Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έφτασε το πρόβλημα των πλημμυρών στον Έβρο, με ερώτηση που κατέθεσαν ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης, Χρ. Τοψίδης και ο ευρωβουλευτής Γιώργος Αυτιάς.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο των προσπαθειών ανάδειξης του ζητήματος των πλημμυρών στον Έβρο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και της ανάγκης συντονισμένης δράσης σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης, στην ερώτησή τους οι Χ. Τοψίδης και Γ. Αυτιάς θέτουν το ζήτημα της ανάγκης για άμεση ευρωπαϊκή παρέμβαση.

Στην ερώτησή επισημαίνονται οι σοβαρές επιπτώσεις από τα πλημμυρικά φαινόμενα στον Έβρο, καθώς και η ανάγκη για χρηματοδότηση έργων και για δημιουργία ευρωπαϊκών μηχανισμών διαχείρισης υδάτινων πόρων, με στόχο μια πιο ολοκληρωμένη και μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση του φαινομένου.

Παράλληλα, σε εθνικό επίπεδο, η Κυβέρνηση, και συγκεκριμένα το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, έπειτα από ανακοίνωση του Υφυπουργού, Κώστα Κατσαφάδου, δεσμεύτηκε για τη διάθεση 20 εκατομμυρίων ευρώ με σκοπό την ενίσχυση των πληγεισών περιοχών, επιβεβαιώνοντας την έμπρακτη στήριξη της Πολιτείας προς τον Έβρο.

Μιλώντας για την εξέλιξη των διαδικασιών, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χριστόδουλος Τοψίδης δήλωσε:

«Οι πλημμύρες στον Έβρο ανέδειξαν με τον πιο έντονο τρόπο ότι η προστασία των πολιτών και των υποδομών δεν μπορεί να περιορίζεται σε αποσπασματικές παρεμβάσεις. Πρόκειται για ένα ζήτημα με έντονη διασυνοριακή διάσταση, που απαιτεί συντονισμένες πολιτικές σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η στήριξη της Κυβέρνησης, με τις άμεσες παρεμβάσεις και τη χρηματοδότηση μέσω του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την ανακούφιση των τοπικών κοινωνιών και την αποκατάσταση των ζημιών.

Ταυτόχρονα, η ανάδειξη του ζητήματος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανοίγει τον δρόμο για μια πιο ολοκληρωμένη και μακροπρόθεσμη διαχείριση των υδάτινων πόρων. Θέλω να ευχαριστήσω τον Ευρωβουλευτή Γιώργο Αυτιά για τη συμβολή του στην προώθηση αυτού του κρίσιμου ζητήματος.

Εμείς, ως Περιφέρεια, θα συνεχίσουμε με σχέδιο, τεκμηρίωση και συνεργασία να διεκδικούμε όλα τα απαραίτητα εργαλεία και πόρους, ώστε να θωρακίσουμε την περιοχή μας απέναντι σε μελλοντικές κρίσεις και να προστατεύσουμε τους πολίτες και τις περιουσίες τους».

Share

Τελευταία άρθρα

8,7 εκατ. ευρώ για έξι νέα έργα στη Δυτική Ελλάδα

Τα 8,7 εκατομμύρια ευρώ υπερβαίνει ο συνολικός προϋπολογισμός των έξι νέων έργων που δρομολογεί η…

5 ώρες ago

Συνεδριάζει η Επιτροπή Παρακολούθησης του Προγράμματος της ΠΑΜΘ

Η πορεία υλοποίησης έργων και παρεμβάσεων σε όλη την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, καθώς…

5 ώρες ago

2 εκ. ευρώ στη Λευκάδα για αποκατάσταση των καταστροφών

Με το ποσό των δύο εκατομμυρίων ευρώ χρηματοδοτείται ο δήμος Λευκάδας, για την υλοποίηση έργων…

6 ώρες ago

Η ανθεκτικότητα στην ημερίδα της Ένωσης Δημάρχων Αττικής

Στα Βίλια στρέφεται το ενδιαφέρον των δημάρχων της Αττικής το Σάββατο, 6 Ιουνίου, οπότε και…

6 ώρες ago

Εβδομάδα Ανακύκλωσης στον Δήμο Καλαμαριάς

Η εβδομάδα ανακύκλωσης, με στόχο της ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των κατοίκων της πόλης για…

6 ώρες ago

Βανδαλισμοί σε παιδική χαρά στη Νίκαια

Οργή και αγανάκτηση στην κοινωνία της Νίκαιας έχουν προκαλέσει οι εκτεταμένες ζημιές που έκαναν άγνωστοι,…

7 ώρες ago