Σα. Απρ 20th, 2024
Χρήστος Καπετάνος

Ποιους δημάρχους θα στηρίξει η ΝΔ στο νομό Λάρισας

Μία λίστα με ονόματα υποψήφιων μνηστήρων για το χρίσμα ή τη στήριξη του κόμματος, προκειμένου να συγκροτήσουν ισχυρά ψηφοδέλτια για κάθε δήμο του νομού έστειλε η ΝΟΔΕ ΝΔ Λάρισας στα κεντρικά του κόμματος.

Ουσιαστικά πρόκειται για μια καταγραφή των υποψηφιοτήτων, χωρίς όμως να υπάρχει και αξιολόγηση αυτών από την κομματική οργάνωση, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Χρήστος Καπετάνος ζήτησε από τα 65 στελέχη της διευρυμένης ΝΟΔΕ να σεβαστούν τις τελικές αποφάσεις της ηγεσίας του κόμματος, όπερ και εγένετο.

Η λίστα της ΝΟΔΕ, όπως και των άλλων γαλάζιων Νομαρχιακών Επιτροπών της χώρας θα αποτελέσουν έναν μπούσουλα για την κεντρική εκλογική επιτροπή της ΝΔ, με επικεφαλής τον Νικήτα Κακλαμάνη, η οποία όπως όλα δείχνουν θα διενεργήσει δημοσκόπηση στους μεγάλους δήμους της χώρας (μεταξύ αυτών και ο Δήμος Λαρισαίων), προκειμένου να διερευνηθεί η δυναμικότητα των υποψηφίων.

Σίγουρα στη δημοσκόπηση θα συμπεριληφθούν και πολιτικά πρόσωπα, ενδεχομένως κι άλλες προσωπικότητες που διάκεινται φιλικά προς τη ΝΔ.

Η γαλάζια λίστα έχει ακόμη παραλήπτες τον πρόεδρο του κόμματος Κυριάκο Μητσοτάκη και τον γραμματέα Λευτέρη Αυγενάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Δήμος Λάρισας θα είναι στην πρώτη παρτίδα των υποψηφιοτήτων που θα ανακοινώσει η ΝΔ ότι στηρίζει για τις εκλογές του Μαΐου. Χρονικά η εξέλιξη αυτή τοποθετείται περί τα τέλη του μήνα, αρχές Νοεμβρίου.

Η επιστολή του προέδρου της ΝΟΔΕ ΝΔ Λάρισας Χρήστου Καπετάνου μετά τη διευρυμένη σύσκεψη της Νομαρχιακής για τα αυτοδιοικητικά, η οποία τον εξουσιοδότησε να στείλει τη σχετική λίστα των υποψηφίων προς αξιολόγηση, περιλαμβάνει ονόματα υποψηφίων για 5 δήμους του νομού, ενώ για τους Δήμους Αγιάς και Φαρσάλων γίνεται μια περιγραφή της κατάστασης, χωρίς όμως να αναφέρονται ονόματα.

Πιο συγκεκριμένα:

-Δήμος Λάρισας: Η λίστα περιλαμβάνει την επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον Δήμο Λάρισας Ρένα Καραλαριώτου, τον επικεφαλής της «Λάρισα πόλη του Αύριο» Θανάση Μαμάκο, τον πρώην νομάρχη Λουκά Κατσαρό, τους πρώην αντιδημάρχους Μάριο Ξηρομερίτη και Κώστα Σαμουρέλη και τον επικεφαλής του στρατιωτικού γραφείου της Προεδρίας της Δημοκρατίας, αντιπτέραρχο Γρηγόρη Πρεζεράκο.

– Στον Δήμο Κιλελέρ τον εν ενεργεία δήμαρχο Θανάση Νασιακόπουλο.

– Στον Δήμο Ελασσόνας τον εν ενεργεία δήμαρχο Νίκο Ευαγγέλου.

– Στον Δήμο Τεμπών τον εφοριακό Γιώργο Μανώλη.

– Στον Δήμο Τυρνάβου τον μηχανολόγο μηχανικό Γιάννη Κόκκουρα.

Δήμος Φαρσάλων: Εδώ υπάρχει η ιδιαιτερότητα με τον πρόεδρο της ΝΟΔΕ Χρήστο Καπετάνο, ο οποίος θα μπορούσε να είναι υποψήφιος δήμαρχος (για δεύτερη φορά), αλλά υπάρχει κομματικό ασυμβίβαστο. Έτσι μόνο με απόφαση του προέδρου της ΝΔ κ. Μητσοτάκη θα μπορούσε ο Φαρσαλινός δικηγόρος να τεθεί επικεφαλής της γαλάζιας παράταξης, σενάριο εφικτό, καθώς τα υπόλοιπα ονόματα που ακούγονται αντιμετωπίζουν θέμα συσπείρωσης.

Δήμος Αγιάς: Με τα βλέμματα στραμμένα στην παράταξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης «Δώτιο Πεδίο», μήπως και προκύψει -εκ των έσω- μια ενωτική υποψηφιότητα, η ΝΟΔΕ παρακολουθεί τις εξελίξεις, αν και σύμφωνα με πληροφορίες ταυτόχρονα αναζητά και μια εναλλακτική λύση, προερχόμενη όμως αποκλειστικά από την τοπική κοινωνία.

Η πρόταση της ΝΟΔΕ για κάλπη, και η άρνηση της Πειραιώς

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η πρόταση που κατέθεσε στην πρόσφατη συνάντηση των δύο γαλάζιων πλευρών Ρένας – Μαμάκου, η ομάδα του δεύτερου ώστε «ο επικεφαλής της νέας ενωτικής Κίνησης να προκύψει μέσα από μια εκλογική διαδικασία στην οποία θα συμμετάσχει η γαλάζια βάση.

Είτε τα μέλη των δύο παρατάξεων «Λάρισα – Πόλη του Αύριο» και «Λάρισα Νέα Αρχή», είτε τα κομματικά στελέχη. Το σκεπτικό της πρότασης είναι ότι θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στους ψηφοφόρους της ΝΔ να εκφραστούν, πριν αποφασίσει η Αθήνα. Από την πλευρά της Ρένας δεν υπήρξε κάποια αντίδραση, αλλά σίγουρα το θέμα θα ξεκαθαρίσει οριστικά στην επόμενη συνάντηση των δύο παρατάξεων, από βδομάδα.

Να σημειωθεί ότι ανάλογη πρόταση έχει καταθέσει στη ΝΟΔΕ και ο Κώστας Σαμουρέλης, ο οποίος ζήτησε να ψηφίσουν τα 3.800 μέλη της ΔΗΜΤΟ ΝΔ Λάρισας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε» τα κεντρικά στελέχη της ΝΔ δεν εμφανίζονται θετικά σε μια τέτοια προοπτική, καθώς θεωρούν ότι μια τέτοια εκλογική διαδικασία θα δημιουργήσει εντάσεις και στο τέλος θα αφήσει εσωκομματικές πληγές.

Πηγή: «Ελευθερία»