ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Σύστημα εσωτερικού ελέγχου για πρώτη φορά στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Σύσκεψη με αιρετούς και υπηρεσιακά στελέχη για την εφαρμογή του Συστήματος Εσωτερικού Ελέγχου και την λειτουργία Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου στην Πάτρα.

Πρόκειται για ένα συνολικό σύστημα διαχειριστικών και άλλων ελέγχων, καθώς επίσης υιοθέτησης ελεγκτικών δικλείδων που τίθεται σε εφαρμογή υπό την εποπτεία του Περιφερειάρχη, Νεκτάριου Φαρμάκη και θα ισχύσει για πρώτη φορά στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Τις βασικές κατευθύνσεις ανέλυσε ο Δρ. Ανδρέας Ροδάκος, Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών Ελεγκτών Δημοσίου του Ελληνικού Ινστιτούτου Εσωτερικών Ελεγκτών και Ακαδημαϊκός συνεργάτης του Πανεπιστημίου Πειραιά.

Παρουσίασε τη λειτουργία της υπηρεσίας εσωτερικού ελέγχου, τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να δομηθεί η συνεργασία με τις επιμέρους υπηρεσιακές μονάδες και τις βέλτιστες πρακτικές εφαρμογής της. Ακολούθησε ανάλυση του νομοθετικού, κανονιστικού και θεσμικού πλαισίου, όπως επίσης του τρόπου αξιοποίησης του συγκεκριμένου εργαλείου.

Την Περιφερειακή Αρχή εκπροσώπησε ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης, Χαράλαμπος Μπονάνος, ο Αντιπεριφερειάρχης Τουριστικής Ανάπτυξης, Πάνος Σακελαρόπουλος και η Ανδριάνα Ζερβού που ορίστηκε υπεύθυνη από πλευρά της Περιφερειακής Αρχής για θέματα παρακολούθησης λειτουργίας του συστήματος εσωτερικού ελέγχου. Στην συνάντηση συμμετείχε και ο Πάρης Παπαδόπουλος, Προϊστάμενος της Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου της Περιφέρειας, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία της υπηρεσίας εσωτερικού ελέγχου και στην πολύ καλή συνέργεια που απαιτείται μεταξύ των τμημάτων και της μονάδας προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης κατά την τοποθέτηση του αναφέρθηκε στην αμέριστη υποστήριξη της Περιφερειακής Αρχής προς την Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου και τη σημασία που έχει για την Περιφέρεια η ορθή και αποτελεσματική λειτουργία της. Τόνισε ακόμη τη βούληση της Περιφερειακής Αρχής για απόλυτη διαφάνεια και υποστήριξη των υπηρεσιακών μονάδων σε ζητήματα που άπτονται στη δημοσιονομική, διαχειριστική και οργανωτική λειτουργία της Περιφέρειας. Δεσμεύτηκε να είναι αρωγός στην προσπάθεια προκειμένου να εκμηδενιστούν οι επιχειρησιακοί-λειτουργικοί κίνδυνοι με την χρήση κατάλληλων δικλίδων, κάτι που θα επιτρέψει να αποτελέσει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος πρότυπο οργάνωσης, με ισχυρό Σύστημα Εσωτερικού Ελέγχου και αποτελεσματικό Πλαίσιο Διακυβέρνησης, το οποίο θα είναι οδηγός για την βελτιστοποίηση της λειτουργίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος.

Κλείνοντας εστίασε στην προστιθέμενη αξία, στον προληπτικό και συμβουλευτικό χαρακτήρα που η συγκεκριμένη υπηρεσία έχει και την καλόπιστη προσέγγιση που πρέπει να έχουν όλες οι υπηρεσίες προκειμένου από κοινού να λειτουργήσουν με σκοπό διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα των επιχειρησιακών τους λειτουργιών, προς όφελος τόσο της Περιφέρειας όσο και των πολιτών.

Τελευταία άρθρα

Δήμος Βιάννου: Καλύπτει από το 2027 τα ενοίκια εκπαιδευτικών που επιλέγουν να μείνουν στην περιοχή

Σε μία ουσιαστική παρέμβαση για την αντιμετώπιση του προβλήματος στέγασης εκπαιδευτικών και άλλων δημοσίων υπαλλήλων…

9 ώρες ago

Παρέμβαση Κολιάδη για την παραλία Τσαμπίκα μετά τις καταγγελίες για εργασίες

Άμεση παρέμβαση για την κατάσταση που είχε δημιουργηθεί στην παραλία Τσαμπίκα πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Ρόδου…

9 ώρες ago

Δυτική Μακεδονία: Νέα τουριστική ταυτότητα με ψηφιακή πύλη, AI και στόχο τον τουρισμό τεσσάρων εποχών

Σε μια νέα φάση οργανωμένης τουριστικής προβολής επιχειρεί να περάσει η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, παρουσιάζοντας…

9 ώρες ago

Καλαμάτα: Εγκαινιάστηκε η αναβαθμισμένη κεντρική παιδική χαρά στο αναψυκτήριο

Στην παράδοση μιας ακόμη αναβαθμισμένης υποδομής για παιδιά και οικογένειες προχώρησε ο Δήμος Καλαμάτας, με…

10 ώρες ago

Αγία Παρασκευή: Πλήθος κόσμου στη δεύτερη μέρα της «Πόλης Πολιτισμού 2026» – Αφιέρωμα στον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα

Με μεγάλη συμμετοχή πολιτών συνεχίστηκαν για δεύτερη ημέρα οι εκδηλώσεις της «Πόλης Πολιτισμού 2026» στην…

10 ώρες ago

Καιρός: Αφρικανική σκόνη, θερμοκρασίες έως 37 βαθμούς και «Red Code» για πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς

Ιδιαίτερα επιβαρυμένες καιρικές συνθήκες διαμορφώνονται σήμερα, Κυριακή 30 Αυγούστου 2026, σε αρκετές περιοχές της χώρας,…

10 ώρες ago