Κυ. Ιούλ 21st, 2024

Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας στην Προύσα για τα Άγια Θεοφάνεια και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

Η πρώτη επίσκεψή του στο Σεπτό Κέντρο μετά την εκλογή και ανάληψη των καθηκόντων του.

Συνάντηση με τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο είχε στις 18 Ιανουαρίου 2020, στο Φανάρι, ο Δήμαρχος Θεσσαλονικέων Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Ο κ. Ζέρβας, ο οποίος συνοδευόταν από την Γενική Πρόξενο της Ελλάδος στην Πόλη κυρία Γεωργία Σουλτανοπούλου, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου της Θεσσαλονίκης Δρόσο Τσαβλή και συνεργάτες του, εξέφρασε τον σεβασμό και την αγάπη του λαού της ιστορικής πόλεως της Μακεδονίας προς το πρόσωπο του Παναγιωτάτου, και είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν διάφορα κοινού ενδιαφέροντος θέματα.

Ο Παναγιώτατος ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Θεσσαλονικέων για το διαρκές ενδιαφέρον των Αρχών, των παραγόντων και όλων των φορέων της πόλεως για την Μητέρα Εκκλησία, και κυρίως τον πιστό λαό της για την αφοσίωσή του προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο, και ζήτησε από τον κ.Ζέρβα να μεταφέρει σε όλους τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης την πατρική αγάπη και την Πατριαρχική ευλογία του.

Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας μετέβει στην Τρίγλια της Προύσας, τόπο καταγωγής της οικογένειάς του, όπου ο Παναγιώτατος, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, προεξάρχει της Θείας Λειτουργίας για τον εορτασμό των Θεοφανείων, με το ιουλιανό ημερολόγιο, στον Ι.Ναό της Παναγίας και ακολούθως τέλεσε τον Αγιασμό των υδάτων από τον λιμένα της πόλης. Υπενθυμίζεται ότι στην Τρίγλια και στην ευρύτερη περιοχή διαβιοί μεγάλος αριθμός σλαβοφώνων Ορθοδόξων Χριστιανών, για την εξυπηρέτηση των οποίων μεριμνά η Ι.Μητρόπολη Προύσης.

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης, κατάνυξης και με τη δέουσα λαμπρότητα γιορτάσθηκαν τα Άγια Θεοφάνεια σύμφωνα με το παλιό ημερολόγιο στην Τρίγλια (σήμερα τουρκικά Tirilye, Zeytinbağı).

Στην περιοχή συνέρρευσαν Τριγλιανοί από όλη την Ελλάδα, ανάμεσα τους και ο Δήμαρχος Νέας Προποντίδας Μ. Καρράς, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Τριγλιανοί που ταξίδεψαν με τον Σύλλογο «Απανταχού Τριγλιανών» και κάτοικοι του Δήμου.

prop

«Σμίξαμε σήμερα όλοι εδώ και ζήσαμε μοναδικές στιγμές. Για όσους έχουν προσφυγική καταγωγή αυτές οι στιγμές οδηγούν στις ρίζες τους και μιλάνε στην καρδιά τους. Για εμάς που το ζήσαμε ήταν κάτι μοναδικό. Δέος και βαθιά συγκίνηση είναι οι πρώτες λέξεις που μου έρχονται στο μυαλό. Εύχομαι να δοθεί η ευκαιρία στο μέλλον κι άλλοι συμπολίτες μας να το ζήσουν» ανέφερε ο Δήμαρχος Μ. Καρράς.

Το βράδυ παρατέθηκε δείπνο παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.