Τε. Απρ 24th, 2024

Αντωνάκου: Η δυσοσμία στην Δραπετσώνα είναι ένα πρόβλημα 5 ετών – Οι κάτοικοι δεν αντέχουν άλλο

Με αφορμή την έντονη δυσοσμία στην περιοχή της Δραπετσώνας, τοποθετήθηκε μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Πρωινή Πτήση» με τον δημοσιογράφο Τηλέμαχο Σαντοριναίο, η αντιπεριφερειάρχης Πειραιώς, Σταυρούλα Αντωνάκου.

Μεταξύ άλλων, η κα Αντωνάκου επισήμανε ότι «χθες ήταν ένα ακόμα επεισόδιο δυσοσμίας για πολλοστή φορά. Μέσα σε μια πενταετία έχουμε εκατοντάδες καταγγελίες των κατοίκων».

«Χθες με κάλεσε ο Δήμαρχος μετά από τηλεφωνήματα του διευθυντή του 2ου Δημοτικού σχολείου Δραπετσώνας ότι δεν μπορούν τα παιδιά ούτε να βγουν στην αυλή, ότι η δυσοσμία ειδικά τις τελευταίες δύο μέρες είναι σε έξαρση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Είναι σοκαριστικό να σου λένε τα παιδάκια ‘’κυρία πρέπει να βρείτε λύση στο πρόβλημα. Γιατί να μην μπορούμε να βγούμε να κάνουμε διάλειμμα ή γυμναστική’’», τόνισε η ίδια.

«Είναι ένα πρόβλημα 5 ετών, οι κάτοικοι δεν αντέχουν άλλο, η κρατική μηχανή όταν δεν βρίσκει την απάντηση και φυσικά τη λύση έχει αποτύχει. Από εκεί και πέρα εμείς ως περιφέρεια κάνουμε μια προσπάθεια, η προηγούμενη διοίκηση έχει μια προγραμματική σύμβαση με το Δημόκριτο εδώ και δύο χρόνια που ολοκληρώνεται το Σεπτέμβρη. Ο Δημόκριτος επί δύο χρόνια κάνει μια πολύ εμπεριστατωμένη έρευνα στην περιοχή για να ανακαλύψει επιτέλους αυτό που δεν έχει ανακαλύψει η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και γενικότερα το κράτος την τελευταία πενταετία», σημείωσε η κα Αντωνάκου.

«Η Περιφέρεια δεν έχει τη δυνατότητα να παρέμβει. Οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις και δραστηριότητες στην περιοχή αδειοδοτήθηκαν από το υπουργείο με υπουργικές αποφάσεις κατά το πρόσφατο παρελθόν γιατί μιλάμε για μια περιοχή που ήταν πάρα πολύ επιβαρυμένη για πάρα πολλά χρόνια. Από το 1997 άρχισαν να φεύγουν οι βιομηχανικές δραστηριότητες, ήταν πάγιο αίτημα των κατοίκων να αποδοθούν όλα αυτά τα στρέμματα για χώρους αναψυχής, πρασίνου και ξαφνικά βλέπουμε ότι από το 2013-’14 ξεκινάει μια κατάσταση πάρα πολύ περίεργη. Αυτός ο χώρος ενώ ήταν χαρακτηρισμένος χώρος ανάπλασης να γίνεται βιομηχανική δραστηριότητα», συμπλήρωσε.

Η αντιπεριφερειάρχης Πειραιώς δήλωσε ότι «το Αστεροσκοπείο λέει το βενζόλιο το ανώτατο όριο είναι 5 mg, θεσμοθετημένο από την ΕΕ».

«Είναι καρκινογόνο, είναι ένας πολύ βαρύς ρύπος. Στην περιοχή της Δραπετσώνας εντοπίζεται στο 8,5mg. Έρχεται ο Δημόκριτος και βρίσκει χημικούς ρύπους και λέει βρίσκουμε και άλλα πράγματα τα οποία δεν είναι φυσιολογικά στην περιοχή και δεν δικαιολογούνται ούτε επειδή είναι το μεγάλο λιμάνι της χώρας ούτε επειδή υπάρχει κίνηση αυτοκινήτων», διευκρίνισε.

