ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Βόρειο Αιγαίο: Έκτακτη σύσκεψη για τη μεταφορά μεταναστών από την Κρήτη σε Λέσβο και Σάμο

Έκτακτη σύσκεψη συγκάλεσε στη Μυτιλήνη ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κωνσταντίνος Μουτζούρης, με αντικείμενο τη μεταφορά μεταναστών από την Κρήτη προς τη Λέσβο και τη Σάμο, εξέλιξη που έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό στις τοπικές αρχές των νησιών.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου, με τη συμμετοχή βουλευτών, δημάρχων και εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης, ενώ στο επίκεντρο βρέθηκε η απόφαση για μεταφορά περίπου 420 ατόμων από την Κρήτη προς τα δύο νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, περίπου 200 άτομα αναμένεται να μεταφερθούν στη Σάμο και ακόμη 220 στη Λέσβο. Η άφιξή τους είναι προγραμματισμένη για το απόγευμα της Κυριακής 23 Αυγούστου.

Κατά τη διάρκεια της πολύωρης συζήτησης διατυπώθηκε από τους συμμετέχοντες η θέση ότι τα νησιά του Βορείου Αιγαίου δεν θα πρέπει να αποτελούν προορισμό μεταφοράς μεταναστών που φτάνουν αρχικά σε άλλες περιοχές της χώρας. Η συγκεκριμένη στάση αναμένεται να αποτυπωθεί και θεσμικά μέσα στις επόμενες ημέρες.

Ειδικότερα, αποφασίστηκε την προσεχή εβδομάδα να τεθεί το ζήτημα προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου, καθώς και στα Δημοτικά Συμβούλια Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου, προκειμένου να ληφθούν σχετικές αποφάσεις με κοινή κατεύθυνση τη μη αποδοχή μελλοντικών μεταφορών από άλλες περιοχές της χώρας προς τα νησιά.

Στην έκτακτη σύσκεψη συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές του Νομού Λέσβου Χαράλαμπος Αθανασίου και Παναγιώτης Παρασκευαΐδης, ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Παναγιώτης Χριστόφας και ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος.

Ιδιαίτερη βαρύτητα είχε η ενημέρωση που παρείχε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Χαράλαμπος Αθανασίου σχετικά με τον χαρακτήρα της συγκεκριμένης μεταφοράς. Όπως ανέφερε, η παρουσία των περίπου 420 μεταναστών σε Λέσβο και Σάμο θα είναι προσωρινή και συνδέεται αποκλειστικά με την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων διαδικασιών καταγραφής και ταυτοποίησής τους.

Κατά τον ίδιο, μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών, οι συγκεκριμένοι άνθρωποι θα μεταφερθούν, ανάλογα με την περίπτωσή τους, σε δομές της ηπειρωτικής Ελλάδας. Το χρονικό διάστημα παραμονής τους στα νησιά προσδιορίζεται, σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε στη σύσκεψη, σε περίπου δύο έως τρεις εβδομάδες.

Ο κ. Αθανασίου φέρεται επίσης να επικαλέστηκε προσωπική δέσμευση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου τόσο προς τον ίδιο όσο και προς τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, ότι η συγκεκριμένη μεταφορά έχει προσωρινό χαρακτήρα και δεν σηματοδοτεί αλλαγή του σχεδιασμού ως προς τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.

Παρά τις διαβεβαιώσεις, πάντως, οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης επιδιώκουν να καταστήσουν σαφή τη θέση τους απέναντι στο ενδεχόμενο συστηματικής μεταφοράς μεταναστών από άλλες περιοχές της χώρας προς τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Τελευταία άρθρα

Σέρρες: Ενισχύεται η Δημοτική Αστυνομία

Με πέντε νέους δημοτικούς αστυνομικούς ενισχύεται η Δημοτική Αστυνομία Σερρών.

7 λεπτά ago

Ιθάκη: Στο προσκήνιο οι λιμενικές υποδομές στις Φρίκες

Συνάντηση του δημάρχου Ιθάκης με την Προϊσταμένη της Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ του Υπουργείου Ναυτιλίας και…

22 λεπτά ago

Xρηματοδότηση 300.000 ευρώ για το οδικό δίκτυο της Αλοννήσου

Η χρηματοδότηση εξασφαλίστηκε κατά τη συνάντηση εργασίας του Δημάρχου Αλοννήσου με τον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης…

15 ώρες ago

Ο Δήμος Νάουσας στοχεύει στην αστική ενεργειακή αποδοτικότητα

Ο Δήμος της Ηρωικής Πόλης Νάουσας συμμετέχει στο έργο PERFORM, το οποίο χρηματοδοτείται στο πλαίσιο…

15 ώρες ago

Διόνυσος: Απορρίφθηκε η προσφυγή κατά των ανταποδοτικών τελών

Τα χρήματα που θα εισπράξει ο Δήμος από τα τέλη δεν ξεπερνούν αυτά που κοστίζει…

16 ώρες ago

Τέθηκε σε κυκλοφορία ο πρώτος ανακατασκευασμένος συρμός του ΗΣΑΠ

Το έργο υλοποιείται στον Βόλο από την CAF, για λογαριασμό της ΣΤΑ.ΣΥ, με χρηματοδότηση από…

16 ώρες ago