτρια της 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας – Θράκης Ειρήνη Χατζοπούλου, η διευθύντρια προγραμματισμού της εν λόγω υγειονομικής περιφέρειας Αιμιλία Μακρυαλέα, ο κ. Γιώργος Μπαλάσκας ως εκπρόσωπος του Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης και βουλευτή Κιλκίς Γιώργου Γεωργαντά, οι Πρόεδροι του Ιατρικού Συλλόγου Κιλκίς Βλαδίμηρος Παναγιωτίδης του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κιλκίς Κώστας Κατσιάνος, του Εμπορικού Συλλόγου Κιλκίς Σπύρος Μιχαηλίδης καθώς και ο Διευθυντής του Εμπορικού Επιμελητηρίου Κιλκίς Γιώργος Ηλιάδης. Οι εκπρόσωποι των παραπάνω υγειονομικών και παραγωγικών φορέων, όπως επισήμανε ο Δήμαρχος, το περασμένο καλοκαίρι στάθηκαν αρωγοί της πρωτοβουλίας που ανέπτυξε ο Δήμος Κιλκίς και υποστήριξαν από κοινού την επικοινωνιακή εκστρατεία υπέρ των προαιρετικών εμβολιασμών. Ο κ. Κυριακίδης αφού εξέθεσε τις ενέργειες της Δημοτικής Αρχής αναφορικά με τη διαχείριση της πανδημίας και την ενίσχυση του εμβολιαστικού προγράμματος με τη συνέργεια των τοπικών φορέων και της 4ης ΥΠΕ στους κατ΄ οίκον εμβολιασμούς και εσχάτως στις καταδρομικές εξορμήσεις εμβολιασμών, ζήτησε από τον Γεν. Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας και συντονιστή του εθνικού εμβολιαστικού προγράμματος ‘’Ελευθερία’’ την υγειονομική κάρτα του Δήμου Κιλκίς προκειμένου να έχει καθαρή εικόνα για το πως εξελίσσεται το εμβολιαστικό πρόγραμμα στα διοικητικά του όρια ως επίσης και την επαναφορά των γιατρών με τακτικές επισκέψεις στα Αγροτικά Ιατρεία των οικισμών του Δήμου με το σκεπτικό της ενθάρρυνσης των πολιτών να προχωρήσουν με ιατρική παραίνεση στον εμβολιασμό τους.

Με την παραδοχή ότι το Κιλκίς όπως και όλη η Βόρεια Ελλάδα παραμένουν χαμηλά στον χάρτη των εμβολιασμών ο κ. Θεμιστοκλέους έκανε λόγο για ένα κρίσιμο ποσοστό της τάξης του 20% για το οποίο υπάρχει περιθώριο εμβολιασμού και παρότρυνε τους συνομιλητές του να εντείνουν τη διαπροσωπική τους επικοινωνία με ανεμβολίαστους πολίτες για να πειστούν και να κάνουν το εμβόλιο προστατεύοντας τους εαυτούς τους και το ευρύτερο περιβάλλον τους. Όποιας εμβολιάζεται επιστρέφει πιο κοντά στην κανονικότητα τόνισε χαρακτηριστικά ενώ απάντησε θετικά στο αίτημα για την υγειονομική κάρτα με περιγραφικά στοιχεία Δήμου.

Νωρίτερα στις τοποθετήσεις τους

– ο Αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς εξήρε το επίπεδο συνεργασίας όλων των φορέων στην προσπάθεια για τη μεγαλύτερη δυνατή εμβολιαστική κάλυψη της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς

– ο Δήμαρχος Παιονίας συντάχθηκε με το αίτημα της υγειονομικής κάρτας για την περιοχή του

– ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κιλκίς επικεντρώθηκε στην ανάγκη πειθούς των ανεμβολίαστων και της υποστηρικτικής συνδρομής της τοπικής Εκκλησίας προς αυτή την κατεύθυνση

– ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κιλκίς υπερθεμάτισε της επιστροφής των γιατρών στα αγροτικά ιατρεία ενώ πρότεινε την ανάληψη δράσεων στις ΒΙΠΕ που είναι μαζικοί εργασιακοί χώροι

ο Διευθυντής του ΕΒΕ Κιλκίς σημείωσε ότι οι μισοί εργαζόμενοι στις ΒΙΠΕ είναι εμβολιασμένοι και οι άλλοι μισοί υποβάλονται τακτικά σε rapid tests

-ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου ανέφερε ότι οι έμποροι βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο ως προς την εμβολιαστική τους κάλυψη και ότι δεν θα πρέπει να ξανακλείσει η αγορά εξαιτίας της πανδημίας γιατί ο εμπορικός κόσμος της πόλης δεν θα μπορούσε να αντέξει ένα νέο χτύπημα αναστολής των εργασιών του.

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με τη δέσμευση του κ. Θεμιστοκλέους ότι οι υγειονομικές υπηρεσίες θα βρίσκονται στο πλευρό των τοπικών αρχών για επιχειρησιακές δράσεις και μετακινήσεις κινητών μονάδων όπου χρειαστεί στο πλαίσιο περαιτέρω ενίσχυσης του εμβολιαστικού προγράμματος.