Πα. Απρ 26th, 2024

«Απόβαση» δημάρχων και περιφερειαρχών στις Βρυξέλλες

Την περασμένη εβδομάδα οι Έλληνες αυτοδιοικητικοί ταξίδεψαν στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της διενέργειας Ευρωπαϊκής Εβδομάδας των Περιφερειών και των Πόλεων. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή δημόσια εκδήλωση κατά την οποία, εκπρόσωποι περιφερειακών και δημοτικών Αρχών, εμπειρογνώμονες και πανεπιστημιακοί, έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν ορθές πρακτικές και τεχνογνωσία στον τομέα της περιφερειακής και αστικής ανάπτυξης.

Με λίγα λόγια, είναι η «γιορτή» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, από την οποία δεν θα μπορούσαν να λείψουν οι Ελληνες, εκπρόσωποι των ΟΤΑ. Περιφερειάρχες, δήμαρχοι, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι «πλημμύρισαν» το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από την προηγούμενη Δευτέρα μέχρι την Πέμπτη, συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις και συζητήσεις με στόχο τη διενέργεια ενός ουσιαστικού διαλόγου ανάμεσα στις τοπικές κοινωνίες και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Διαλόγου ενημέρωσης και διαχείρισης Κοινοτικών Προγραμμάτων για τις δυνατότητες χρηματοδότησης έργων στην νέα προγραμματική περίοδο. Την τιμητική τους, ωστόσο, στην εν λόγω διοργάνωση είχαν και οι «γαλάζιοι» ευρωβουλευτές, οι οποίοι επωμίστηκαν το χρέος να υποδεχτούν και να κατατοπίσουν τους συμπατριώτες τους στην επίσκεψή τους στη de jure πρωτεύουσα του Βελγίου.

Μεϊμαράκης, Κυμπουρόπουλος, Κεφαλογιάννης, Κύρτσος, Ασημακοπούλου και Σπυράκη άνοιξαν τις πόρτες των γραφείων τους και δέχθηκαν πάνω από 100 αιρετούς της Αυτοδιοίκησης. Το «μενού» των συναντήσεων είχε συζητήσεις για τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και ολοκληρωμένες προτάσεις των Ελλήνων δημάρχων και περιφερειαρχών για χρηματοδοτήσεις από το ΕΣΠΑ. Το «παρών» στη θεματική εβδομάδα της Ε.Ε. έδωσαν, μεταξύ 100 και πλέον Ελλήνων αυτοδιοικητικών, ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ και περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, και ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, αποδεικνύοντας με τις δράσεις και τις προτάσεις τους ότι οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μπορούν να αποτελέσουν πρωτεργάτες στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας.