Πα. Μάι 3rd, 2024

Ρίτα Μωραϊτάκη-Πικρού: Πλοήγηση προς ένα συμπονετικό και ανθρώπινο αύριο

Καθώς αποχαιρετούμε μια ταραχώδη χρονιά, που σημαδεύτηκε από τις επίμονες σκιές του ρατσισμού, της βίας και της κοινωνικής διχόνοιας, αναδύεται μια ηχηρή έκκληση για αλλαγή. Οι προκλήσεις του παρελθόντος λειτούργησαν ως έντονη υπενθύμιση της επιτακτικής ανάγκης για μια συλλογική αλλαγή νοοτροπίας. Μαζί με τις ευχές για το νέο έτος, το 2024, είναι απαραίτητο να ξεκινήσουμε ένα ταξίδι προς μια κοινωνία που θα εκτιμά τη συμπόνια, τη συμμετοχικότητα και την κατανόηση, την ανθρωπιά. .

Μπροστά στις αντιξοότητες, ένας φάρος ελπίδας λάμπει έντονα: η δύναμη του εθελοντισμού, η δύναμη της αγάπης, των αρχών , της παράδοσης , του μέλλοντος,  των αξιών και των άξιων .

Τη χρονιά που πέρασε, αμέτρητα άτομα συσπειρώθηκαν για να υποστηρίξουν τις κοινότητές μας, που επλήγησαν από πυρκαγιές και πλημμύρες, αποδεικνύοντας ότι το πνεύμα της συμπόνιας μπορεί να υπερβεί και τις πιο σκοτεινές στιγμές. Είναι σήμερα πιο κρίσιμο από ποτέ να καλλιεργήσουμε μια κουλτούρα προσφοράς, όπου η πράξη του εθελοντισμού και της ανθρωπιάς θα γίνει βαθιά ριζωμένη στον ιστό της κοινωνίας μας. Παράλληλα, η παιδεία, που ξεκινάει από μικρή ηλικία, είναι ο ακρογωνιαίος λίθος πάνω στον οποίο μπορεί να οικοδομηθεί μια πιο ενεργή και συμπονετική κοινωνία. Ενσταλάζοντας στο μυαλό των νέων μας αξίες όπως ο σεβασμός, η ενσυναίσθηση και η ανεκτικότητα, θέτουμε τα θεμέλια για ένα μέλλον όπου οι διακρίσεις και οι προκαταλήψεις δεν θα έχουν πια θέση, η μοναδικότητα του καθενός θα λάβει την άξια της. Σημαντικός στόχος είναι ο σεβασμός για όλους να μην αποτελεί απλώς ένα σύνθημα, αλλά μια κατευθυντήρια αρχή που θα διαπερνά τις αλληλεπιδράσεις μας. Η αποδοχή της διαφορετικότητας, της μοναδικότητας  και η αναγνώριση της εγγενούς αξίας του κάθε ατόμου είναι καθοριστικά βήματα προς τη δημιουργία μιας αρμονικής συνύπαρξης.

 

Σε αυτή τη συλλογική επιδίωξη της αλλαγής, η ατομική ευθύνη γίνεται ο ακρογωνιαίος λίθος μιας αρμονικής κοινωνίας. Η ατομική ευθύνη επεκτείνεται πέρα από τα λόγια- περιλαμβάνει την ενεργή προώθηση της ενσωμάτωσης, την κατάρριψη των προκαταλήψεων και τη συμμετοχή σε πράξεις καλοσύνης. Στο ταξίδι προς ένα συμπονετικό αύριο, ο καθένας μας, λοιπόν, πρέπει να αναλογιστεί τις δικές του προκαταλήψεις. Παράλληλα, η ειρήνη στις σημερινές κοινωνίες γεννιέται μέσω αμέτρητων μικρών πράξεων καλοσύνης, κατανόησης και προθυμίας να γεφυρώσουμε τα χάσματα. Καθώς πλοηγούμαστε σε αυτή τη μετασχηματιστική εποχή, η αποδοχή της ευθύνης που φέρει ο καθένας μας μπορεί να ανοίξει το δρόμο για μια πιο ειρηνική συνύπαρξη.

Καθώς ξεκινάμε αυτό το μετασχηματιστικό ταξίδι, εγώ, ως αφοσιωμένη πολίτης του Δήμου Αθηναίων και της ευρύτερης περιοχής της Αττικής, με σεβασμό στην καταγωγή όλων των Ελλήνων και αγάπη για τον απόδημο Ελληνισμό , δεσμεύομαι με την αποφασιστικότητα και τις ικανότητές μου να υπερασπιστώ αυτούς τους ευγενείς στόχους. Υπό την πολύτιμη καθοδήγηση του κυρίου Νίκου Χαρδαλιά, ως Περιφερειακή σύμβουλος του Κεντρικού τομέα ,  στοχεύω στο να προωθήσω μια κοινωνία που εκτιμά τη συμπόνια, αγκαλιάζει τη μοναδικότητα και δίνει προτεραιότητα στην ευημερία των πολιτών της. Μαζί, λοιπόν, ας εγκαινιάσουμε μια νέα εποχή όπου οι αρχές της ενσυναίσθησης και της κατανόησης θα καθοδηγούν την πορεία μας προς ένα φωτεινότερο και πιο συμπονετικό αύριο.

“Ηθελα να δώσω φως και συγκίνηση σε όσους είναι σαν και εμένα καμωμένοι” ….. Κωνσταντίνος Καβάφης.

Με άπειρο σεβασμό , αγάπη στην ατομική ευθύνη , σεβασμό στους προγόνους και όρεξη να αφήσω το λιθαράκι μου για τις επόμενες γενιές και το παρόν