Περιφέρεια Αττικής

Στην έκθεση του Παρισιού οι αμπελώνες της Αττικής

Στρατηγικό πυλώνα εξωστρέφειας, πολιτισμού και βιώσιμης ανάπτυξης για τη χώρα, αποτελεί για την Περιφέρεια Αττικής, ο Αττικός αμπελώνας, σύμφωνα με τα όσα είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς κατά την ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Οίνου «Wine Paris 2026».

Εγκαινιάζοντας το περίπτερο της Περιφέρειας, ως μία κίνηση έμπρακτης στήριξης των 9 οινοποιείων του Λεκανοπεδίου, ο Ν. Χαρδαλιάς, επανέλαβε την προσπάθεια της διοίκησης στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης στρατηγικής για την προώθηση του οινοτουρισμού, την ενίσχυση της διεθνούς παρουσίας των αττικών κρασιών και τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα με όρους εξωστρέφειας και βιώσιμης ανάπτυξης.

Κατά την ολιγόωρη παραμονή του στο Παρίσι, ο περιφερειάρχης συναντήθηκε και με την Περιφερειάρχη της Μητροπολιτικής Περιφέρειας του Παρισιού.

Να σημειωθεί ότι στο περίπτερο της Περιφέρειας, το οποίο καταλαμβάνει κεντρική και ιδιαίτερα προβεβλημένη θέση στον εκθεσιακό χώρο φιλοξενούνται τα εννέα μεγαλύτερα οινοποιεία του Λεκανοπεδίου, που συμμετέχουν με την ισχυρή χρηματοδοτική στήριξη της Περιφέρειας.

Κατά την παρουσία του στη «Wine Paris 2026», ο Περιφερειάρχης είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με οινοποιούς, εισαγωγείς, διανομείς, sommeliers και εκπροσώπους του εξειδικευμένου διεθνούς Τύπου.

Στο πλαίσιο των επαφών του, αντάλλαξε απόψεις για τις εξελίξεις και τις προοπτικές της παγκόσμιας αγοράς οίνου, τις επενδυτικές δυνατότητες που υπάρχουν, καθώς και τις ευκαιρίες περαιτέρω ανάπτυξης και ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του αττικού κρασιού στις διεθνείς αγορές.

Αναφερόμενος στην συμμετοχή των οινοποιών της Αττικής, ο Νίκος Χαρδαλιάς δήλωσε:

«Η Μητροπολιτική Αττική μας, συμμετέχει για δεύτερη φορά στη μεγάλη διεθνή έκθεση οίνων και ποτών «Wine Paris», στηρίζοντας στην πράξη τους οινοποιούς μας και ενισχύοντας την εξωστρέφεια του αττικού αμπελώνα. Η παρουσία μας εδώ δεν είναι αποσπασματική· εντάσσεται σε έναν συνολικό και συνεκτικό σχεδιασμό, που αντιμετωπίζει το κρασί ως αναπτυξιακό εργαλείο, ως πολιτιστικό κεφάλαιο και ως εμπειρία με ισχυρό διεθνές αποτύπωμα.

Ο αττικός αμπελώνας εκτός από έναν δυναμικό κλάδο της τοπικής οικονομίας, αποτελεί και κομμάτι της ιστορίας, του τοπίου και της ταυτότητας του Λεκανοπεδίου. Αποτελεί ένα κράμα πολιτισμού, παράδοσης, ποιότητας και σύγχρονης επιχειρηματικότητας, που μπορεί και πρέπει να δημιουργεί προστιθέμενη αξία για όλη τη χώρα.

Μέσα από τον οινικό τουρισμό, συνδέουμε το κρασί με τη γαστρονομία και τη μοναδική φιλοξενία της Αττικής, ενισχύοντας το brand μας ως «The Greater Athens Region». Δημιουργούμε ολοκληρωμένες εμπειρίες για τον επισκέπτη, που αναδεικνύουν την αυθεντικότητα και την πολυμορφία του τόπου μας.

Με σταθερό διάλογο με τον κλάδο, με στοχευμένες πολιτικές εξωστρέφειας, με ουσιαστική χρηματοδοτική στήριξη και με τη συμμετοχή μας σε κορυφαίες διεθνείς εκθέσεις, δίνουμε στους παραγωγούς μας τα εχέγγυα που χρειάζονται για να αναπτυχθούν, να καινοτομήσουν και να σταθούν ανταγωνιστικά στις διεθνείς αγορές.

