Περιφέρεια Αττικής

Η θωράκιση των πόλεων προτεραιότητα της Ευρώπης

Την ανάγκη θέσπισης ενός μόνιμου χρηματοδοτικού μηχανισμού στήριξης προς τις ευρωπαϊκές Περιφέρειες για την υλοποίηση έργων προστασίας από φυσικούς κινδύνους,τόνισε σε παρέμβασή του ο περιφερειάρχης Αττικής στην Ολομέλεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών.

Ο Νίκος χαρδαλιάς έκανε, επίσης λόγο και για την προώθηση των ανάλογων και απαιτούμενων νομοθετικών προβλέψεων.

Στο πλαίσιο των εργασιών της 163ης Ολομέλειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών, που διεξάγεται στις Βρυξέλλες και συγκεκριμένα στη θεματική ενότητα για την CoP29 και τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζουν οι τοπικές και περιφερειακές αρχές στην παγκόσμια δράση για το κλίμα, ο περιφερειάρχης Αττικης είπε μεταξύ άλλων:

«Οι πλημμύρες στη Βαλένθια αποτελούν μια έντονη υπενθύμιση ότι η κλιματική αλλαγή επιδεινώνεται, θέτοντας σε κίνδυνο όλα τα ευρωπαϊκά έθνη».

Σημείωσε μάλιστα ότι είναι αδήριτη η ανάγκη για στενή συνεργασία της Επιτροπής των Περιφερειών με τα τρία θεσμικά όργανα της Ε.Ε., δηλαδή την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, προκειμένου να  ενισχυθεί ο ρόλος των Περιφερειών στη διαχείριση της κλιματικής κρίσης.

«Πρέπει να είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι να αναδείξουμε την αντιπλημμυρική προστασία σε κορυφαία προτεραιότητα, προωθώντας ισχυρές νομοθετικές προτάσεις και ενισχύοντας νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως τη δημιουργία ενός νέου Ευρωπαϊκού Ταμείου Πρόληψης και Ανθεκτικότητας» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης, θέτοντας ως χρονικό ορόσημο τη Νέα Καταστατική Ολομέλεια του Φεβρουαρίου, που θα σηματοδοτήσει την έναρξη της νέας θητείας της Επιτροπής.

Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη, η άμεση ανταπόκριση των θεσμών στα αιτήματα για τις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης είναι επιτακτική ανάγκη και πρέπει να αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα για τα χρόνια που έρχονται.

Παράλληλα, επεσήμανε για μία ακόμη φορά την ισχυρή βούληση των αυτοδιοικητικών φορέων όλης της Ε.Ε. για την άμεση ανάληψη των απαραίτητων πρωτοβουλιών, καθώς, σήμερα, είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαίο να ενώσουμε δυνάμεις για νέες τολμηρές παρεμβάσεις με ενισχυμένες αρμοδιότητες και πρόσθετα επαρκή χρηματοδοτικά εργαλεία.

Στο περιθώριο των εργασιών της Ολομέλειας, ο Περιφερειάρχης Αττικής συναντήθηκε έλληνες Ευρωβουλευτές  με τους οποίους συζήτησε θέματα που αφορούν στο ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι Ευρωπαϊκές Περιφέρειες στο μέλλον της Ένωσης, καθώς και στις ενέργειες που απαιτούνται για τη θωράκισή τους από φυσικούς κινδύνους.

Να σημειωθεί ότι η 163η Σύνοδος Ολομέλειας, που πραγματοποιήθηκε στις 20 και 21 Νοεμβρίου στον χώρο του Ευρωκοινοβουλίου, ήταν η τελευταία για την τρέχουσα θητεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών υπό την παρούσα σύνθεσή της.

Στο επίκεντρο της συζήτησης, πέρα από την κλιματική κρίση, βρέθηκε η συμπλήρωση 30 ετών από τη σύσταση της Επιτροπής και ο ρόλος που καλούνται να διαδραματίσουν οι περιφερειακές αρχές για το μέλλον της Ε.Ε., καθώς και η ανανεωμένη πολιτική συνοχής μετά το 2027.

Τελευταία άρθρα

Ξεκινούν οι εγγραφές στο Εικαστικό Εργαστήρι του Δήμου Σερρών

Την Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2026 ξεκινούν οι εγγραφές στο Εικαστικό Εργαστήρι «ΑΡΤΙΟ» του Δήμου Σερρών.…

5 λεπτά ago

Επίσημη έναρξη της Δημοτικής Συγκοινωνίας στον Δήμο Κύμης – Αλιβερίου

Στο πρώτο δοκιμαστικό δρομολόγιο ο Δήμαρχος, Νίκος Μπαράκος.

15 λεπτά ago

Περιφέρεια Πελοποννήσου: Σχεδιασμός για σύγχρονα δίκτυα ύδρευσης σε Άργος – Μυκήνες και Ναύπλιο

Στην προετοιμασία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την αναβάθμιση των υποδομών ύδρευσης στους Δήμους Άργους –…

20 λεπτά ago

Εγκαίνια για το Μουσείο «Γεώργιος Ν. Παπανικολάου» στην Κύμη

Θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου, στις 12.00 μ.μ., από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

28 λεπτά ago

Ρόδος: Δρομολογείται η συντήρηση και λειτουργική αναβάθμιση του Δικαστικού Μεγάρου

Στην τελική ευθεία εισέρχεται μια σημαντική παρέμβαση για τη συντήρηση και τη λειτουργική αναβάθμιση του…

41 λεπτά ago

Αυτό είναι το ΣΕΦ των επόμενων σαράντα χρόνων

Το ΣΕΦ παρουσίασε στη ΔΕΘ τη διαδρομή και το σχέδιο για την επόμενη εποχή.

43 λεπτά ago