ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Παρουσία Μηταράκη η συνεδρίαση της ΕΝΠΕ: Οι περιφερειάρχες βάζουν πλάτη στο μεταναστευτικό

Συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, παρουσία του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη, ο οποίος προέβη σε αναλυτική ενημέρωση για το σχέδιο της κυβέρνησης για την μεταναστευτική κρίση.

Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας κ. Τζιτζικώστας τόνισε πως οι Περιφέρειες της χώρας είναι αρωγοί στην προσπάθεια της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης η οποία έχει λάβει, όπως χαρακτηριστικά είπε, διαστάσεις «εθνικής κρίσης».

Ο κ. Τζιτζικώστας ζήτησε «εθνική ενότητα και συνεργασία» στο μεγάλο αυτό ζήτημα, το οποίο χαρακτήρισε «ευρωπαϊκό και όχι ελληνικό». Στο πλαίσιο αυτό εστίασε στην ανάγκη να υπάρξει «αναλογικός επιμερισμός των βαρών» και στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ υπογράμμισε πως ήδη ο ίδιος έχει διεθνοποιήσει το ζήτημα ως Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών.

Ταυτόχρονα ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε στην εσωτερική διαχείριση του ζητήματος τονίζοντας πως «είμαστε εδώ για να δείξουμε αλληλεγγύη στους Δήμους και τις Περιφέρειες που έχουν πληγεί περισσότερο από την μεταναστευτική κρίση». Ταυτόχρονα όμως υπογράμμισε πως οι όποιες αποφάσεις της κυβέρνησης για το προσφυγικό ζήτημα, για να μπορούν να υλοποιηθούν, θα πρέπει να έχουν την σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών, για αυτό και ζήτησε να υπάρχει προεργασία και προσυνεννόηση του αρμόδιου Υπουργείου Μετανάστευσης & Ασύλου με τις Περιφέρειες και τους Δήμους. «Α priori αποφάσεις δεν μπορούν να γίνουν δεκτές» είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο αρμόδιος υπουργός κ. Νότης Μηταράκης σημείωσε πως το σχέδιο της κυβέρνησης κινείται πάνω σε δύο βασικούς άξονες: Πρώτον, στην μείωση των μεταναστευτικών ροών και δεύτερον, στον περιορισμό των επιπτώσεων στις τοπικές κοινωνίες. Σε αυτό το πλαίσιο δεσμεύτηκε πως θα είναι σε ανοικτή γραμμή με τις Περιφέρειες και τους Δήμους, ενώ υπογράμμισε πως η κατανομή στο εσωτερικό της χώρας δεν θα ξεπερνά το 1% του τοπικού πληθυσμού κάθε Περιφέρειας.

Share

Τελευταία άρθρα

Αγγελούδης: “Οφείλουμε να υπηρετούμε την αξιοπρέπεια στην εργασία, την ασφάλεια & τις ίσες ευκαιρίες”

Δήλωση του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, Στέλιου Αγγελούδη, για την Εργατική Πρωτομαγιά.

9 ώρες ago

Περ. Αττικής: “Ενημερωνόμαστε και προστατευόμαστε”

Έναρξη νέας αντιπυρικής περιόδου 2026 και η Περιφέρεια δίνει απλές οδηγίες τόσο για την αποφυγή…

9 ώρες ago

Πρωτομαγιά με άσκηση ετοιμότητας στον Υμηττό

Πάλι πρωτοτύπησε ο Δήμος Ελληνικού - Αργυρούπολης καθώς υποδέχτηκε τον Μάη στον Υμηττό, με άσκηση…

9 ώρες ago

Γ. Μώραλης: Πρέπει να προστατεύσουμε τα κεκτημένα εργασιακά δικαιώματα

Το μήνυμα του Δημάρχου Πειραιά, Γιάννη Μώραλη, για την Πρωτομαγιά.

10 ώρες ago

Τήνος: Νέα νίκη κατά της εγκατάστασης αιολικών πάρκων στο νησί

Κοινή δήλωση της επάρχου Τήνου, Νατάσας Δεληγιάννη και του Δημάρχου, Παναγιώτη Κροντηρά, για την αθώωση…

10 ώρες ago