Συνάντηση εργασίας πραγματοποίησαν οι Περιφερειάρχες της χώρας μας με στελέχη της Κυβέρνησης και κεντρικό θέμα το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2028-2034, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελλάδας. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα και την Κυβέρνηση εκπροσώπησαν ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό, Θανάσης Κοντογεώργης, ο Επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Μιχάλης Αργυρός, και ο Ειδικός Σύμβουλος Αντιπροέδρου, Κωστής Μουσουρούλης.

Για να γίνει κατανοητό το τι συζητήθηκε θα το πούμε με απλά λόγια: τα χρηματοδοτικά προγράμματα υπό την ονομασία ΕΣΠΑ, αλλάζουν όνομα, μορφή και κυρίως δομή. Θα συνεχίσουν και μετά το 2028 να υπάρχουν Ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις πρός τα κράτη-μέλη, αλλά με διαφορετική αρχιτεκτονική και κανόνες διαχείρισης. Η τελική απόφαση δεν έχει ληφθεί από την Ευρώπη και αυτή την περίοδο γίνεται η συζήτηση, που θα διαρκέσει πολλούς μήνες ακόμα, τόσο στις Βρυξέλλες όσο και εντός κάθε κράτους-μέλους.

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου και Πρόεδρος της ΕΝΠΕ, Γιώργος Χατζημάρκος, σε ανάρτησή του αναφέρθηκε σε αυτή τη συνάντηση. “Είναι μια συζήτηση για τεχνοκράτες; Μέχρι κάποιου βαθμού, ναι. Δεν είναι, όμως, μόνο τεχνική άσκηση και δεν είναι μόνο μια συζήτηση για ευρωπαϊκούς κανονισμούς, διαδικασίες και πόρους κατανεμημένους σε χρηματοδοτικά εργαλεία. Είναι μια βαθιά πολιτική επιλογή για το πώς θα σχεδιαστεί η ανάπτυξη της Ευρώπης και της χώρας μας τα επόμενα χρόνια. Αυτή την συζήτηση την παρακολουθούμε στενά και συμμετέχουμε ζωντανά σε αυτή, τόσο στις Βρυξέλλες, μαζί και με την Αυτοδιοίκηση όλης της Ευρώπης, όσο και στην πατρίδα μας.

Πρώτο μέλημα της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας είναι η διατήρηση της Πολιτικής Συνοχής. Αυτής της απόφασης, αυτού του σχεδίου, αυτής της πολιτικής που έφερε την Ευρώπη, μέσω της Αυτοδιοίκησης, στη γειτονιά του κάθε Ευρωπαίου πολίτη. Η Πολιτική Συνοχής είναι, με άλλα λόγια, το Ευρωπαϊκό κοινωνικό και εδαφικό συμβόλαιο. Το μήνυμά μας, το μήνυμα της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας είναι καθαρό:
Δεν μπορεί να υπάρξει ισχυρή Πολιτική Συνοχής χωρίς ισχυρές Περιφέρειες.
Θέλουμε μια Ευρώπη που να ενώνει και όχι να συγκεντρώνει.
Θέλουμε μια Ελλάδα που να εμπιστεύεται τις Περιφέρειές της.
Θέλουμε το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2028-2034, να υπηρετεί τη σύγκλιση, την αποκέντρωση, την αρχή της εγγύτητας.
Με αυτό τον στόχο, στις Βρυξέλλες και στην Αθήνα, και με συμμαχίες και με άλλες Ευρωπαϊκές πολιτικές δυνάμεις σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, δίνουμε τον αγώνα για περισσότερη Ευρώπη” δήλωσε ο Περιφερειάρχης κι έδωσε το στίγμα της συζήτησης με τα στελέχη της Κυβέρνησης.