Το γεγονός ότι η συμμετοχή μας στη Wine Paris εντάχθηκε στον ετήσιο προγραμματισμό της Περιφέρειας κατόπιν αιτήματος των ίδιων των οινοποιών, αποδεικνύει ότι αφουγκραζόμαστε την αγορά, βρισκόμαστε σε ουσιαστικό διάλογο με τον κλάδο και προσαρμόζουμε τις παρεμβάσεις μας στις πραγματικές ανάγκες του αττικού αμπελώνα».

Παράλληλα με τη συμμετοχή στη διεθνή έκθεση, η Περιφέρεια Αττικής χρηματοδότησε και στήριξε τη δράση της Ελληνικής Πρεσβείας στο Παρίσι που αφορούσε την πραγματοποίηση εκδήλωσης και δείπνου προβολής του ελληνικού κρασιού, η οποία διοργανώθηκε από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων. Η εκδήλωση απευθυνόταν σε επιλεγμένο γαλλικό επαγγελματικό κοινό, όπως εισαγωγείς, διανομείς, sommeliers και εκπροσώπους του εξειδικευμένου Τύπου. Λειτούργησε δε συμπληρωματικά με την έκθεση, ενισχύοντας τη στοχευμένη δικτύωση και τη διεθνή προβολή των αττικών οινοποιείων.

Τέλος, κατά την ολιγόωρη επίσκεψή του στη γαλλική πρωτεύουσα, ο Περιφερειάρχης είχε την ευκαιρία να συναντηθεί κατ’ ιδίαν με την Περιφερειάρχη της Μητροπολιτικής Περιφέρειας του Παρισιού, Valérie Pécresse στο πλαίσιο της περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας Ελλάδας και Γαλλίας σε περιφερειακό επίπεδο, με έμφαση σε κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη και τη μητροπολιτική διακυβέρνηση.

Επιβεβαίωσε επίσης τη σαφή πρόθεση του Περιφερειάρχη Αττικής να ενισχύσει την αλληλεπίδραση με μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις και Περιφέρειες που έχουν αναπτύξει προηγμένες και δοκιμασμένες λύσεις στη βιώσιμη διαχείριση σύνθετων προκλήσεων.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάγκη μεταφοράς τεχνογνωσίας από τη Γαλλία στην Ελλάδα, κυρίως σε ζητήματα που άπτονται της αυτοδιοικητικής ευθύνης και της εύρυθμης λειτουργίας κρίσιμων τομέων πολιτικής, μέσα από την ανταλλαγή καλών πρακτικών και την ενίσχυση του θεσμικού διαλόγου μεταξύ των δύο μητροπολιτικών περιφερειών.

Τελευταία άρθρα

Κορώνη: Εγκαίνια για το νέο σχολικό συγκρότημα Γυμνασίου – Λυκείου

Μια στιγμή ιστορική για την τοπική κοινωνία. Μια στιγμή δικαίωσης μιας προσπάθειας που διήρκεσε δεκαετίες.

2 ώρες ago

Η Χάλκη επενδύει στην Υγεία

Ένα νέο «Σπίτι του Γιατρού» γίνεται πραγματικότητα.

2 ώρες ago

90ή ΔΕΘ: Ανοίγει σήμερα τις πύλες της με πάνω από 1.000 εκθέτες

Για εννέα ημέρες θα βρίσκεται στο επίκεντρο της οικονομικής, επιχειρηματικής και πολιτιστικής ζωής της Θεσσαλονίκης.

2 ώρες ago

Προσωρινή λεωφορειακή γραμμή Χ24 “Στ. Μετρό Σύνταγμα-Στ. Μετρό Αιγάλεω”

Θα λειτουργεί από τη Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου έως και την Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2026.

2 ώρες ago

Νέα εποχή για τις συγκοινωνίες στη Θεσσαλονίκη

50 νέα ηλεκτρικά, αρθρωτά λεωφορεία προστίθενται στον ήδη υπάρχοντα στόλο.

2 ώρες ago

Απορρίμματα: Οι 4 “παίκτες” της Σαντορίνης και το νέο κύμα ΣΔΙΤ στα νησιά

Το ΣΔΙΤ απορριμμάτων της Σαντορίνης μπαίνει στον ανταγωνιστικό διάλογο με τέσσερα σχήματα και αναμορφωμένο τεχνικό…

2 ώρες ago