ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Το ΕΣΠΑ περιμένουν οι δύο Μονάδες Διαχείρισης Αποβλήτων στην Κεντρική Μακεδονία

Σύμφωνα με άρθρο της Ιωάννα Κωσταδήμα στο energygame.gr, το ΕΣΠΑ «περιμένουν» τα δύο μεγάλα έργα διαχείρισης αποβλήτων στην Κεντρική Μακεδονία, που αφορούν τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) Ανατολικού Τομέα και τη ΜΕΑ Δυτικού Τομέα. H υλοποίησή τους παραμένει σε εκκρεμότητα, καθώς απαιτείται η έκδοση των σχετικών προσκλήσεων από τα αρμόδια υπουργεία για την ένταξη στο νέο ΕΣΠΑ και την ενεργοποίηση της χρηματοδότησης. Κύκλοι του ΥΠΕΝ υποστηρίζουν πως η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη και ότι τα έργα θα ενταχθούν «με βεβαιότητα» στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ. Πηγές της αγοράς επισημαίνουν πως απαιτείται ταχύτητα, ενώ αναμένουν τις σχετικές προσκλήσεις το συντομότερο δυνατόν, για να προχωρήσουν τα έργα.

Η Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) Ανατολικού Τομέα, με συνολικό προϋπολογισμό 241,88 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ), θα κατασκευαστεί στη θέση «Άγιος Αντώνιος» του Δήμου Θέρμης. Η μονάδα σχεδιάζεται να επεξεργάζεται ετησίως 128.200 τόνους απορριμμάτων, μέσω μηχανικής επεξεργασίας (διαλογής) για την ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών, καθώς και βιολογικής επεξεργασίας (αερόβιας) των οργανικών αποβλήτων, με στόχο την παραγωγή υψηλής ποιότητας κομπόστ και δευτερογενούς καυσίμου. Κατά τη φάση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, τρεις κοινοπραξίες υπέβαλαν προσφορές: Ηλέκτωρ – Μεσόγειος, Τέρνα – Ηλιοχώρα και Intrakat – Watt. Ωστόσο, η κοινοπραξία Intrakat – Watt αποκλείστηκε λόγω ελλείψεων στον τεχνικό της φάκελο. Κατόπιν αξιολόγησης, προσωρινός μειοδότης αναδείχθηκε η κοινοπραξία Τέρνα – Ηλιοχώρα, η οποία προσέφερε μέσο ποσοστό έκπτωσης 3,63% για την κατασκευή του έργου και 10,62% για την παροχή υπηρεσιών λειτουργίας. Η οικονομική προσφορά της κοινοπραξίας ανέρχεται σε 86,405 εκατ. ευρώ, χωρίς ΦΠΑ.

Αντίστοιχα, το «παρών» δίνει ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και στη δεύτερη μονάδα. Προσωρινός ανάδοχος για τη ΜΕΑ Δυτικού Τομέα, έργο Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) που αφορά την κατασκευή και λειτουργία της δεύτερης μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στον Δυτικό Τομέα της Θεσσαλονίκης, έχει οριστεί η κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή – ΤΙΤΑΝ. Όμως, με βάση τη συμφωνία με τη Masdar, που απέκτησε την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ο τομέας διαχείρισης απορριμμάτων της τελευταίας μεταβιβάστηκε στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Το εν λόγω έργο είναι ένα από τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά έργα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς αναμένεται να εξυπηρετήσει τις ανάγκες διαχείρισης αποβλήτων εννέα δήμων της Θεσσαλονίκης, καλύπτοντας πληθυσμό άνω του ενός εκατομμυρίου κατοίκων. Πρόκειται για τους δήμους Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Βόλβης, Δέλτα, Κορδελιού – Ευόσμου, Λαγκαδά, Νεάπολης – Συκεών, Παύλου Μελά, Χαλκηδόνος και Ωραιοκάστρου, οι οποίοι θα «απολαύσουν» τα οφέλη της μονάδας.

Τελευταία άρθρα

8,7 εκατ. ευρώ για έξι νέα έργα στη Δυτική Ελλάδα

Τα 8,7 εκατομμύρια ευρώ υπερβαίνει ο συνολικός προϋπολογισμός των έξι νέων έργων που δρομολογεί η…

3 ώρες ago

Συνεδριάζει η Επιτροπή Παρακολούθησης του Προγράμματος της ΠΑΜΘ

Η πορεία υλοποίησης έργων και παρεμβάσεων σε όλη την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, καθώς…

3 ώρες ago

2 εκ. ευρώ στη Λευκάδα για αποκατάσταση των καταστροφών

Με το ποσό των δύο εκατομμυρίων ευρώ χρηματοδοτείται ο δήμος Λευκάδας, για την υλοποίηση έργων…

4 ώρες ago

Η ανθεκτικότητα στην ημερίδα της Ένωσης Δημάρχων Αττικής

Στα Βίλια στρέφεται το ενδιαφέρον των δημάρχων της Αττικής το Σάββατο, 6 Ιουνίου, οπότε και…

4 ώρες ago

Εβδομάδα Ανακύκλωσης στον Δήμο Καλαμαριάς

Η εβδομάδα ανακύκλωσης, με στόχο της ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των κατοίκων της πόλης για…

4 ώρες ago

Βανδαλισμοί σε παιδική χαρά στη Νίκαια

Οργή και αγανάκτηση στην κοινωνία της Νίκαιας έχουν προκαλέσει οι εκτεταμένες ζημιές που έκαναν άγνωστοι,…

5 ώρες ago