Πε. Μαρ 28th, 2024

Η περιφέρεια Αττικής παρουσιάζει ολοκληρωμένο σχέδιο για τη διαχείριση απορριμμάτων

Με ένα σχέδιο 8 βασικών δράσεων που θα εφαρμοστούν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020 και θα δίνουν έμφαση στην ανακύκλωση, σχεδιάζει η Περιφέρεια Αττικής να δώσει μόνιμη και βιώσιμη λύση στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, όπως προανήγγειλε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Real News. Όπως υπογραμμίζει, στις 30 Ιανουαρίου, σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Ζάππειο, θα ανακοινωθεί το συνολικό σχέδιο της Περιφέρειας για την αποτελεσματική διαχείριση των απορριμμάτων.

«Θα εφαρμόσουμε σχέδιο 8 σημείων»

Ειδικότερα ο κ. Πατούλης υπογραμμίζει, πως η Περιφέρεια προχωρά στην αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού, επαναπροσδιορίζοντας σε ρεαλιστικότερη βάση τους στόχους για την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση.

Παράλληλα τονίζει ότι θα μοιραστούν σταδιακά ως τον Ιούνιο, 10.000 καφέ κάδοι και 80 απορριμματοφόρα σε Δήμους για τη στοχευμένη συλλογή βιοαποβλήτων, προαναγγέλει την ίδρυση Παρατηρητηρίου Ανακύκλωσης και επισημαίνει τη λειτουργία Help Desk στον ΕΔΣΝΑ για τη στήριξη των Δήμων, στη διαδικασία αναθεώρησης των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης.

Επιπρόσθετα στις δράσεις που προωθούνται περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η υποστήριξη με πόρους άνω του 1,4 εκ. ευρώ, στους Δήμους, προκειμένου να προχωρήσουν στην αναθεώρηση των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης Αποβλήτων, η προώθηση της ανακύκλωσης σε όλη την Αττική, μέσα από τη λειτουργία 60 κινητών σημείων, η λειτουργία μέσω του ΕΔΣΝΑ και σε συνεργασία με τους Δήμους, 1.000 γωνιών ανακύκλωσης σε στοχευμένα σημεία, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση εκστρατειών ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης των κατοίκων της Αττικής.

Ερωτηθείς για το αν θα κλείσει ο ΧΥΤΑ Φυλής, ο κ. Πατούλης ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Στόχος μας είναι να έχει καταργηθεί ο πράσινος κάδος και να υπάρχουν μόνο χωριστά ρεύματα από Διαλογή στην Πηγή. Αυτός ο στόχος είναι δυνατόν να επιτευχθεί έναν χρόνο πριν από την απαίτηση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για χωριστή συλλογή όλων των βιοαποβλήτων, που είναι η 31-12-2023. Από εκείνο το χρονικό σημείο και μετά, ο ΧΥΤΑ Φυλής θα μπορεί επιτέλους να σταματήσει να δέχεται σύμμεικτα απορρίμματα».

Στη συνέντευξη ο κ. Πατούλης ερωτηθείς για το μεταναστευτικό υπογράμμισε πως η βούληση της Περιφέρειας είναι να συνδράμει ώστε όλοι αυτοί οι άνθρωποι να ζουν αξιοπρεπώς, ωστόσο υπογράμμισε πως το κεντρικό κράτος οφείλει να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες ώστε να ανακοπεί η ανεξέλεγκτη είσοδος στη χώρα και νέου αριθμού προσφύγων και μεταναστών.

Κληθείς να σχολιάσει το νέο εκλογικό νόμο που ετοιμάζει να φέρει το Υπ. Εσωτερικών για την Αυτοδιοίκηση τόνισε χαρακτηριστικά: «Είναι αναγκαίο να υπάρξει ένα νέο, σταθερό εκλογικό σύστημα, που δεν θα αλλάζει με βάση τις κομματικές σκοπιμότητες της εκάστοτε κυβερνητικής πλειοψηφίας και που θα διασφαλίζει και την κυβερνησιμότητα».