Σα. Απρ 20th, 2024

Γιώργος Πατούλης στο «Κάλπη19»: 100.000 νέες θέσεις εργασίας στην Αττική

*Στον Σωτήρη Πολύζο

Το όραµα και το σχέδιό του ώστε η Αττική να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αναπτυξιακή επανεκκίνηση της χώρας παρουσιάζει, µιλώντας στην «Κάλπη 19» και στον δημοσιογράφο Σωτήρη Πολύζο, ο δήµαρχος Αµαρουσίου και υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης.

«∆εσµεύοµαι να δουλέψω σε συγκεκριµένες κατευθύνσεις, στην προώθηση της βιώσιµης ανάπτυξης και της κυκλικής οικονοµίας, στην ανάδειξη της Αττικής σε διεθνές brand τουριστικού και πολιτιστικού προορισµού 12 µήνες τον χρόνο, στην προσέλκυση επενδύσεων και στην ενίσχυση της επιχειρηµατικότητας», τονίζει µεταξύ άλλων, ενώ υπογραµµίζει την ανάγκη να υπάρξει άµεσα ένα εθνικό σχέδιο διαχείρισης των απορριµµάτων στην Αττική.

Ο κ. Πατούλης επισηµαίνει, ακόµα, πως στόχος του είναι «να δηµιουργηθούν µέσα στα επόµενα τέσσερα χρόνια πάνω από 100.000 νέες θέσεις εργασίας στην Αττική µέσα από συνέργειες». Σχετικά µε τις υποψηφιότητες των κ. Ρένας ∆ούρου και Γιάννη Σγουρού αναφέρει πως πρόκειται για «δύο όψεις του ίδιου νοµίσµατος» και σηµειώνει πως «θεωρώ αντίπαλο τα προβλήµατα και όχι τα πρόσωπα».

Κύριε Πατούλη, επισκεφθήκατε πριν από λίγες ηµέρες τον ΧΥΤΑ στη Φυλή µαζί µε τον πρόεδρο της Ν.∆., Κυριάκο Μητσοτάκη. Η διαχείριση των απορριµµάτων θα είναι το νούµερο 1 στην ατζέντα των προτεραιοτήτων σας, αν εκλεγείτε περιφερειάρχης Αττικής;

Επισκεφθήκαµε τη µεγαλύτερη ανοικτή χωµατερή της Ευρώπης, αφενός για να αναδείξουµε το αδιέξοδο που δηµιουργεί στο ζήτηµα της διαχείρισης των απορριµµάτων στην Αττική η σηµερινή αλλά και η προηγούµενη διοίκηση της Περιφέρειας και του Ε∆ΣΝΑ. Αφετέρου, για να τονίσω την ανάγκη να υπάρξει άµεσα ένα εθνικό σχέδιο διαχείρισης του προβλήµατος, µε τη συνεργασία κεντρικού κράτους, Περιφέρειας και δήµων του λεκανοπεδίου, το οποίο σχέδιο θα έχει συγκεκριµένους άξονες και προτεραιότητες. Ολα αυτά τα χρόνια δεν έγινε καµία συγκροτηµένη προσπάθεια να µειωθεί η παραγωγή απορριµµάτων, δεν προχώρησε η ανακύκλωση, δεν δηµιουργήθηκαν οι αναγκαίες υποδοµές σε επίπεδο διαχείρισης. Αφήσαµε να χαθούν πολύτιµοι πόροι και αρκεστήκαµε σε ένα αποτυχηµένο µοντέλο, να θάβουµε το 90% των απορριµµάτων που παράγουµε, ανακυκλώνοντας µόλις το 10%. Οι ευθύνες για την κατάσταση αυτή έχουν ονοµατεπώνυµο. Οι διοικήσεις της κ. ∆ούρου και του κ. Σγουρού απέτυχαν, αφήνοντας πίσω µια τεράστια υγειονοµική βόµβα. ∆εν υπάρχει χρόνος πλέον για χάσιµο. Το δικό µας σχέδιο είναι ξεκάθαρο και θα αρχίσουµε την εφαρµογή του από την πρώτη κιόλας ηµέρα, εφόσον οι πολίτες µάς εµπιστευθούν. Κατ’ αρχάς, θα προχωρήσουµε στον επανασχεδιασµό του υφιστάµενου σχεδιασµού. Θα υιοθετήσουµε ένα νέο, σύγχρονο µοντέλο, που θα δίνει έµφαση στην ανακύκλωση, στην παροχή κινήτρων για μείωση της παραγωγής απορριμμάτων και στην επαναχρησιμοποίησή τους. Θα αναζητήσουμε σε συνεργασία με τις δυνάμεις της επιχειρηματικότητας κεφάλαια, για να δημιουργήσουμε τις υποδομές που χρειάζονται, ώστε να επιτευχθούν οι εθνικοί και οι ευρωπαϊκοί στόχοι, σύμφωνα με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας. Θα υλοποιήσουμε καμπάνιες εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών, και ιδιαίτερα της νέας γενιάς, ενώ θα ζητήσουμε την υιοθέτηση «fast track» διαδικασιών από το κράτος, για να προχωρήσουμε γρήγορα απαραίτητες κινήσεις, όπως η χωροθέτηση πράσινων σημείων στους δήμους. Και θα δρομολογήσουμε -μέσω ενός ρεαλιστικού χρονοδιαγράμματος- το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ στη Φυλή.

