H Περιφέρεια Αττικής στη Διεθνή Έκθεση Τροφίμων και Ποτών «Eco Living Scandinavia & Nordic Organic Food Fair 2023»
Γ. Πατούλης: «Στόχος μας να συστήσουμε σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο τα πολύτιμα αγροδιατροφικά προϊόντα της Αττικής»
Στη Διεθνή Έκθεση Τροφίμων και Ποτών «Eco Living Scandinavia & Nordic Organic Food Fair», που πραγματοποιήθηκε στις 15 και 16 Νοεμβρίου 2023 στον εκθεσιακό χώρο MalmöMässan στο Μάλμε της Σουηδίας, μετείχε για τρίτη φορά η Περιφέρεια Αττικής, με στόχο την προβολή και την προώθηση του αγροτοδιατροφικού της τομέα.
Η «Eco Living Scandinavia & Nordic Organic Food Fair» είναι η μοναδική, αποκλειστική και διπλή Επαγγελματική Έκθεση για όλη την Σκανδιναβία (Δανία, Σουηδία, Νορβηγία, Φινλανδία). Αποτελεί τη Νο1 έκθεση της Ευρώπης στην αγορά και κατανάλωση βιολογικών και ‘φυσικών’ προϊόντων η οποία διεξάγεται μέσα στον ίδιο χώρο αλλά σε ξεχωριστά τμήματα. Συμμετείχαν πάνω από 500 εκθέτες από συνολικά 42 χώρες και κατά τις 2 ημέρες λειτουργίας της την επισκέφθηκαν πάνω από 5000 αγοραστές και στελέχη των εταιρειών COOP, Lidl, Ikea, Hemkop, ICA, Life, Netto, Holland & Barrett, Midsona κ.α.
Με αφορμή την σχετική δράση ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης δήλωσε: «Με εκθέσεις όπως η συγκεκριμένη δίδεται η ευκαιρία στο καταναλωτικό κοινό των Σκανδιναβικών χωρών αλλά και συνολικά της Ευρώπης να έρθει σε επαφή με ένα από τα πιο σημαντικά στρατηγικά πλεονεκτήματα της Αττικής, τα πολύτιμα αγροδιατροφικά προϊόντα της».
Στο περίπτερο της Περιφέρειας Αττικής, το οποίο οργανώθηκε από τη RECO EXPORTS, φιλοξενήθηκαν οκτώ (8) επιχειρήσεις του κλάδου βιολογικών – φυσικών προϊόντων με επιδότηση της συμμετοχής τους κατά 80%. Στον ίδιο χώρο, υπήρχε σημείο προετοιμασίας παραδοσιακών σουηδικών πιάτων με πρώτη ύλη τα προϊόντα της Αττικής από τον αναγνωρισμένο Σουηδό chef Hakan Olsson.
Πέρα από την επιτυχημένη προβολή των προϊόντων μας, αρκετοί εκθέτες πραγματοποίησαν σημαντικές επαφές με χονδρεμπόρους, αντιπροσώπους εισαγωγείς τροφίμων και αγοραστές αλυσίδων βιολογικών προϊόντων.
Την ελληνική συμμετοχή τίμησε με την παρουσία του ο επικεφαλής του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στη Σουηδία κ. Παύλος Ολζιέρσκυ.
Η εξαγωγική δράση στη Σκανδιναβία συνεχίστηκε στην Αττική (23 και 24 Νοεμβρίου) όπου 14 συνολικά επιχειρήσεις συναντήθηκαν με σημαντικούς Σουηδούς επαγγελματίες τροφίμων. Κατά την πρώτη ημέρα πραγματοποιήθηκε στο ATHENAUM GRAND HOTEL κλειστή γευσιγνωσία των δύο σημαντικότερων κωδικών κάθε επιχείρησης και ακολούθησε δείπνο όπου οι Έλληνες επιχειρηματίες ήρθαν σε επαφή με τους Σουηδούς επαγγελματίες και τους γνώρισαν τα προϊόντα τους. Στην δράση συμμετείχε και δημοσιογράφος του μοναδικού κλαδικού περιοδικού τροφίμων και ποτών της Σουηδίας «Butikstrender». Τη δράση αυτή τίμησε με την παρουσία του ο αντιπεριφερειάρχης Νήσων κος Σταύρος Βοϊδονικόλας, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό στους παριστάμενους στο δείπνο εκ μέρους της Περιφέρειας.
