Περιφέρεια Αττικής

Ο Περιφερειάρχης Αττικής στις εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος

Νίκος Χαρδαλιάς: «Στήνουμε αδιαπέραστο τείχος στη λήθη και την παραποίηση της ιστορικής αλήθειας»

Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκαν, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, οι καθιερωμένες εκδηλώσεις  για την Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, που διοργανώνουν η Περιφέρεια Αττικής και η Ισραηλιτική Κοινότητα Αθηνών.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής συμμετείχε στην τελετή μνήμης που πραγματοποιήθηκε στο Μνημείο Ολοκαυτώματος Ελλήνων Εβραίων στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια της οποίας κατέθεσε στεφάνι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ ο Ραβίνος Αθηνών κ. Γκαμπριέλ Νεγρίν ανέπεμψε επιμνημόσυνη δέηση.

Στην τελετή παρευρέθηκαν ο Υφυπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κώτσηρας ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, ο βουλευτής Αναστάσιος Χατζηβασιλείου ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής, ο Επίσκοπος Ρωγών κ. Φιλόθεος ως εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου, η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, οι βουλευτές Θεοδώρα Τζάκρη ως εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Μιλένα Αποστολάκη ως εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ και Θεοπίστη Πέρκα ως εκπρόσωπος της «Νέας Αριστεράς», ο Πρέσβης του Ισραήλ Νόαμ Κατς, οι βουλευτές Βασίλης Οικονόμου, Γιώργος Σταμάτης και Ζωή Ράπτη, ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας, η Αναπληρώτρια Περιφερειάρχης Αττικής Χριστίνα Κεφαλογιάννη, η Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας Αλεξάνδρα Πάλλη, ο Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών Αλβέρτος Ταραμπουλούς, εκπρόσωποι αρχηγείων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, Πατριαρχείων και ξένων δογμάτων κ.α.

Οι επετειακές δράσεις κορυφώθηκαν το απόγευμα με τη μεγάλη πολιτιστική εκδήλωση υπό τον τίτλο «Μνήμη και Ελπίδα» στο Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος, στο πλαίσιο της οποίας παρουσιάστηκαν μαθητικές ταινίες για τον τρόπο με τον οποίο η νέα γενιά προσλαμβάνει το ιστορικό αποτύπωμα του Ολοκαυτώματος και πώς αυτό μεταλαμπαδεύεται στη συλλογική μνήμη.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής, στην ομιλία του κατά την έναρξη της εκδήλωσης, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα να διατηρηθούν ζωντανά τα μηνύματα του Ολοκαυτώματος στις επόμενες γενιές και να προστατευθεί η ιστορική μνήμη από τη διαστρέβλωση, σε μια εποχή που η παγκόσμια κοινότητα ταλανίζεται από αλλεπάλληλες κρίσεις και τις σοβούσες πολεμικές συρράξεις, με έντονα τα στοιχεία του αντισημιτισμού και του εξτρεμισμού.

«Η ιστορία του Ολοκαυτώματος μας δείχνει πώς ένας συνδυασμός γεγονότων και συμπεριφορών μπορεί να διαβρώσει τις δημοκρατικές αξίες μιας κοινωνίας. Και αφορά ολόκληρη την ανθρωπότητα. Η αδράνεια επομένως δεν είναι αποδεκτή» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς και πρόσθεσε: «Είναι υποχρέωσή μας να μάθουν οι επόμενες γενιές τα διδάγματα του Ολοκαυτώματος. Ως δρώντα ιστορικά υποκείμενα, ως συνειδητοποιημένοι πολίτες, ως μέτοχοι της δημοκρατικής ελευθερίας, στήνουμε αδιαπέραστο τείχος στη λήθη και την παραποίηση της ιστορικής αλήθειας, απ’ όπου και αν προέρχεται».

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως ως Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, ο βουλευτής Αναστάσιος Χατζηβασιλείου ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής, ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Συνόδου π. Θεοχάρης Βαρνάβας ως εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου, η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, η Υφυπουργός Ανάπτυξης Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου, ο Πρέσβης του Ισραήλ Νόαμ Κατς, η Πρόεδρος της «Πλεύσης Ελευθερίας» Ζωή Κωνσταντοπούλου, η βουλευτής Νίνα Κασιμάτη ως εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, οι βουλευτές Άγγελος Συρίγος, Γεώργιος Σταμάτης, Ρένα Δούρου, Αθηνά Λινού και Παύλος Χρηστίδης, ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας, ο Γ.Γ. Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας Γιώργος Καλαντζής,  ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Ρωμανός, η Αναπληρώτρια Αντιπεριφερειάρχης Χριστίνα Κεφαλογιάννη, ο Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Κωνσταντίνος Ζώμπος, ο επικεφαλής της παράταξης “Αττικός Κύκλος Συνεργασίας και Εμπιστοσύνης” Γιώργος Ιωακειμίδης, ο Αντιπρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος Μάνος Αλχανάτης, ανώτατοι δικαστικοί,  περιφερειακοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι θεσμικών φορέων, αρχηγείων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας κ.α.

 

Share

Τελευταία άρθρα

Πέραμα: Η «Λευκή Νύχτα» γέμισε την πόλη μουσική, κόσμο και χρώματα

Με μεγάλη συμμετοχή πολιτών και επισκεπτών πραγματοποιήθηκε στο Πέραμα η «Λευκή Νύχτα», μία από τις…

6 ώρες ago

Αποχέτευση στον Σαρωνικό: Πράσινο φως για το μεγάλο έργο υποδομής

Ένα σημαντικό βήμα για την υλοποίηση του πολυαναμενόμενου έργου αποχέτευσης στον Δήμο Σαρωνικού πραγματοποιήθηκε με…

7 ώρες ago

Δήμος Μαραθώνος: Απάντηση στις καταγγελίες εργαζομένης της Καθαριότητας

Απάντηση σε πρόσφατα δημοσιεύματα και τηλεοπτικές αναφορές που αφορούν καταγγελία εργαζομένης στην Υπηρεσία Καθαριότητας έδωσε…

7 ώρες ago

Πιο πράσινες σχολικές αυλές στην Αθήνα: Μαθητές και εκπαιδευτικοί αλλάζουν το σχολικό περιβάλλον

Με δράσεις που συνδυάζουν την περιβαλλοντική εκπαίδευση με τη βιωματική μάθηση, ο Δήμος Αθηναίων γιόρτασε…

7 ώρες ago

Σε ποιους δρόμους της Αττικής θα τοποθετηθούν οι νέες κάμερες

Παρά τα προβλήματα που καταγράφηκαν το τελευταίο διάστημα στη λειτουργία των νέων καμερών τροχαίων παραβάσεων,…

7 ώρες ago

Κωνσταντίνος Σβόλης: «Να στηρίξουμε τη συνέχιση λειτουργίας του “Μηχανουργείου”»

Την ανάγκη να διασφαλιστεί η συνέχιση λειτουργίας του πολιτιστικού χώρου «Μηχανουργείο Πολυχώρος Πολιτισμού - Θέατρο…

8 ώρες ago