Δε. Απρ 15th, 2024

Ηράκλειο: Και ο Ευριπίδης Κουκιαδάκης υποψήφιος δήμαρχος

Την πρόθεσή του να διεκδικήσει τον δήμο Ηρακλείου ανακοίνωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης, Ευριπίδης Κουκιαδάκης, ο οποίος τέθηκε επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο τοης νέας παράταξης «Ομάδα Πρωτοβουλίας για την Ίδρυση Αυτόνομης & Ανεξάρτητης Δημοτικής Παράταξης».

Διαβάστε την ανακοίνωση:

Με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις της περιφέρειας, όραμα για την αυτοδιοίκηση, στρατηγικό σχέδιο για το Δήμο μας και την Κρήτη, έχοντας την εμπειρία και τη γνώση αλλά κυρίως τη θέληση και την αποφασιστικότητα, για την «επανάσταση του απλού και αυτονόητου», δηλαδή να αναγνωρίσουμε την πραγματικότητα και να ασχοληθούμε επίμονα με τα καθημερινά προβλήματα για να κάνουμε την πόλη μας λειτουργική, ελκυστική, φιλική για τους δημότες και τους επισκέπτες της.

Γνωρίζουμε ότι δεν είναι τόσο απλό, όσο λέγεται και ακούγεται, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να το επιχειρήσουμε, χωρίς να υπολογίζουμε το λεγόμενο πολιτικό (εκλογικό) κόστος. Διατυπώνοντας με σαφήνεια πριν από τις εκλογές τι ακριβώς θα κάνουμε για την καθαριότητα, τη διαχείριση των απορριμμάτων, το πράσινο, το νερό που χάνεται ή δεν πληρώνεται, τη λειτουργικότητα της πόλης, τα σχέδια πόλεως, τις αναπλάσεις, τις διανοίξεις, την πολιτική προστασία, την πρόνοια, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό, τις κοινωνικές δομές, τα σχολεία, τα υδατορέματα που έχουν καταληφθεί ή έχουν μετατραπεί αυθαίρετα σε δρόμους και βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή και την ασφάλεια των πολιτών, τα αντιπλημμυρικά, την αγροτική οδοποιία, την ασφαλή, γρήγορη και μα χαμηλό κόστος σύνδεση του Ηρακλείου με το νέο αεροδρόμιο. Τον σχεδιασμό της νέας περιμετρικής κλπ. Δηλαδή, θα πάρουμε το όποιο πολιτικό κόστος πριν από τις εκλογές, ώστε να γνωρίζουν οι πολίτες γιατί θα επιλέξουν ή δεν θα επιλέξουν την παράταξή μας.

Η απλή λογική και λιγότερο η απλή αναλογική επιβάλλει τον διάλογο, τις ευρύτερες πολιτικές συναινέσεις και συνεργασίες, ανάμεσα σε παρατάξεις και κινήσεις πολιτών οι οποίες λειτουργούν συλλογικά, δημοκρατικά, με διαφάνεια και δημόσια λογοδοσία.

Με αυτές τις εισαγωγικές σκέψεις ανακοινώνουμε την αμετάκλητη απόφασή μας για την ίδρυση νέας αυτοδιοικητικής παράταξης, στην οποία θα μπορούν να συμμετέχουν ισότιμα όλοι όσοι αποδέχονται την ιδρυτική διακήρυξη και τις καταστατικές αρχές και λειτουργίες της υπό ίδρυση παράταξης,  οι οποίες διαμορφώνονται ήδη από την ομάδα πρωτοβουλίας, αλλά θα οριστικοποιηθούν ύστερα από δημόσια διαβούλευση και ανοικτό, ελεύθερο, δημοκρατικό διάλογο από την ιδρυτική, καταστατική συνέλευσή της.

Ως το τέλος του μηνός Οκτωβρίου θα δοθεί στη δημοσιότητα για διαβούλευση το σχέδιο της Ιδρυτικής Διακήρυξης, που θα περιλαμβάνει τις καταστατικές της αρχές με ενδεικτικές αναφορές των προγραμματικών μας στόχων.

