Περιφέρεια Αττικής

Για πρώτη φορά στην Αθήνα το Ευρωπαϊκό Clusters Meet Regions

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, τον Ευρωπαϊκό Clusters Meet Regions 2026, φιλοξενεί στις 6 και 7 Οκτωβρίου η Περιφέρεια Αττικής που γίνεται το σημείο συνάντησης της ευρωπαϊκής καινοτομίας και επιχειρηματικότητας.

Η δράση που θα πραγματοποιηθεί στο Ωδείο Αθηνών αποτελεί πρωτοβουλία της European Cluster Collaboration Platform ενώ γίνετα σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Αγοράς, Βιομηχανίας, Επιχειρηματικότητας και ΜμΕ (DG GROW) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο θεσμός φέρνει κοντά περιφερειακές Αρχές, συνεργατικούς σχηματισμούς επιχειρήσεων, ερευνητικούς φορείς και εκπροσώπους της αγοράς, με στόχο νέες συνεργασίες που ενισχύουν την καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών περιφερειών.

Σύμφωνα με τους διοργανωντές, η διοργάνωση στην Αθήνα δίνει στις επιχειρήσεις και στους φορείς καινοτομίας της Αττικής τη δυνατότητα να συναντηθούν με αντίστοιχους οργανισμούς, επενδυτές και υπεύθυνους χάραξης πολιτικής από όλη την Ευρώπη.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθούν η ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η αξιοποίηση της έρευνας στην παραγωγή, η έξυπνη εξειδίκευση και η συμμετοχή σε ευρωπαϊκές αλυσίδες αξίας.

Όπως σημειώνεται, για την Περιφέρεια Αττικής, η φιλοξενία του θεσμού συνδέεται με τη σταθερή επιδίωξη να ανοίγουν περισσότερες ευκαιρίες για τον παραγωγικό κόσμο της Μητροπολιτικής Αττικής. Η εξωστρέφεια, η συνεργασία της επιχειρηματικής και της ερευνητικής κοινότητας και η πρόσβαση στην ευρωπαϊκή γνώση και χρηματοδότηση αποτελούν κρίσιμα εργαλεία ώστε οι νέες ιδέες να μετατρέπονται σε επενδύσεις, θέσεις εργασίας και εφαρμογές με όφελος για την τοπική οικονομία και τους πολίτες.

Αναφερόμενος στη διοργάνωση, ο Νίκος Χαρδαλιάς, δήλωσε:

«Για πρώτη φορά το Clusters Meet Regions έρχεται στην Ελλάδα, με την Αττική να υποδέχεται ανθρώπους από την επιχειρηματικότητα, την έρευνα και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Είναι μια σημαντική ευκαιρία να συναντηθούν οι δυνατότητες του τόπου μας με ιδέες, εμπειρία και συνεργασίες από όλη την Ευρώπη.

Θέλουμε οι επιχειρήσεις της Αττικής, ιδιαίτερα οι μικρομεσαίες, να έχουν πρόσβαση σε νέα δίκτυα, σε γνώση και σε αγορές. Θέλουμε η έρευνα να βρίσκει δρόμο προς την παραγωγή και οι άνθρωποι που καινοτομούν να μπορούν να αναπτύξουν τις ιδέες τους εδώ.

Σε αυτή την προσπάθεια, η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση έχει ουσιαστική αξία όταν αξιοποιείται με σχέδιο και καταλήγει σε έργα και δράσεις με απτό αποτύπωμα: στην τοπική οικονομία, στον παραγωγικό κόσμο, στην καθημερινότητα των πολιτών. Αυτή είναι η κατεύθυνση στην οποία εργαζόμαστε ως Περιφέρεια Αττικής. Με εξωστρέφεια, συνεργασία και αποτελέσματα που φτάνουν στην κοινωνία».

Τελευταία άρθρα

Πιο κοντά το Ακτινοθεραπευτικό Κέντρο Δωδεκανήσου

Στην υλοποίηση μιας κρίσιμης υποδομής υγείας για τη Δωδεκάνησο, για την ουσιαστική στήριξη των ογκολογικών…

2 λεπτά ago

Μεγάλη γιορτή για τον ένα αιώνα ιστορίας της Βούλας

Με ξεχωριστές επετειακές εκδηλώσεις και την συμμετοχή πλήθους κατοίκων της περιοχής γιόρτασε ο δήμος Βάρης-…

22 λεπτά ago

Γέμισε την πόλη το Run Greece Πειραιάς 2026

Όλη η πόλη πήρε μέρος στη μεγάλη αθλητική διοργάνωση Run Greece Πειραιάς 2026, που πραγματοποιήθηκε…

33 λεπτά ago

Εγκαινιάστηκε το Κέντρο Πρώιμης Παρέμβασης «Το Εργαστήρι – Λίλιαν Βουδούρη»

Το Κέντρο Πρώιμης Παρέμβασης «Το Εργαστήρι – Λίλιαν Βουδούρη» εγκαινίασε ο δήμαρχος Φυλής, με τα…

43 λεπτά ago

Συνάντηση Γ. Μώραλη με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πειραιώς

Ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, καθώς και οι δυνατότητες περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Πειραιά…

1 ώρα ago

Ψηφιακός εκσυγχρονισμός για τον Δήμο Άργους-Μυκηνών

Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό 1.165.828€, με χρηματοδότηση 950.000€ από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης και…

24 ώρες ago