Στο επίκεντρο της Συνεργασίας των χωρών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρέθηκε η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης που φιλοξένησε στην Καβάλα τη γενική συνέλευση του DesirMED.

Συγκεκριμένα, η Περιφέρεια, σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης και τον Δήμο Παγγαίου, ολοκλήρωσε τη γενική συνέλευση του ευρωπαϊκού έργου DesirMED, που πραγματοποιήθηκε στις 17, 18 και 19 Μαρτίου.

Στη γενική συνέλευση μετείχαν πάνω από 100 εκπρόσωποι από τους 34 εταίρους του έργου, προερχόμενοι από 10 χώρες της Μεσογείου, ανταλλάσσοντας εμπειρία, τεχνογνωσία και πρακτικές γύρω από τον κλιματικό μετασχηματισμό της Μεσογείου.

Μεταξύ αυτών συμμετείχαν οργανισμοί που ηγούνται διεθνώς στον τομέα της προσαρμογής και της ανθεκτικότητας στην κλιματική αλλαγή, καθώς και πολλοί άλλοι κορυφαίοι ευρωπαϊκοί οργανισμοί.

Τις εργασίες κήρυξε ο αναπληρωτής Περιφερειάρχη  Χάρης Δαλκίτζης, ο οποίος τόνισε την αναγκαιότητα των διακρατικών συνεργασιών σε εξειδικευμένα θέματα, όπως αυτό της ανθεκτικότητας στην κλιματική αλλαγή για την υποστήριξη της Στρατηγικής της Περιφέρειας.

Κατά την συνεδρίαση το εταιρικό σχήμα προχώρησε σε αναλυτική ανασκόπηση της μέχρι τώρα προόδου του έργου, ενώ επιβεβαιώθηκε η δυναμική του DesirMED, καθώς και η σημασία της συνεργασίας επιστημονικών, θεσμικών και τεχνικών φορέων για την αποτελεσματική υλοποίηση λύσεων προσαρμογής στη Μεσόγειο.

Η δεύτερη ημέρα ήταν εξίσου σημαντική, καθώς περιλάμβανε επιτόπια επίσκεψη στις πιλοτικές εφαρμογές στο Δήμου Παγγαίου. Εκεί συζητήθηκαν διεξοδικά οι προτεινόμενες λύσεις του έργου, οι τεχνικές και διαχειριστικές προκλήσεις.

Η Περιφέρεια ΑΜΘ, ως μία από τις πέντε Περιφέρειες επίδειξης του έργου, μέσω των ερευνητών του Εργαστηρίου Οικολογικής Μηχανικής του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος ΔΠΘ, με επικεφαλής τον καθηγητή κ. Γιώργο Συλαίο, παρουσίασε στους εταίρους:

Τεχνητούς υγροτόπους για φυσική επεξεργασία λυμάτων και επαναχρησιμοποίηση νερού

Γεωργία ακριβείας με αισθητήρες υγρασίας για βελτιστοποίηση άρδευσης

Μικρά φράγματα ανάσχεσης (check dams) για μείωση πλημμυρικού κινδύνου

Καινοτόμες λύσεις παράκτιας προστασίας που περιορίζουν τη διάβρωση και ενισχύουν τη βιοποικιλότητα

Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στο πώς αυτές οι λύσεις μπορούν να αξιοποιηθούν σε μεγαλύτερη κλίμακα, αλλά και στο πώς μπορούν να αποτελέσουν καλές πρακτικές για άλλες περιφέρειες της Μεσογείου.

Την τρίτη ημέρα χαιρετισμό απεύθυναν ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Καβάλας Θεόδωρος Μαρκόπουλος και ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης κ. Αλέξανδρος Ιωσηφίδης. Οι εργασίες ήταν αφιερωμένες στη συνεργασία για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, όπου συμμετείχαν μέσω των εταίρων του έργου, φορείς της κοινωνίας των πολιτών, δημόσιες αρχές, ερευνητικά ιδρύματα, επαγγελματίες και τεχνικοί φορείς.

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για τοπικούς και διακρατικούς κλιματικούς κινδύνους, να ανταλλάξουν εμπειρίες, τεχνογνωσία  και πρακτικές σε λύσεις που βασίζονται στη φύση δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για κοινή πορεία προς μια ολιστική και ανθεκτική προσέγγιση προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.

Στο επόμενο διάστημα, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης θα εστιάσει ακόμη περισσότερο στην δραστηριοποίηση της κοινωνίας των πολιτών, οργανώνοντας θεματικές συναντήσεις, επαφές με τοπικούς φορείς και δράσεις ευαισθητοποίησης και συμμετοχής.

Share

Τελευταία άρθρα

Περιφέρεια Δ. Ελλάδας: Μεταφορά φαρμάκων με drones

Φ. Ζαΐμης: "Αν ακόμη και μία ανθρώπινη ζωή σωθεί, τότε η προσπάθειά μας θα έχει…

28 λεπτά ago

Φ. Σπανός: «Δουλεύουμε για να φύγει η …ρετσινιά ότι η Εύβοια δεν έχει δρόμους»

Παρουσία του Πρωθυπουργού τα εγκαίνια του δρόμου Ροβιές - Ήλια.

45 λεπτά ago

Στη Νάουσα η προετοιμασία της ομάδας κολύμβησης της Μακάμπι

Η ομάδα κολύμβησης της Μακάμπι Τελ Αβίβ επέλεξε το Δημοτικό Κολυμβητήριο Νάουσας για την θερινή…

1 ώρα ago

Πρόσληψη καθαριστών/ριών σχολικών μονάδων στο Δήμο Μονεμβασίας

Ο Δήμος Μονεμβασίας θα προσλάβει 26 ΥΕ καθαριστές/στριες με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου,…

1 ώρα ago

Προς ολοκλήρωση το δίκτυο αποχέτευσης σε Παιανία και Γλυκά Νερά

Στις αρχές του φθινοπώρου ο εργολάβος θα ξεκινήσει το έργο στη ΔΕ Παιανίας.

1 ώρα ago

Mε πρωτοβουλία Κουρέτα η σύσκεψη φορέων για την αντιμετώπιση της ρύπανσης στο Βόλο

Είναι έτοιμα το Προγνωστικό Μοντέλο Ποιότητας Αέρα, το νέο Site ενημέρωσης του κοινού και το…

2 ώρες ago