Πε. Απρ 25th, 2024

Τρίτη θητεία σκέφτεται ο Παπαναστασίου στο Αγρίνιο – Ο νέος εκλογικός νόμος αλλάζει τα σχέδιά του

Άρδην αλλαγές στο σκηνικό τις Τοπικής Αυτοδιοίκησης επιφέρουν οι προωθούμενες αλλαγές του υπουργείου Εσωτερικών στο σύστημα για τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Η κυβερνησιμότητα στους δήμους και η πλειοψηφία του 60% στα δημοτικά συμβούλια που εξασφαλίζει ο νέος εκλογικός νόμος για τους ΟΤΑ, ανατρέπει τα πλάνα αρκετών νυν δημάρχων εξετάζουν επαναδιεκδίκηση του δημαρχιακού θώκου.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του  Γιώργου Παπαναστασίου, ο οποίος είχε ξεκαθαρίσει ότι η δεύτερη θητεία του στον δήμο Αγρινίου θα είναι και η τελευταία.

Ωστόσο σε πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Συνείδηση» αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο εκ νέου υποψηφιότητάς του.

«Είχα πει ότι αν το 2019 τελείωνε η δεύτερή μου θητεία, δεν θα ήμουν ξανά υποψήφιος με αυτό το σύστημα», τονίζει ο δήμαρχος Αγρινίου αναφερόμενος στο σύστημα της απλής αναλογικής.

Απαντώντας ο Γιώργος Παπαναστασίου σε ερώτηση σχετικά με το σχέδιά του για τις εκλογές του 2023 ο δήμαρχος αναφέρει:

«Υπάρχει πάρα πολύς χρόνος μέχρι το 2023. Δεν πιέζομαι από κάτι, ούτε μπαίνω σε τέτοιου είδους λογικές. Έχω και χρόνο και νομίζω την εμπειρία πλέον, για να δω τι θέλω να κάνω. Η Αυτοδιοίκηση έτσι κι αλλιώς είναι μεγάλο πάθος και είναι και η αδυναμία μου. Από το 1999 είμαι στην αυτοδιοίκηση. Και το 2014, όταν αποφάσισα να διεκδικήσω τη δημαρχία, άκουσα τους πολίτες, το ίδιο θα κάνω και τώρα».

Μιλώντας για το σύστημα της απλής αναλογικής που εφαρμόστηκε στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 ο Γιώργος Παπαναστασίου έκανε λόγο για προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να διαλύσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση: 

«Η προσπάθεια που έγινε από την προηγούμενη κυβέρνηση ήταν ξεκάθαρα να διαλυθεί η Αυτοδιοίκηση.

Θα διαλυόταν η Αυτοδιοίκηση και βλέπετε τι γίνεται όπου δεν υπάρχουν πλειοψηφίες. Είμαστε στο Φεβρουάριο και δεν έχουν ψηφιστεί τεχνικά προγράμματα, πότε θα έχουν προϋπολογισμό αυτοί οι δήμοι;» αναρωτιέται χαρακτηριστικά.

Παράλληλα ο Γιώργος Παπαναστασίου θεωρεί όπως το νέο εκλογικό νομοσχέδιο ευνοεί τη λειτουργία του θεσμού της Αυτοδιοίκησης: 

«Σε πολλούς δήμους, δεν υπάρχει ακόμα τεχνικό πρόγραμμα, δεν έχουν ψηφιστεί τα τέλη και κατά συνέπεια δεν έχουν προϋπολογισμό.

Σκεφτείτε λοιπόν πόσο σημαντικό να τροποποιηθεί ο εκλογικός νόμος και να γνωρίζουν οι αυτοδιοικητικοί πώς θα γίνουν οι εκλογές.

Είχα πει κάποια στιγμή ότι όπου έγιναν συμμαχίες, αυτές στα μισά της θητείας θα σπάσουν και ίσως η Κυβέρνηση να θέλει να προλάβει αυτό.

Στη λογική ότι πλέον ο νέος εκλογικός νόμος θα δίνει αυτοδυναμία σε αυτόν που θα εκλεγεί δήμαρχος», καταλήγει ο δήμαρχος Αγρινίου.