Πε. Μαρ 28th, 2024

Τζιτζικώστας στα Παραπολιτικά 90,1: Η Θεσσαλονίκη είναι σε καλύτερο σημείο από την Αττική

«Η Θεσσαλονίκη και η ευρύτερη περιοχή είναι σε καλύτερο σημείο από ότι είναι η Αττική», τόνισε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ο κ. Τζιτζικώστας ανέφερε πως έχει προτείνει σε πρώτη φάση να κλείσουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων, να μειωθεί η κινητικότητα ώστε να αποφευχθεί ένα αυστηρό lockdown.

Ακόμη ζήτησε από όλους υπομονή ώστε να καταφέρουμε –όπως είπε- «όλοι μαζί να βγούμε στο ξέφωτο».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Απόστολου Τζιτζικώστα στα Παραπολιτικά 90,1:

«Αυτή τη στιγμή η Θεσσαλονίκη και η ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας είναι σε καλύτερο σημείο από ότι είναι η Αττική. Αυτή τη στιγμή συνεδριάζουν στην Αθήνα η επιτροπή των ειδικών και περιμένουμε το τι θα αποφασίσουν εάν δηλαδή η Θεσσαλονίκη θα μπει άμεσα ή λίγο αργότερα σε πιο αυξημένα μέτρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τζιτζικώστας.

«Εγώ και αυτή τη φορά έχω πάρει θέση, από την προηγούμενη εβδομάδα ζήτησα, μαζί με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, έχοντας τα στοιχεία από τα σχολεία και την κινητικότητα που δημιουργούν κάναμε την πρόταση να κλείσουν σε πρώτη φάση η σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων στην περιοχή μας προκειμένου να αποφύγουμε τα χειρότερα. Αν για παράδειγμα ένα τέτοιο μέτρο θα μπορούσε να μειώσει αυτή την αυξητική τάση που έχουμε στα κρούσματα ενδεχομένως να μην χρειαζόταν λίγο αργότερα να πάμε σε ένα lockdown καθολικό τύπου », υπογράμμισε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.

«Εμείς σε αυτή τη φάση θα προκρίναμε αντί να πάμε αργότερα σε ένα πιο αυστηρό καθολικό lockdown να πάμε τώρα σε κάποια μέτρα περιορισμού και συγκεκριμένα στο κλείσιμο των σχολείων όλων των βαθμίδων. Για αυτό λεω ότι μερικά μέτρα νωρίτερα μπορεί να μας βοηθήσουν να αποφύγουμε συνολικά μέτρα αργότερα. Για να μην έχουμε πάλι ένα lockdown ευρύτερο και παγώσει πάλι η οικονομία της περιοχής μας που έχει χτυπηθεί πολύ άσχημα», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.

«Τη ζημιά την προκαλεί οτιδήποτε δημιουργεί κινητικότητα», τόνισε ο ίδιος.

«Σήμερα εάν πάρουμε μέτρα τα οποία δεν θα είναι καθολικά αλλά θα είναι μερικά όπως για παράδειγμα το να κλείσουμε τα σχολεία, τα οποία σχολεία μπορούν να λειτουργήσουν και διαδικτυακά έχει γίνει όλο το προηγούμενο διάστημα μπορεί να συνεχίσει να γίνεται, μπορεί ενδεχομένως να γλυτώσουμε ένα καθολικό lockdown μετά από μια εβδομάδα το οποίο θα είναι καταστροφικό για την οικονομία μας . Επομένως ας πάρουμε τώρα κάποια μέτρα μπροστά για να μην βρεθούμε στη δυσάρεστη κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η Αττική», δήλωσε επιπρόσθετα.

Για την πίεση του συστήματος υγείας στη Θεσσαλονίκη, σημείωσε: «Είμαστε καλά, από εντατικές είμαστε γύρω στο 30% πληρότητα το οποίο είναι καλός αριθμός, τα κρεβάτια covid αντίστοιχα είναι χαμηλά επομένως για αυτό λεω ότι διαφέρει η εικόνα της περιοχής μας με την Αττική. Όμως δεν σημαίνει ότι τα πράγματα είναι καλά εδώ , υπάρχει αυξητική τάση, το βλέπουμε στα λύματα, υπάρχει αυξητική τάση και στα κρούσματα. Ανησυχούμε. Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε όλοι μας ότι μια είναι η ασπίδα απέναντι σε αυτή την ιστορία η αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας και των υγειονομικών πρωτοκόλλων».

«Όλοι έχουμε κουραστεί με αυτή την ιστορία, υπάρχει κόπωση αλλά είναι κρίμα αν σκεφτεί κανείς ότι σύμφωνα και με τους ειδικούς είμαστε 2-3 μήνες μακριά από το να βγούμε στο ξέφωτο ας κάνουμε λίγο υπομονή ακόμα, προχωρούν και τα εμβόλια, να τελειώνουμε με αυτόν τον εφιάλτη», πρόσθεσε.

Για τον εορτασμό του Εβραϊκού Πάσχα στην Θεσσαλονίκη, ανέφερε: «Ενδιαφέρον υπάρχει, η Θεσσαλονίκη θεωρείται η Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων. Κάνουμε μια τεράστια προσπάθεια για να έρθουν όχι μόνο αυτοί αλλά να έρθουν και άνθρωποι που ενδιαφέρονται από όλο τον πλανήτη να επισκεφτούν ένα μουσείο ολοκαυτώματος και για αυτο είμαστε σε τελική φάση μαζί με το δήμαρχο Θεσσαλονίκης αλλά και την Ισραηλινή κοινότητα της Θεσσαλονίκης προκειμένου να ολοκληρωθούν τα σχέδια για το νέο μουσείο ολοκαυτώματος που θα γίνει δυτικά της πόλης και μάλιστα η Περιφέρεια θα συγχρηματοδοτήσει αυτό το μεγάλο project. Υπάρχουν ελπίδες και προσπαθούμε με τις κινήσεις που κάνουμε να αυξήσουμε τις ελπίδες αυτές».