ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

K. Mουτζούρης: “Υπάρχει μεγάλο θέμα με το δημογραφικό και πρέπει να βρεθούν λύσεις άμεσα”

Την έντονη ανησυχία του για το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας εξέφρασε ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης κατά τη διάρκεια της εσπερίδας με θέμα «Το Δημογραφικό Πρόβλημα και η Παράτυπη Μετανάστευση στην Ελλάδα σήμερα», που διογάνωσαν με επιτυχία η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και το Ινστιτούτο Έρευνας και Μελέτης «Θουκυδίδης».

Ομιλητές ήταν ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης, ο Καθηγητής Δημογραφίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Βύρων Κοτζαμάνης και ο Αντιστράτηγος εν αποστρατεία Κωνσταντίνος Κουσάντας.

Στην ομιλία του ο Περιφερειάρχης σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελλάδας σήμερα είναι η δημογραφική συρρίκνωση. Ο πληθυσμός με τα στοιχεία της απογραφής του 2021, μειώθηκε 3,5% και οι οιωνοί για το μέλλον είναι ακόμα χειρότεροι. Η κυβέρνηση και η αυτοδιοίκηση μπορεί να ασχολούμαστε με τα έργα να προχωράμε δρόμους κτλ, αλλά το θέμα δεν είναι πότε θα δημοπρατηθεί ένας οδικός άξονας. Κάποια στιγμή αργά ή γρήγορα θα συμβεί. Το δημογραφικό όμως και η μείωση πληθυσμού είναι θέμα που δεν λύνεται και θα το βρούμε μπροστά μας. Υπάρχει σοβαρό θέμα και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Για αυτό και επιχειρείται υποκατάσταση πληθυσμού με την μετανάστευση. Και αυτό συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη. Δείτε τι γίνεται στην Γερμανία, στην Ιταλία στην Γαλλία. Και εδώ στα νησιά μας αν δεν φωνάζαμε, αν δεν κάναμε χειρονομίες, αν δεν μπαίναμε μπροστά δεν ξέρω τι θα συνέβαινε. Σήμερα στην Λέσβο βρίσκονται 1700 παράτυποι μετανάστες, στην Χίο 700, στην Σάμο περισσότεροι γύρω στις 3.000 και είμαστε ευχαριστημένοι με αυτά τα νούμερα. Και με την ευκαιρία θέλω να αποδώσω τιμή στα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας, Λιμενικό, Αστυνομία, Πυροσβεστική, τον Στρατό, που διατήρησαν την ελληνικότητα στα νησιά μας. Σήμερα η κατάσταση είναι καλύτερη γιατί είμαστε και τυχεροί αφού οι ροές μετατοπίστηκαν προς Ρόδο, Γαύδο κτλ. Αλλά θέλω να πω το εξής. Είδατε εσείς πρόσφατα όταν υπήρχε πρόβλημα στην Ρόδο με τους μετανάστες που κοιμόντουσαν στα πάρκα και στους δρόμους, να το διαφημίζουν; Να το προβάλλουν; Εμείς εδώ το διαφημίσαμε γιατί θέλαμε το Νόμπελ Ειρήνη. Τώρα είμαστε καλά στα νησιά, αλλά η Ελλάδα, η Ευρώπη δεν είναι. Υπάρχει μεγάλο θέμα με το δημογραφικό και πρέπει να βρεθούν λύσεις».

Τελευταία άρθρα

50 νέα ηλεκτρικά λεωφορεία στη Θεσσαλονίκη

Αποτελούν μέρος ενός ολοκληρωμένου σχεδίου που περιλαμβάνει την ενίσχυση του στόλου, τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό των…

2 ώρες ago

Ο Θ. Βασιλόπουλος στη Βουλή για τη σύμβαση παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Καλαμάτας

"Η αναβάθμιση του Διεθνούς Αερολιμένα Καλαμάτας σήμερα κρίνεται περισσότερο αναγκαία από ποτέ".

7 ώρες ago

Πρόβλημα για τις νερατζιές των δήμων ο “ακανθώδης αλευρώδης”

Πως αντιμετωπίζει ο Δήμος Φιλοθέης Ψυχικού το θέμα αυτό.

7 ώρες ago

Αντιδρά ο Δήμος Δελφών στο νομοσχέδιο για τη διαχείριση των υδάτων

"Το όχι του Δήμου Δελφών στο Νομοσχέδιο για τη διαχείριση των υδάτων είναι ξεκάθαρο και…

8 ώρες ago

Λήμνος: Βελτίωση των υποδομών των ακτών για άτομα με κινητικά προβλήματα

Ενισχύεται η προσβασιμότητα σε τρεις παραλίες του Δήμου Λήμνου (Νέα Μάδυτος Μύρινας, Πλατύ, Ζεματάς Παναγιάς).

8 ώρες ago