Πα. Μαρ 29th, 2024

Οι μειοψηφίες δημοτικών συμβουλίων (του ΣΥΡΙΖΑ) στην Κρήτη ετοιμάζονται για συνενώσεις – «Βραχνάς» ο νόμος που φέρνει ο Βορίδης

Έντονες ζυμώσεις στο εσωτερικό των δημοτικών συμβουλίων της Κρήτης έχει προκαλέσει η πρόθεση της κυβέρνησης να προωθήσει σύντομα νομοσχέδιο που θα καταργεί την απλή αναλογική στις αυτοδιοικητικές εκλογές και γενικά θα αλλάζει κατά πολύ τον σημερινό τρόπο λειτουργίας των δήμων και την τις προβλέψεις για τις παρατάξεις μειοψηφίας.

Ως γνωστόν ο νόμος που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ισχύει έδωσε την δυνατότητα στις μειοψηφίες των δημοτικών συμβουλίων να καθορίζουν τις αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων, δυσκολεύοντας την πλειοψηφία να υλοποιήσει το πρόγραμμα για το οποίο ψηφίστηκε.

Ωστόσο, το υπουργείο Εσωτερικών, υπό τον Μάκη Βορίδη και τον αναπληρωτή υπουργό, Στ. Πέτσα έρχεται αυτό να το καταργήσει.

Μεταξύ άλλων, με το νέο νομοσχέδιο προωθείται η κατάργηση της απλής αναλογικής, υιοθετείται ελάχιστο ποσοστό εισόδου στο δημοτικό συμβούλιο για τις δημοτικές παρατάξεις, με την κυβέρνηση να εξετάζει το 5% ή 3% και η ανάδειξη νέας δημοτικής αρχής θα γίνεται με ποσοστό 40% ή 42% από τον πρώτο κιόλας γύρο, ενώ ο πρώτος συνδυασμός λαμβάνει τα 3/5 των εδρών στο δημοτικό συμβούλιο.

Η εξέλιξη αυτή έδωσε το έναυσμα να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις μεταξύ παρατάξεων για τις επόμενες εκλογές. Λέγεται, μάλιστα, ότι σε ορισμένους δήμους της Κρήτης κάποιες μικρές παρατάξεις ετοιμάζονται να δημιουργήσουν συνενώσεις με άλλους συνδυασμούς, καθώς οι αλλαγές θα τους πλήξουν (και ακόμα περισσότερο αν ισχύσει ελάχιστο όριο εισαγωγής στα δημοτικά συμβούλια το 5%).