Πα. Απρ 26th, 2024

Βασίλης Γιόγιακας στο «Κάλπη 19»: Λειτουργώ ως εκπρόσωπος όλων των Θεσπρωτών

*Στον Γιώργο Νόκο

«Καλούµε τους δηµοκρατικούς πολίτες να δώσουν µαζικά το “παρών” στις εκλογές και να εµπιστευθούν τη Νέα ∆ηµοκρατία», δηλώνει στο «Κάλπη 19» ο υποψήφιος βουλευτής Θεσπρωτίας της Ν.∆. Βασίλης Γιόγιακας. Ο ίδιος τονίζει ότι «έχει πρώτα απ’ όλα σηµασία για όλη τη χώρα, άρα και για τη Θεσπρωτία, να δηµιουργήσουµε ένα περιβάλλον που θα διευκολύνει και δεν θα αποτρέπει τις επενδύσεις, θα ενθαρρύνει την επιχειρηµατικότητα να αναπτυχθεί και να δηµιουργήσει θέσεις εργασίας».

Κύριε Γιόγιακα, όπως όλα δείχνουν, η Νέα ∆ηµοκρατία θα είναι πρώτη και στις βουλευτικές εκλογές. Τι θα θεωρούσατε επιτυχία για το κόµµα σας το βράδυ της 7ης Ιουλίου;

Επιτυχία θα είναι µια ισχυρή αυτοδυναµία, η οποία θα µπορεί να εγγυηθεί ότι η χώρα δεν θα µπει σε νέες περιπέτειες και ότι ως η επόµενη κυβέρνηση θα έχουµε λυµένα τα χέρια για να κάνουµε πράξη το φιλόδοξο, µεταρρυθµιστικό πρόγραµµά µας. Εµείς αντιµετωπίζουµε τις ερχόµενες εκλογές σαν να µην υπάρχει το προηγούµενο των ευρωεκλογών και καλούµε τους δηµοκρατικούς πολίτες να δώσουν µαζικά το «παρών» και να εµπιστευθούν τη Νέα ∆ηµοκρατία.

Τι θα λέγατε σε αυτούς που σκέφτονται, αλλά δεν έχουν αποφασίσει ακόµα αν θα ψηφίσουν τη Νέα ∆ηµοκρατία;

Θα τους ζητούσα να θυµηθούν πότε άλλοτε υπήρξε ένα κόµµα εξουσίας που δεν χαϊδεύει αυτιά, που δεν υπόσχεται όλα σε όλους και λέει µόνον αυτά που µπορεί να κάνει. Ενα κόµµα που είναι συνεπές σε αυτά που λέει εδώ και τρία χρόνια. Που δείχνει ένα νέο ήθος, µιλώντας για τις αξίες του µόχθου, της εργατικότητας και της επιβράβευσής τους. Σε αυτόν τον κόσµο θα έλεγα να δει τη διαφορά µε το παρελθόν, τη διαφορά που κάνει πρώτα απ’ όλα η ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, και να µας δώσει µια ευκαιρία. Μια ευκαιρία που αξίζουµε, σύµφωνα µε τα όσα έχουµε δείξει από τη θέση της αντιπολίτευσης.

Πιστεύετε ότι η Νέα ∆ηµοκρατία έχει κάνει την αυτοκριτική της για όσα έπραξε ή δεν έπραξε πριν από το 2010;

Το να λέει κανείς ότι έχει κάνει την αυτοκριτική του δεν είναι από µόνο του αυτοκριτική. Η αναγνώριση των όποιων ευθυνών είναι ειλικρινής όταν δείχνεις µε πράξεις ότι δεν θα επαναλάβεις τα ίδια λάθη. Εµείς στη Νέα ∆ηµοκρατία, θυµίζω, αλλάξαµε πρώτα «τα του οίκου µας», για να ζητήσουµε έπειτα από την κοινωνία να µας εµπιστευθεί ξανά: φέραµε το κόµµα πιο κοντά στον κόσµο, βάλαµε τάξη στα οικονοµικά µας, δίνουµε ευκαιρία σε νέα, ικανά πρόσωπα, γίναµε δυσάρεστοι όταν έπρεπε. Αποδεικνύουµε ότι έχουµε διδαχθεί από όσα έγιναν την τελευταία δεκαετία και ότι πήραµε τα µηνύµατα της κοινωνίας