Χρησιμοποιείτε αρκετά τη λέξη «ανάπτυξη» για την Αττική. Πώς θα επιτευχθεί τελικά αυτός ο στόχος;

Η Περιφέρεια Αττικής μπορεί να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αναπτυξιακή επανεκκίνηση της χώρας. Για να γίνει όμως αυτό, χρειάζεται όραμα, μακροπρόθεσμος σχεδιασμός και ένα συγκροτημένο στρατηγικό αναπτυξιακό πλάνο, με συγκεκριμένους στόχους και μετρήσιμα αποτελέσματα. Δεσμεύομαι να δουλέψω σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις: º Στην προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και της κυκλικής οικονομίας. º Στην ανάδειξη της Αττικής σε διεθνές brand τουριστικού και πολιτιστικού προορισμού 12 μήνες τον χρόνο. º Στην προσέλκυση επενδύσεων που θα δώσουν αξία στις περιουσίες των πολιτών, θα δημιουργήσουν καλύτερα εισοδήματα και νέες θέσεις εργασίας. º Στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, με έμφαση στην τοπική ανάπτυξη και με στόχο τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Το σχέδιό μας για την ανάπτυξη της Αττικής στηρίζεται σε συγκεκριμένους άξονες: Πρώτον: Συνεργασία με την εκάστοτε κυβέρνηση και διεκδίκηση για εκτέλεση, με πόρους του κεντρικού κράτους, μεγάλων έργων και παρεμβάσεων. Μιλώ για έργα όπως η βελτίωση του δικτύου αστικών μετακινήσεων και μεταφορών, με επέκταση του μετρό και του Προαστιακού, οι επεκτάσεις των οδικών αξόνων, η αναβάθμιση των λιμανιών της Αττικής, η δημιουργία logistics centers και η ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας. Δεύτερον: Σύνδεση του προγράμματος έργων της Περιφέρειας με τα έργα που εκτελεί το κράτος. Τρίτον: Παροχή διευκολύνσεων και κινήτρων σε όσους επιθυμούν να επενδύσουν στην Αττική. Τέταρτον: Θέλουμε να δημιουργηθούν μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια πάνω από 100.000 νέες θέσεις εργασίας στην Αττική μέσα από συνέργειες (ΣΔΙΤ) με τις δυνάμεις της ιδιωτικής οικονομίας σε τομείς όπως η εκπαίδευση, ο θεματικός τουρισμός, η υγεία και ευεξία, ο πολιτισμός και ο αθλητισμός.

