Πα. Μαρ 29th, 2024

Ποιοι δήμαρχοι έκλεψαν τις εντυπώσεις στην ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας

Ο 40άρης δικηγόρος δήμαρχος Αριστοτέλη, Στέλιος Βαλιάνος, και ο 39χρονος μηχανικός δήμαρχος Καλαμαριάς, Γιάννης Δαρδαμανέλης, ήταν αναμφισβήτητα δύο πρόσωπα που κέρδισαν τις εντυπώσεις στη διαδικασία για την ανάδειξη νέας διοίκησης στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας.

Οι δύο νέοι «γαλάζιοι» αυτοδιοικητικοί …κατέκτησαν την εμπιστοσύνη των πεπειραμένων και εξελέγησαν στο Δ.Σ. της ΠΕΔΚΜ, ισοψηφώντας στην τρίτη θέση του ψηφοδελτίου του Δημάρχου Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιου Καϊτεζίδη που εξέλεξε 12 δημάρχους στο συμβούλιο.

Συνέχισαν έτσι τα προσωπικά τους μονοπάτια «εκπλήξεων» που ξεκίνησαν με τις αυτοδιοικητικές εκλογές του περασμένο Μαΐου σε δυο Δήμους υψηλής πολιτικής «επικινδυνότητας».

Ο μεν Δαρδαμανέλης κατάφερε τότε να γίνει ο πρώτος «γαλάζιος» που… εκθρόνισε τον εκλεκτό του ΠΑΣΟΚ (λέγε με ΚΙΝΑΛ) μετά από αρκετές δεκαετίες στην Καλαμαριά, επικρατώντας με άνεση στον β΄γύρο της αναμέτρησης του Θεοδόση Μπακογλίδη, διαψεύδοντας τα προγνωστικά των περισσοτέρων.

Ο δε Βαλιάνος κατόρθωσε με ενωτικό λόγο να εκλεγεί με άνεση από την πρώτη Κυριακή των εκλογών, σε έναν δήμο που εδώ και χρόνια διχάστηκε έντονα για το θέμα της μεταλλευτικής δραστηριότητας της El Dorado και της θυγατρικής της, «Ελληνικός Χρυσός», διαψεύδοντας οικτρά εκείνους που θεωρούσαν ότι στον συγκεκριμένο Δήμο, δεν θα είχε τύχη ένας υποψήφιος με φιλοεπενδυτικό παρελθόν.

Μάλιστα, οι πληροφορίες που θέλουν τον Βαλιάνο να βάζει «δύσκολα» στην El Dorado, συνοδεύοντας την αυστηρότητα στην τήρηση περιβαλλοντικών όρων, με την διεκδίκηση αντισταθμιστικών πόρων αρκετών εκατομμυρίων από τους Καναδούς, διαψεύδουν οικτρά και τους κακοπροαίρετους που προεξοφλούσαν ότι η επενδύτρια εταιρεία θα περάσει… εύκολα με τη νέα δημοτική αρχή.

Μαθαίνουμε ότι οι διαπραγματεύσεις για το ύψος των εκατομμυρίων που θα κληθεί να δαπανά ετησίως υπέρ της τοπικής κοινωνίας η «Ελληνικός Χρυσός», έχουν… παγώσει από την πλευρά του ιδίου του Δήμου, καθώς είναι μεγάλη η διαφορά μεταξύ δημοτικών απαιτήσεων και εταιρικών αρχικών προθέσεων, με τις οποίες ο

Βαλιάνος δεν είναι διατεθειμένος να συμφωνήσει, όπως ο ίδιος ακούστηκε να λέει σε «πηγαδάκι» δημάρχων την περασμένη Παρασκευή στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης.

Αμφότεροι πάντως, Βαλιάνος και Δαρδαμανέλης, με την εμπλοκή τους και την επίδοσή τους στην ΠΕΔΚΜ, αποδεικνύουν -σε πείσμα, μιας ακόμα αντίθετης εκτίμησης αντιπάλων τους- πως …ήρθαν για να μείνουν και να πρωταγωνιστήσουν στην Αυτοδιοίκηση.