«Ανάλογα με τη φορά του ανέμου φτάνει μέχρι την Πειραϊκή, πολλές φορές είναι στο λιμάνι του Πειραιά. Εγώ είπα η κρατική μηχανή απέτυχε για τον οποιοδήποτε λόγο που για μένα είναι αδιανόητο. Εμείς οφείλουμε ως τοπική αυτοδιοίκηση και που έχουμε άμεση επαφή με τους πολίτες να μεταφέρουμε το πρόβλημα εκεί που πρέπει και το κάναμε και αρκετές φορές», σημείωσε.

«Ήταν πολύ δυσάρεστη έκπληξη για μένα ότι και η τωρινή ηγεσία του υπουργείου δεν έδειξε το ενδιαφέρον για την υπόθεση που θα έπρεπε να δείξει. Το λέω πραγματικά γιατί με μεγάλη έκπληξη όταν άρχισε να ασχολούνται οι δημοσιογράφοι με το θέμα άκουσα τον υπουργό να λέει ‘’πρόσφατα ενημερώθηκα’’. Δεν ενημερώθηκε πρόσφατα, ο υπουργός ήταν ενήμερος για το θέμα από τον Αύγουστο του 2019. Ήταν ενήμερος για το θέμα όταν έγινε μια ευρεία σύσκεψη, πριν καν αναλάβουμε εμείς ως περιφερειακή αρχή, με πρωτοβουλία του δημάρχου είχαμε κάνει έκτακτη σύσκεψη στο δημαρχείο οι βουλευτές όλων των κομμάτων, η προηγούμενη περιφερειακή αρχή, η τωρινή περιφερειακή αρχή είχαμε εκθέσει το πρόβλημα, ενημερώθηκε ο υπουργός και έρχεται στο τέλος Γενάρη όπου έπρεπε να συζητήσουμε το θέμα στο περιφερειακό συμβούλιο όπου ήρθαν 200 κάτοικοι οι οποίοι μας καταγγείλανε λιποθυμικά επεισόδια παιδιών, κλείσιμο σχολείων και αμέσως στάλθηκε ο φάκελος 300 σελίδων με μια επιστολή προς τον υπουργό», δήλωσε η κα Αντωνάκου.

«Έγινε τηλεφωνική επικοινωνία δική μου με το γραφείο του υπουργού, στέλνουμε και δεύτερη επιστολή σαν Περιφέρεια Αττικής εν μέσω του lockdown όπου είχαν τουλάχιστον τρία επεισόδια δυσοσμίας. Δεν μπορούμε να λέμε στον κόσμο μείνετε αυστηρά στο σπίτι σας και να μην μπορούν να ανοίξουν ούτε το παράθυρο του σπιτιού τους και να πνίγονται από τη δυσοσμία! και παράλληλα επισημαίνω στον υπουργό ότι δεν μπορεί να είναι από τα πλοία και από τα αυτοκίνητα γιατί έχουμε καθολικό lockdown. Απάντηση δεν πήρα ποτέ. Οι απαντήσεις το τελευταίο εικοσαήμερο είναι ότι ‘’το είδαμε αργά, να γίνει νέα έρευνα. Στείλαμε ελεγκτές ως υπουργειο’’. … να αναλάβουμε τις ευθύνες μας ως κράτος, το υπουργείο να αναλάβει τις ευθύνες του και να γίνει πράξη η δέσμευση του πρωθυπουργού. Δηλαδή να αποδοθούν τα στρέμματα στους πολίτες, στο δήμο και ο χώρος να γίνει χώρος ανάπλασης ξανά όπως άλλαξε τόσο εύκολα το 2014 με ένα νόμο. Όπως και το 2018 με ένα νόμο τα 12 χρόνια παραμονής βιομηχανικών δραστηριοτήτων έγιναν 20», πρόσθεσε.