Πώς θα αντιμετωπίσετε σύγχρονα προβλήματα, που αφορούν την ανεργία, τους νέους και το «brain drain»;

Πρέπει να αλλάξουμε τα μέχρι στιγμής δεδομένα και να δημιουργήσουμε συνθήκες υγιούς ανάπτυξης. Η καινοτομία, η εξωστρέφεια και οι επενδύσεις είναι η λογική που χρειαζόμαστε να εφαρμόσουμε σήμερα. Θα πρέπει να υιοθετήσουμε πολιτικές διάχυσης της γνώσης και της τεχνολογικής διαφοροποίησης. Να αφυπνίσουμε κράτος, φορείς, δημόσιο και ιδιωτικό τομέα με πρωτοβουλίες αιχμής, για να δημιουργηθούν νέες παραγωγικές δυνατότητες σε πεδία με υψηλή δυναμική ανάπτυξης. Για παράδειγμα, η λειτουργία του Γραφείου Διασύνδεσης της Περιφέρειας με την αγορά εργασίας, η ανάπτυξη σχέσεων με τον ιδιωτικό τομέα, με έμφαση στην απορρόφηση των άνεργων συμπολιτών μας, αλλά και η κατάρτιση και εξειδίκευση των νέων μέσω ειδικών προγραμμάτων θα είναι, στην πράξη και όχι στα χαρτιά, μια πρότυπη υπηρεσία επαγγελματικής διεύρυνσης και αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού.

Η κ. Δούρου πριν από μερικές ημέρες επισκέφθηκε τη Μάνδρα για να επιθεωρήσει έργα που γίνονται στην περιοχή. Ποιο είναι το σχόλιό σας;

Στη συνείδηση της κοινωνίας η κ. Δούρου έχει κριθεί. Οπως κρίνονται και οι μεγάλες καθυστερήσεις που στιγμάτισαν την πενταετή θητεία της στην εκτέλεση των αναγκαίων υποδομών για τους συμπολίτες μας. Το μόνο που χρειαζόμαστε από εδώ και πέρα στην Αττική είναι μια σοβαρή στρατηγική αντιμετώπισης τέτοιων ζητημάτων, με ταυτόχρονη εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών. Για εμάς, η πολιτική προστασία αποτελεί βασικό πυρήνα μιας συγκροτημένης στρατηγικής που θέλουμε να εφαρμόσουμε στην Περιφέρεια. Στο πλαίσιο αυτό, με τη βοήθεια ειδικών επιστημόνων και τεχνοκρατών, παρουσιάσαμε πρόσφατα τους κεντρικούς άξονες για το πώς αντιλαμβανόμαστε την αποτελεσματική πολιτική προστασία. Δίνουμε έμφαση στην πρόληψη και στην ορθολογική, με συγκροτημένο σχέδιο, διαχείριση των φυσικών καταστροφών, ακολουθώντας τη διεθνή και ευρωπαϊκή πρακτική. Αξιοποιώντας κάθε σύγχρονο μέσο και διαθέσιμη τεχνολογία αιχμής που έχουμε στη διάθεσή μας.

Οι δημοσκοπήσεις σάς δείχνουν πρώτο, αλλά βγάζουν ντέρμπι μεταξύ Σγουρού και Δούρου για τη δεύτερη θέση. Ποιον προτιμάτε;

Δούρου και Σγουρός είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Δεν εκφράζω προτίμηση για τον αντίπαλο, γιατί θεωρώ αντίπαλο τα προβλήματα και όχι τα πρόσωπα. Αφουγκραζόμαστε την κοινωνία και τα προβλήματά της, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τις προγραμματικές μας θέσεις. Στόχος είναι η Αττική να μπορέσει να διοικηθεί με υπευθυνότητα.

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο «Κάλπη19» των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ το Σάββατο 20/4