Είστε ξανά υποψήφιος βουλευτής στη Θεσπρωτία. Τι είναι αυτό που θα βάλει µια περιοχή ιδιαίτερης φυσικής οµορφιάς σε τροχιά ανάπτυξης;

Εχει πρώτα απ’ όλα σηµασία για όλη τη χώρα, άρα και για τη Θεσπρωτία, να δηµιουργήσουµε ένα περιβάλλον που θα διευκολύνει και δεν θα αποτρέπει τις επενδύσεις, θα ενθαρρύνει την επιχειρηµατικότητα να αναπτυχθεί και να δηµιουργήσει θέσεις εργασίας. Γι’ αυτό και θεωρούµε άµεση προτεραιότητα να αντιµετωπίσουµε θέµατα όπως η γραφειοκρατία, η πολυνοµία, η εκκρεµοδικία και η υπερφορολόγηση. Για τη Θεσπρωτία, οι περισσότερες και καλύτερες δουλειές και τα µεγαλύτερα εισοδήµατα θα έρθουν από τον παράκτιο και θαλάσσιο τουρισµό, τις µεταφορές, τον αγροκτηνοτροφικό κλάδο και τις υδατοκαλλιέργειες. Γι’ αυτό µας ενδιαφέρει, µέσα και από την κινητοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων, να αναπτύξουµε υποδοµές όπως το λιµάνι, το εµπορευµατικό κέντρο, οι µαρίνες, καθώς και να περάσουµε σε ένα µοντέλο αγροτικής επιχειρηµατικότητας µε προτεραιότητα στη συνεργασία σχηµάτων και στα καινοτόµα προϊόντα.

Εάν επανεκλεγείτε, ποια είναι τα θέµατα εκείνα µε τα οποία θα ασχοληθείτε κατά προτεραιότητα;

Θα στηρίξω κάθε πρωτοβουλία για την ενίσχυση της πρωτογενούς παραγωγής, όπως η διεκδίκηση σταθερών πόρων για τους Ελληνες αγρότες και κτηνοτρόφους από τη νέα ΚΑΠ, η ίδρυση ∆ιεπαγγελµατικής Οργάνωσης Φέτας και η θεσµοθέτηση των περιοχών ανάπτυξης υδατοκαλλιεργειών, όπως και κάθε πρωτοβουλία για τον εκσυγχρονισµό του λιµανιού της Ηγουµενίτσας και των µικρότερων λιµανιών. Επίσης, µε ενδιαφέρει ιδιαίτερα να ενισχυθούν οι µονάδες υγείας µε νοσηλευτές και γιατρούς, ιδιαίτερα αυτές που λειτουργούν στις πιο αποµακρυσµένες περιοχές.

Είστε από τους νεότερης γενιάς βουλευτές. Πώς αποτιµάτε αυτά τα τεσσεράµισι χρόνια της παρουσίας σας;

Πιστεύω ότι έκανα αντιπολίτευση όχι για το θεαθήναι, αλλά για την ουσία, µόνο µε σκοπό να αναδείξω πραγµατικά προβλήµατα και να πιέσω για ουσιαστικές απαντήσεις. Στη µέχρι σήµερα διαδροµή µου προσπάθησα να λειτουργήσω ως εκπρόσωπος όλων των Θεσπρωτών και, αν κρίνω από αυτά που µου λένε στον δρόµο ή στο γραφείο, µέχρι σήµερα µάλλον το έχω πετύχει. Σίγουρα αυτό µε γεµίζει χαρά, αλλά και µεγαλώνει την ευθύνη µου να ανταποκριθώ στις προσδοκίες τους.

 Γιατί πιστεύετε ότι οι πολίτες πρέπει να σας ψηφίσουν;

Γιατί σκύβω πάνω από κάθε πρόβληµα σαν να είναι και δικό µου, γιατί είµαι εκεί για να τους ακούσω χωρίς εξαιρέσεις, γιατί η σχέση µου µε την πολιτική είναι σχέση πάθους και όχι βιοπορισµού