Τη δεύτερη ημέρα οι Σουηδοί επαγγελματίες επισκέφθηκαν τρεις επιλεγμένες επιχειρήσεις στο χώρο παραγωγής τους (‘Φ-CHOICE Σ.Ν.’, ‘ΚΑΚΙΑΣ & ΣΙΑ Ο.Ε.’ και ‘ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΑΥΓΟΤΑΡΑΧΟ ΚΑΙ ΑΛΙΠΑΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΙΝΟΥ’) και το απόγευμα πραγματοποιήθηκαν Β2Β συναντήσεις με τις ελληνικές επιχειρήσεις. Στις επιχειρήσεις που συμμετείχαν θα δοθεί από τους Σουηδούς επαγγελματίες ανατροφοδότηση όσον αφορά τη γεύση, την τιμή, την ετικέτα και την προοπτική του προϊόντος στην αγορά της Σκανδιναβίας. Επίσης θα δημοσιευθούν δελτία τύπου σε κλαδικά περιοδικά στην Ελλάδα και στη Σουηδία.
Στις ανωτέρω δράσεις παρευρέθησαν η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αγροτικής & Κτηνιατρικής Πολιτικής κα Όλγα Ζαλούμη, καθώς και τα στελέχη του τμήματος Αγροτικής Πολιτικής και Προβολής της, η Προϊσταμένη κα Βασιλική Σταυρουλάκη και η κα Παγώνα Καλλιώρα, οι οποίες παρείχαν πληροφόρηση στους επισκέπτες στην έκθεση και υποστήριξη στους επιχειρηματίες-εκθέτες.
Στον παρακάτω πίνακα αναγράφονται οι δεκατέσσερις εκθέτες-επιχειρήσεις που συμμετείχαν στις ανωτέρω δράσεις.
Οι επιχειρήσεις που συμμετείχαν είναι:
- DAKRYOLIVE (Εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο)
- ΚΟΡΒΕΛ ΕΠΕ//ΠΑΡΑΓΩΓΗ, ΕΜΦΙΑΛΩΣΗ, ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ ΕΞΤΡΑ ΠΑΡΘΕΝΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ (Εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο BIO)
- STALIA/Εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο και BIO εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
- Φ-CHOICE / ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ (Μπάρες ΒΙΟ)
- Σ.Ν. ΚΑΚΙΑΣ & ΣΙΑ Ο.Ε. / ΠΑΡΑΓΩΓΗ & ΕΜΠΟΡΙΑ ΤΥΡ/ΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ (Φέτα ΠΟΠ, Μανούρι, Grill Cheese, Τυρί με Πιπεριά και Σκόρδο, Γραβιέρα Μοντ Παρνές)
- NATURALS / ΧΟΝΔΡΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΖΑΧΑΡΩΔΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (Μπάρες ΒΙΟ)
- MELIRA / ΧΟΝΔΡΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ & ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΩΝ, ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, ΛΟΙΠΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΙΔΩΝ (Μέλι)
- MELOPOLIO/Μέλι
- ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΑΥΓΟΤΑΡΑΧΟ ΚΑΙ ΑΛΙΠΑΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΙΝΟΥ / ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΑΥΓΟΤΑΡΑΧΟΥ ΚΑΙ ΑΛΙΠΑΣΤΩΝ
- STEVIA PARANA / ΕΙΣΑΓΩΓΗ, ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΜΕ STEVIA, ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
- ENTOPIA DELI LLC / ENTOPIA DELI LLC/ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΒΑΛΣΑΜΙΚΩΝ ΓΛΑΣΩΝ, ΑΛΕΙΜΜΑΤΩΝ ΦΡΟΥΤΩΝ & ΤΣΑΤΝΕΥ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΖΑΧΑΡΗΣ, ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΑ & ΠΡΟΣΘΕΤΑ
- GEA BAKERY / ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΑ ΑΡΤΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΩΝ ΧΩΡΙΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗ
- NATPROD IKE / ΕΜΠΟΡΙΟ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (Vegan σοκολάτες και ρόφημα σοκολάτας)
- FALCON A.E.B.E. / ΕΜΠΟΡΙΟ ΕΙΔΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ (Μέλι)
- Ανοίγει τις πόρτες του το Χριστουγεννιάτικο Χωριό της Περιφέρειας Αττικής στο Πεδίον του Άρεως
- Περιφέρεια Κρήτης: εξέταση 3.000 εφήβων αθλητών απ’ όλη την Κρήτη για ανίχνευση καρδιολογικών παθήσεων
- Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας: Ξεκινούν οι εργασίες για την ολοκλήρωση των έργων άρδευσης της πεδιάδας Μόρνου