Πα. Μαρ 29th, 2024

Τζιτζικώστας: Η Κεντρική Μακεδονία είναι ο πιο ελκυστικός προορισμός για επενδύσεις στη Μεσόγειο

«Η Κεντρική Μακεδονία είναι η πιο ελκυστική Περιφέρεια στην Μεσόγειο για επενδύσεις» τόνισε από το βήμα της 15ης Ετήσιας Διάσκεψης Κορυφής Κύπρου (15th Cyprus Summit) του Economist, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ο κ.Τζιτζικώστας ήταν κεντρικός ομιλητής στην ενότητα «Περιφερειακή Ανάπτυξη και Επενδύσεις στη Μεσόγειο: Ποια είναι η στρατηγική;» και παρουσιάζοντας το προφίλ και τους στρατηγικούς στόχους της Κεντρικής Μακεδονίας τόνισε ότι: “ το κλίμα άλλαξε. Οι επενδυτές ξαναστρέφουν το βλέμμα τους στην περιοχή μας.

Τώρα είναι η ώρα της περιφερειακής ανάπτυξης και η περίοδος των μεγάλων προκλήσεων και ευκαιριών, τις οποίες θα κατακτήσουν μόνο όσοι έχουν ολοκληρωμένο σχέδιο με βάση τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτουν και συγκεκριμένους στόχους, για του οποίους έχουν ήδη δουλέψει μεθοδικά. Καταφέραμε να πετύχουμε σημαντικά αποτελέσματα επενδύοντας στην καινοτομία, την εξωστρέφεια και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών μας», επισήμανε ο κ Τζιτζικώστας, περιγράφοντας γιατί η Κεντρική Μακεδονία είναι σήμερα η πιο ελκυστική Περιφέρεια της Μεσογείου για επενδύσεις.

«…Κατακτήσαμε την πρωτιά στην Ελλάδα, σε επισκέψεις τουριστών. Το 2018 την Κεντρική Μακεδονία επισκέφτηκε το 28% των τουριστών που επισκέφθηκαν την Ελλάδα. Είμαστε η πρώτη περιφέρεια στη χώρα σε εξαγωγές τροφίμων και αγροτικών προϊόντων. Αυξήσαμε κατά 50% τις εξαγωγές μας, μέσα στην κρίση. Είμαστε, εδώ και τέσσερα χρόνια, η πρώτη Περιφέρεια στην Ελλάδα και μία από τις κορυφαίες στην Ευρώπη, σε αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων. Υλοποιούμε και ολοκληρώνουμε 1.000 μικρά, μεσαία και μεγάλα έργα σε όλους τους τομείς, στο οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο, στο περιβάλλον, στον τουρισμό και τον πολιτισμό, στην παιδεία και την υγεία. Βραβευτήκαμε το 2018 ως Επιχειρηματική Περιφέρεια της Ευρώπης από το ευρωπαϊκό συμβούλιο και το ευρωκοινοβούλιο….”

Αναφερόμενος στους στόχους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για το 2030, τις βάσεις των οποίων έβαλε η διοίκησή της, χτίζεται “ μια Περιφέρεια κέντρο εμπορίου και εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας, (το 70% της μεταφορικής δραστηριότητας όλης της χώρας εξελίσσεται στην περιοχή) ενώ με το μεγάλο έργο του φυσικού αερίου ΤΑΡ που ολοκληρώνεται εντός του έτους, η ΠΚΜ γίνεται κόμβος ενεργειακής διαφοροποίησης και ασφάλειας της Ευρώπης.

Ο κ Τζιτζικώστας τόνισε επίσης ότι Κεντρική Μακεδονία γίνεται «περιφέρεια σύγχρονων υποδομών και κορυφαίων επενδυτικών ευκαιριών»:

-Με το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης και το Αεροδρόμιο «Μακεδονία», που εκσυγχρονίζονται μετά την είσοδο στρατηγικών επενδυτών, αποτελώντας την εμπορική είσοδο για όλη τη ΝΑ Ευρώπη.
-Με το σιδηροδρομικό δίκτυο και κυρίως το οδικό δίκτυο, που εκτείνεται από την Τουρκία έως την Αδριατική και στο Βορρά συνδέει την Κ.Μακεδονία με τις βαλκανικές χώρες και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
-Με τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, που αποτελεί τον πλέον εξωστρεφή θεσμό της Βόρειας Ελλάδας και συγκεντρώνει το ενδιαφέρον χιλιάδων διεθνών επιχειρήσεων ετησίως.
-Με κορυφαίες τουριστικές υποδομές, τομέα στον οποίο έχουν επενδυθεί περισσότερα από 260 εκατομμύρια ευρώ τα τελευταία τρία χρόνια, και το 35% των κεφαλαίων να προέρχεται από ξένους επενδυτές.
-Με την αγορά ακινήτων που έχει εκτιναχτεί τον τελευταίο χρόνο στη Θεσσαλονίκη, εταιρίες κολοσσοί, όπως η Phizer, η Deloitte & Touche, η DHL και άλλες επιλέγουν να επενδύσουν στον τόπο μας.

Η καινοτομία και ο πολιτισμός είναι τα δύο μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κεντρικής Μακεδονίας είπε ο κ Τζιτζικώστας κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά «στα Ακαδημαϊκά και Τεχνολογικά Ιδρύματα, Ιδιωτικά Κολέγια,  Ερευνητικά Κέντρα, Τεχνολογικά Πάρκα στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, στους 150.000 φοιτητές και ερευνητές που ζουν στη Θεσσαλονίκη» αλλά και «στις πρώτες θέσεις που κατακτά κάθε χρόνο σε διεθνείς διαγωνισμούς, μαθηματικών, ρομποτικής, νέων τεχνολογιών και είναι η βάση-όπως σημείωσε- για να δημιουργήσουμε τη Silicon Valley της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Μιλώντας για τα αποτελέσματα της πρόσφατης επίσκεψης της επιχειρηματικής αποστολής από την ΠΚΜ στις ΗΠΑ αναφέρθηκε στις συναντήσεις που έγιναν με κορυφαία στελέχη εταιρειών – κολοσσών στο χώρο των νέων τεχνολογιών, της καινοτομίας και της κινηματογραφικής βιομηχανίας.

Η Millennium Films δημιουργεί στούντιο στη Θεσσαλονίκη 

Η Κεντρική Μακεδονία έχει επενδύσει στη ραγδαία αναπτυσσόμενη κινηματογραφική βιομηχανία με στόχο να αποτελέσει πόλο έλξης κορυφαίων κινηματογραφικών και οπτικοακουστικών παραγωγών διεθνούς εμβέλειας ενώ δημιούργησε και λειτουργεί ένα πλήρως οργανωμένο Film Office. Στο Λος Άντζελες και το Hollywood, ο κ Τζιτζικώστας συναντήθηκε με κορυφαία στελέχη εταιρειών – κολοσσών όπως η Netflix, η HBO, η Walt Disney Studios, η Paramount Pictures, η Universal Pictures, και η Warner Bros και στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Millennium Films, Jeffrey Greenstein συμφωνήθηκε- όπως ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης- η δημιουργία στούντιο της εταιρίας στη Θεσσαλονίκη.