Στα εγκαίνια του περιπτέρου της Περιφέρειας Αττικής στη διεθνή οινική έκθεση Prowein 2025, στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας βρέθηκε ο Νίκος Χαρδαλιάς, στο πλαίσιο της ολιστικής στρατηγικής της Περιφέρειας για την προβολή και προώθηση του αττικού αμπελώνα στις αγορές όλου του κόσμου.

Όπως είπε ο περιφερειάρχης, «Μέσα από την Prowein, φέρνουμε τους οινοπαραγωγούς της Αττικής σε επαφή με τις νέες τάσεις της αγοράς, ανοίγοντας προοπτικές συνεργασιών. Ο οινοτουρισμός και οινικές μας διαδρομές αποτελούν ένα ακόμη ισχυρό εργαλείο στην προσπάθειά μας να προωθήσουμε το brand name της Μητροπολιτικής Περιφέρειάς μας σε διεθνές επίπεδο.

Πανάρχαιες ποικιλίες που καλλιεργούνται με τις πλέον σύγχρονες μεθόδους, παραδοσιακές μέθοδοι παραγωγής που πιστοποιούνται βάσει των διεθνών ποιοτικών προδιαγραφών, έχουν φέρει τον αττικό αμπελώνα στις κορυφαίες θέσεις της παγκόσμιας οινικής αγοράς, αποτελώντας παράλληλα πεδίο για γόνιμη και αποδοτική επιχειρηματική δράση.

Συνεχίζουμε τη μεθοδική προσπάθειά μας για τη διεθνή προβολή της Αττικής μας, αναπτύσσοντας τις κατάλληλες συνέργειες και επενδύοντας σε κάθε διαθέσιμο πόρο».

Μιλώντας για το κρασί της Αττικής ο Νίκος Χαρδαλιάς είπε ότι είναι «άρρηκτα συνδεδεμένο με τη μεσογειακή διατροφή, προσδίδει μια προστιθέμενη αξία στον γαστρονομικό χάρτη και το τουριστικό προϊόν της, ενώ παράλληλα αποτελεί πεδίο για γόνιμη και αποδοτική επιχειρηματική δράση. Συνεχίζουμε τη μεθοδική προσπάθειά μας για τη διεθνή προβολή του Αττικού οίνου, επενδύοντας σε αυτή την κατεύθυνση κάθε διαθέσιμο πόρο».

Στο πλαίσιο της παρουσίας του στη Γερμανία ο περιφερειάρχης Αττικής συναντήθηκε με εκπροσώπους της Ελληνικής Ομογένειας, με τους οποίους είχε την ευκαιρία να συζητήσει πάνω σε θέματα καθημερινότητας των Ελλήνων της Διασποράς, καθώς και για τις δραστηριότητές τους, προκειμένου να κρατήσουν ζωντανή τη γλώσσα, την ιστορία και την παράδοση της μητέρας πατρίδας.

Ειδικότερα, ο κ. Χαρδαλιάς επισκέφθηκε την ελληνική ορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Αποστόλου Ανδρέα, όπου στεγάζεται και το ενοριακό κέντρο της πόλης, καθώς και χώρους της ενορίας στους οποίους φιλοξενούνται οι εκδηλώσεις των διαφόρων τοπικών συλλόγων της ελληνικής κοινότητας.

Τον Περιφερειάρχη υποδέχτηκε ο Ιερατικός Προϊστάμενος Ντίσελντορφ, Αρχιμανδρίτης Θεοφάνης Λάππας, ο οποίος του παρέθεσε την ιστορία του ναού, που θεμελιώθηκε το 1985 και εγκαινιάστηκε το 1990 από τον Μητροπολίτη Γερμανίας Αυγουστίνο, σημειώνοντας ότι αποτελεί έναν ισχυρό συνδετικό κρίκο για τους 16.500 Ορθόδοξους Έλληνες που ζουν στην πόλη.

Ακολούθως, μετέβη στο Ελληνικό Γυμνάσιο – Λύκειο του Ντίσελντορφ, στο οποίο φοιτούν 250 ομογενείς μαθητές και μαθήτριες όπου είχε την ευκαιρία να μιλήσει στα παιδιά.

Να σημειωθεί ότι η Περιφέρεια Αττικής συμμετέχει για έκτη συνεχόμενη φορά στην έκθεση, στο πλαίσιο της εθνικής συμμετοχής που διοργανώνεται από την Enterprise Greece.

Στο περίπτερο της Περιφέρειας φιλοξενήθηκαν οκτώ οινοπαραγωγοί και μία εταιρεία οινοπνευματωδών ποτών της Αττικής, με επιδότηση της συμμετοχής τους κατά 80%, μέσα από το σχετικό πρόγραμμα για τη διεθνή προώθηση του Αττικού οίνου.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, στο περίπτερο της Περιφέρειας πραγματοποιήθηκαν δεκάδες εμπορικές συναντήσεις, ενώ οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν εκλεκτές ποικιλίες κρασιών που παράγονται στην Αττική, τόσο στον χώρο του περιπτέρου, όσο και στον χώρο του free tasting της εθνικής συμμετοχής, που λειτουργεί υπό την επίβλεψη διεθνούς φήμης σομελιέ.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον ήταν το σεμινάριο που επιμελήθηκε η διάσημη Γερμανίδα master of wine Caro Maurer σχετικά με τη θέση ενός παραδοσιακού αττικού κρασιού, της ρετσίνας, στη σύγχρονη οινική αγορά, καθώς και με τις προσπάθειες των νέων παραγωγών να εμπλουτίσουν τη γευστική εμπειρία.

Η έκθεση Prowein στο Ντίσελντορφ αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες διοργανώσεις στον χώρο του κρασιού και των οινοπνευματωδών ποτών σε παγκόσμιο επίπεδο, προσελκύοντας το ενδιαφέρον περίπου 50.000 επισκεπτών κάθε χρόνο. Στη φετινή διοργάνωση συμμετέχουν 5.400 εκθέτες από 65 χώρες από όλο τον κόσμο, ενώ στο πλαίσιο της έκθεσης πραγματοποιούνται εξειδικευμένα εργαστήρια, masterclasses και αποκλειστικές γευστικές δοκιμές, προκειμένου να ενημερώσουν τους επαγγελματίες και τους επισκέπτες για τις πιο σύγχρονες τάσεις του χώρου.