slider

Τζιτζικώστας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: Τώρα είναι η ώρα περιφερειών και δήμων

«Τώρα είναι η ώρα των Περιφερειών και των Δήμων» τόσο στη χώρα μας όσο και πανευρωπαϊκά, τόνισε αναφερόμενος στην «επόμενη μέρα» της πανδημίας του κορονοϊού, ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) και περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, σε συζήτηση που διοργάνωσε σήμερα το «Φόρουμ των Δελφών», με τη συμμετοχή επίσης του προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και δημάρχου Τρικαίων, Δημήτρη Παπαστεργίου και των περιφερειαρχών Αττικής και Στερεάς Ελλάδας, Γιώργου Πατούλη και Φάνη Σπανού, αντίστοιχα.

Σε όλη την Ευρώπη, είπε ο κ. Τζιτζικώστας οι Περιφέρειες και οι δήμοι ήταν που συνέβαλαν σημαντικά στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και αυτό αναγνωρίστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «με περισσότερη εμπιστοσύνη και επιπλέον κονδύλια». Σχετικά με την «επόμενη μέρα» ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, είπε ότι «απαιτείται ένα νέο παραγωγικό μοντέλο», ενώ ο κ. Πατούλης ανακοίνωσε την προετοιμασία σχεδίου στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια της Αττικής. Από την πλευρά του ο κ. Σπανός ζήτησε οι δράσεις που σχεδιάζουν στον τομέα αυτό η κυβέρνηση αλλά και η αυτοδιοίκηση να είναι «άμεσης απορρόφησης και με υψηλές αναπτυξιακές προοπτικές».

Για τον τουρισμό ο κ. Τζιτζικώστας είπε πως «υπάρχουν αισιόδοξα μηνύματα ότι η φετινή τουριστική περίοδος δεν θα είναι τόσο κακή όσο αρχικά προβλεπόταν». Ωστόσο εξέφρασε το φόβο του, για τις επιπτώσεις που θα συνεχίσουν να υπάρχουν, ιδιαίτερα στον τομέα της εστίασης κ.λπ. Τόσο ο κ. Τζιτζικώστας, όσο και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ αλλά και οι άλλοι δυο περιφερειάρχες, τόνισαν ότι δεν «τελειώσαμε με τον κορονοϊό. Δεν έχει φύγει». Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πατούλης, ενόψει του φθινοπώρου «πρέπει να υπάρχει σχέδιο ώστε η κοινωνία να είναι κατάλληλα προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει μια νέα έξαρση, χωρίς όμως να υπάρξουν ξανά τέτοιες οικονομικές και άλλες επιπτώσεις».

Οι τέσσερις ομιλητές αναφέρθηκαν αναλυτικά και στις πρωτοβουλίες που πήραν Δήμοι και Περιφέρειες για την στήριξη των τοπικών κοινωνιών, των τοπικών επιχειρήσεων και των ευπαθών οικονομικά-κοινωνικά ομάδων, υπογραμμίζοντας τη μεγάλη συμβολή και συμπαράσταση που είχαν σε αυτό από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών. Επίσης τόνισαν την άμεση αντίδραση που υπήρξε από την κυβέρνηση στη έγκαιρη λήψη όλων εκείνων των μέτρων που είχαν ως αποτέλεσμα την αντιμετώπιση της πανδημίας με επιτυχία, καθιστώντας την Ελλάδα από τις πιο ασφαλείς χώρες και τουριστικούς προορισμούς διεθνώς. Ακόμη, αναφέρθηκαν στην αξιοποίηση από τους Δήμους και τις Περιφέρειες προς όφελος των πολιτών της «νέας κατάστασης», με την εισαγωγή ψηφιακών υπηρεσιών. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, τόνισε επίσης ότι στόχος των δήμων ήταν «η υγειονομική κρίση να μη γινόταν και κοινωνική κρίση». Γι’ αυτό, προσέθεσε, στην κατεύθυνση αυτή οι δήμοι πήραν αμέσως σειρά μέτρων, από την αναστολή πληρωμών προς αυτούς, μειώσεις τελών αλλά και διανομή γευμάτων, τροφίμων, σε συνεργασία με τις Περιφέρειες και το υπουργείο Εσωτερικών.

Τελευταία άρθρα

Μήλος: Έκκληση στους ιδιοκτήτες κατοικιών για συμπαράσταση στους εκπαιδευτικούς

Όσοι ιδιοκτήτες επιθυμούν να διαθέσουν κατοικία ή κατάλυμα, μπορούν να επικοινωνήσουν με τον Δήμο Μήλου…

4 λεπτά ago

Παρεμβάσεις 570.000 σε αθλητικές υποδομές του Δήμου Δράμας

Παρεμβάσεις αναβάθμισης του γηπέδου της Δόξας Δράμας και της αίθουσας άρσης βαρών, ανακοίνωσε ο Αναπληρωτής…

5 λεπτά ago

Βάνδαλοι, βρώμισαν σχολεία της Ν. Περάμου

Οργή και απογοήτευση στους κατοίκους, τη δημοτική Αρχή και τους εκπαιδευτικούς των Μεγάρων προκάλεσαν οι…

17 λεπτά ago

Νίκαια: Συνεχίζονται οι εργασίες στο Δημοτικό Κολυμβητήριο “Π. Γιαννάκης”

Στον Δήμο Νίκαιας - Αγ. Ι. Ρέντη συνεχίζονται καθημερινά οι εργασίες για καλύτερες αθλητικές υποδομές.

24 λεπτά ago

Συνεχίζεται το 3ο Φεστιβάλ των Τειχών του Δήμου Ηρακλείου

Mε συναυλίες τζαζ στον Προμαχώνα Παντοκράτορα, ηλεκτρονικής μουσικής στην πύλη Βιτούρι, βραδιά χορού στην Πλατεία…

32 λεπτά ago

Παιονία: Nέος κύκλος ανασκαφών στην Αρχαία Ευρωπό

Θετική η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, στο διαχρονικό αίτημα του Δημάρχου Παιονίας, Κώστα Σιωνίδη, για…

52 λεπτά ago