Πα. Μαρ 29th, 2024

Να αναγνωρίσει έμπρακτα η Πολιτεία την μεγάλη προσφορά των δήμων, ζητεί η ΠΕΔΚΜ

Την ανάγκη η πολιτεία να στηρίξει έμπρακτα τους Δήμους, αναγνωρίζοντας τη μεγάλη προσφορά τους απέναντι σε χιλιάδες πολίτες που έπρεπε να #μείνουν σπίτι την περίοδο της πανδημίας, επισήμανε η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ), στη σημερινή, πρώτη δια ζώσης συνεδρίαση του Δ.Σ μετά την καραντίνα, λόγω κορονοϊού.

Το θέμα έθεσε στην έναρξη της συνεδρίασης ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ, Δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, τονίζοντας πως οι Δήμοι αποτέλεσαν βασικό πυλώνα του κοινωνικού κράτους, αφού από τις πρώτες κιόλας μέρες εφαρμογής των έκτακτων μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού, στήριξαν, μέσω των κοινωνικών τους υπηρεσιών, χιλιάδες ευάλωτους πολίτες.

«Υπάρχει μεγάλη ικανοποίηση και περηφάνια από όλους μας, για τη σημαντική προσφορά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία και σε αυτήν την κρίση έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο» ανέφερε ο πρόεδρος του οργάνου και πρόσθεσε πως «οι Δήμοι σήκωσαν βαρύ φορτίο και απέδειξαν πως είναι ο μόνος θεσμός του Ελληνικού κράτους που μπήκε στα σπίτια των πολιτών, μέσα από τα κοινωνικά προγράμματα, όπως το «Βοήθεια στο Σπίτι», κοινωνικά παντοπωλεία και φαρμακεία και την Καθαριότητα που παρείχε χρήσιμες υπηρεσίες μέσα στην πανδημία, προστατεύοντας τους πολίτες και διατηρώντας καθαρές τις πόλεις».

Ωστόσο, όπως είπε, ο κ. Καϊτεζίδης, αυτή η μεγάλη κρίση άφησε στους Δήμους και μια πικρή γεύση, γιατί η πολιτεία δεν έδειξε ότι αναγνωρίζει έμπρακτα την μεγάλη προσφορά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, απέναντι στους χιλιάδες πολίτες που στήριξε και κάλυψε τις ανάγκες τους. «Ακούσαμε καλά λόγια, δόθηκαν υποσχέσεις, έγιναν φραστικές αναφορές, αλλά δεν υπάρχει η ουσία που αφορά στην οικονομική ενίσχυση των Δήμων» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Παρόλα αυτά, σημείωσε ο πρόεδρος η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και η ΚΕΔΕ «θα συνεχίσουμε να θέτουμε τα βασικά αιτήματα με πρώτο τη στήριξη και ενίσχυση των Δημοτικών ταμείων, αλλά και μια σειρά άλλων ζητημάτων που θα τα προβάλλουμε και θα διεκδικήσουμε την επίλυση τους».

Η ΠΕΔΚΜ στηρίζει το “Φάρο του Κόσμου”

Το Δ.Σ της ΠΕΔΚΜ, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του, έκανε ομόφωνα δεκτό το αίτημα που υπέβαλε ο “Φάρος του Κόσμου” και ο πατέρας Αθηναγόρας, να ζητήσει η Περιφερειακή Ένωση των Δήμων από την πολιτεία να συμπεριληφθεί η περιοχή του Δενδροποτάμου στις εκπαιδευτικά μειονεκτικές περιοχές της χώρας, δίνοντας κίνητρα στους εκπαιδευτικούς.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ, Ι. Καϊτεζίδης, για το θέμα αυτό έστειλε σχετική επιστολή ο «Φάρος του Κόσμου» μέσω του πατρός Αθηναγόρα, με αφορμή σχετική ρύθμιση του Υπουργείου Παιδείας, που χαρακτηρίζει εκπαιδευτικά μειονεκτικές κάποιες περιοχές στη χώρα.

«Πρόκειται για δυσπρόσιτες περιοχές και από το Φάρο του Κόσμου υπάρχει αίτημα, το οποίο στηρίζει και ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως – Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας, η περιοχή του Δενδροποτάμου να συμπεριληφθεί σε αυτές τις εκπαιδευτικά μειονεκτικές περιοχές της Ελλάδας, καθώς η συγκεκριμένη είναι μια περιοχή που είναι και δυσπρόσιτη, παρότι βρίσκεται στον αστικό ιστό, και με πολλά άλλα προβλήματα» υπογράμμισε ο κ. Καϊτεζίδης, σημειώνοντας παράλληλα πως οι ΠΕΔΚΜ αναγνωρίζει και στηρίζει το σημαντικό έργο που επιτελεί ο «Φάρος του Κόσμου».

Να μπει τάξη στις λαϊκές αγορές

Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του, το Δ.Σ της ΠΕΔΚΜ συζήτησε και τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργούνται από τη μη τήρηση των κανόνων λειτουργίας και καθαριότητας στις λαϊκές αγορές, που δραστηριοποιούνται στα όρια των Δήμων.

Το Δ.Σ του οργάνου, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο θεσμός των λαϊκών αγορών λειτουργεί σε βάρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αποφάσισε ομόφωνα να ζητηθεί, από τους πωλητές και παραγωγούς λαϊκών αγορών να αναλάβουν την ευθύνη, να τηρούν τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας και σωστής λειτουργίας των χώρων, αποδίδοντας τους όπως τους παραλαμβάνουν.

«Απαιτούμε από τους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στις λαϊκές αγορές, να οριοθετείται ακριβώς ο χώρος όπου λειτουργούν με κανόνες ασφάλειας, λαμβάνοντας πρόνοια των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων και οχημάτων. Κάθε φορά που γίνεται η λαϊκή αγορά θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη, είτε με ιδιωτική εταιρεία, είτε με ανθρώπους δικούς τους να περιφρουρούν τους χώρους για να υπάρχει αυξημένη ασφάλεια» ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ κ. Καϊτεζίδης.

Το Δ.Σ της ΠΕΔΚΜ, μεταξύ άλλων, διατύπωσε ομόφωνα προτάσεις για το θεσμικό πλαίσιο, που αφορά στα αδέσποτα ζώα φιλοξενίας, και την παραμονή του αντιτορπιλικού «Βέλος» σε μόνιμη βάση στη Θεσσαλονίκη. Το αίτημα κατέθεσε ο Δήμαρχος της πόλης Κωνσταντίνος Ζέρβας, απευθύνοντας σχετική επιστολή του προς την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και τον Πρόεδρο του οργάνου, Δήμαρχο Πυλαίας – Χορτιάτη Ιγνάτιο Καϊτεζίδη, προτείνοντας να υπάρξουν σχετικές ενέργειες από την πλευρά της ΠΕΔ-ΚΜ, ώστε να διεκδικηθεί η μεταφορά της μόνιμης έδρας του αντιτορπιλικού στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα στη συνεδρίαση της ΠΕΔΚΜ συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν 15 συνολικά θέματα της ημερήσιας διάταξης με χαρακτηριστικό, για μια ακόμη φορά, ότι όλες ο αποφάσεις υπήρξαν ομόφωνες, κάτι που δείχνει την ομοψυχία αλλά και το αυτοδιοικητικό κριτήριο για όλους τους συμμετέχοντες αυτοδιοικητικούς.