Πε. Απρ 25th, 2024

Τα στιγμιότυπα από την ορκωμοσία του Κώστα Μπακογιάννη

Εξίσου δυνατά με την τελετή ορκωμοσίας του 46ου δημάρχου Αθηναίων και του νέου δημοτικού συμβουλίου ήταν και τα στιγμιότυπα που καταγράφηκαν χθες το απόγευμα στο άλσος του Κολωνού, στο «δροσερό προάστιο» όπου ο αρχαίος φιλόσοφος Πλάτων ίδρυσε το 387 π.Χ. την πρώτη πανεπιστημιακή Ακαδημία. Χιλιάδες πολιτών συμμετείχαν στη γιορτή της Αυτοδιοίκησης όπου ο Κώστας Μπακογιάννης δεσμεύτηκε ότι «δεν θα είναι ο άρχων αλλά ο υπηρέτης των Αθηναίων» στην «πόλη ιδέα» όπως την είχε χαρακτηρίσει ο Κωνσταντίνος Τσάτσος.

– Κατ’ αρχάς το ζεύγος Κώστα Μπακογιάννη και Σίας Κοσιώνη προσήλθε με τον μικρό Δήμο ενώ στην πρώτη σειρά τον περίμεναν ο Παύλος, η Δανάη και η Ολυμπία. Μεταξύ των πρώτων που προσήλθαν ήταν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης και δίπλα του ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης. Λίγο αργότερα κατέφθασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Π. Πικραμένος που κάθισε δίπλα στον κ. Βούτση αλλά πέραν της τυπικής χειραψίας δεν αντάλλαξαν ούτε βλέμμα, ένεκα της … Novartis. Ξένο σώμα ήταν και ο Γ. Καμίνης, βουλευτής Επικρατείας του ΚΙΝΑΛ. Οκτώ χρόνια δήμαρχος κι όμως δεν βρέθηκαν οκτώ άνθρωποι να τον χαιρετήσουν αυθόρμητα.

– Ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος στον σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε σε μια συγκυρία, με δυνητικά ιστορικά χαρακτηριστικά. Δηλαδή, η Ντόρα Μπακογιάννη ως δήμαρχος Αθηναίων υποδέχτηκε τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2004, ενώ από την ίδια θέση ο Κώστας Μπακογιάννης θα υποδεχθεί τις εκδηλώσεις των 200 ετών από την έναρξη της Επανάστασης το 2021.

– Στην ορκωμοσία χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ενώ θρησκευτικό όρκο έδωσε η συντριπτική πλειοψηφία των δημοτικών και διαμερισματικών συμβούλων.

– Ο βασικός αντίπαλος του Κ. Μπακογιάννη και στενός συνεργάτης του Άλ. Τσίπρα, Νάσος Ηλιόπουλος, δεν φάνηκε πουθενά. Ειπώθηκε ότι «μπορεί να πέρασε και να υπέγραψε» καθώς η διαδικασία ήταν υποχρεωτική. Αντιθέτως το παρόν έδωσαν ο Παύλος Γερουλάνος και οι επικεφαλής άλλων παρατάξεων της αντιπολίτευσης όπως η «Αντικαπιταλιστική» Ντίνα Ρέππα και ο «Ανταρσία στις γειτονιές» Πέτρος Κωνσταντίνου.

– Η μεν κ. Ρέππα παίρνοντας τον λόγο ορκίστηκε στην τιμή της ότι θα βρίσκεται «πάντα στην πρώτη γραμμή για τη φτωχολογιά» και έκλεισε φωνάζοντας το επαναστατικό Venceremos («θα νικήσουμε») με υψωμένη τη γροθιά της.

– Ο δε κ. Κωνσταντίνου ορκισθείς ομοίως στην τιμή του, δήλωσε ότι θα αγωνιστεί για τα δικαιώματα των μεταναστών και την εκδίωξη του ΔΝΤ από την Ελλάδα.

Μετά την ολοκλήρωση της τελετής οι περισσότεροι αποχώρησαν. Έμειναν όμως πολλοί και μεταξύ αυτών ο νέος δήμαρχος, έχοντας πάντα την Αλεξία δίπλα του. Ήλθε στις 6 κι έφυγε λίγο πριν τις 9 αφού μίλησε με όσους περισσότερους μπορούσε.