Χωρίς να υποτιμούμε και πολύ περισσότερο να αμφισβητούμε τον ρόλο των κομμάτων ως θεσμών του δημοκρατικού πολιτεύματος, πολύ δε περισσότερο τη συμβολή τους στην εμπέδωση και τη λειτουργία της δημοκρατίας, με απόλυτο σεβασμό στις απόψεις και τις προτάσεις τους, όχι μόνον δεν αρνούμαστε την αξιολόγηση, την κριτική των προτάσεών μας, της λειτουργίας και της δράσης μας. Αρνούμαστε μόνο τον ασφυκτικό εναγκαλισμό των κομμάτων και κυρίως των μηχανισμών.

Αντιθέτως ανοικτοί στο διάλογο, θα συζητήσουμε με όλα τα κόμματα και τις παρατάξεις που υποστηρίζονται απ’ αυτά ως και τις παρατάξεις που πήραν μέρος στις προηγούμενες εκλογές ή διαμορφώνονται για να συμμετάσχουν στις επόμενες, τις προτάσεις μας για τη Συνταγματική αναθεώρηση, τις θεσμικές αλλαγές για την αυτοδιοίκηση και το κράτος, τις προτάσεις μας για την πόλη μας και την Κρήτη.

Η τροποποίηση του Συντάγματος είναι αναγκαία για να αποκτήσουν οι Δήμοι και οι Περιφέρειες πολιτική και οικονομική αυτονομία. Δηλαδή να ρυθμίζουν και να διευθύνουν, στα πλαίσια του νόμου, με δική τους ευθύνη, προς όφελος των πολιτών τις δημόσιες υποθέσεις, οι οποίες τους ανήκουν, σύμφωνα με τις αρχές της εγγύτητας, της επικουρικότητας και της αποτελεσματικότητας, το δικαίωμα σε επαρκείς, ίδιους πόρους τους οποίους να διαθέτουν ελεύθερα, με ευθύνη, διαφάνεια και λογοδοσία, για την εκπλήρωση της αποστολής τους.

 • Ο Ευρωπαϊκός Χάρτης Τοπικής Αυτονομίας (ΕΧΤΑ), σε συνδυασμό με τις διατάξεις του Συντάγματος και του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου επιτρέπουν:
 • Τον προσδιορισμό των επιτελικών αρμοδιοτήτων του κράτους.
 • Την επιβαλλόμενη αποδυνάμωση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, με τη μεταβίβαση μεγάλου μέρους των αρμοδιοτήτων τους στους Δήμους και τις Περιφέρειες.
 • Την ενίσχυση της οικονομικής και διοικητικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ, με την απόδοση των παρακρατημένων πόρων και την μεταβίβαση νέων αρμοδιοτήτων με τους αντίστοιχους πόρους, τη μετάταξη και την πρόσληψη προσωπικού.
 • Την απλοποίηση των διαδικασιών λήψης αποφάσεων.
 • Τη θεσμοθέτηση ενός αξιόπιστου, αδιάβλητου, αντικειμενικού φορέα ελέγχου της νομιμότητας των αποφάσεων και των οικονομικών των ΟΤΑ.
 • Την ευέλικτη, άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων.
 • Την αποτελεσματική αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων των πολιτών.
 • Τη συμμετοχή της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ στη νομοθετική διαδικασία.
 • Τη σύσταση του Εθνικού Συμβουλίου Αυτοδιοίκησης, ως οργάνου που θα εκπροσωπεί την αυτοδιοίκηση σε κρίσιμα θεσμικά και οικονομικά θέματα.
 • Την εξομοίωση με την ταυτόχρονη άμβλυνση των κωλυμάτων όλων των αιρετών.
 • Την ενίσχυση των συλλογικών οργάνων.
 • Την καθιέρωση ρυθμιστικού πλαισίου για τη συγκρότηση και λειτουργία των αυτοδιοικητικών παρατάξεων.
 • Τη θεσμοθέτηση διαδικασιών διαβούλευσης μεταξύ των παρατάξεων για την επίτευξη προγραμματικών συμφωνιών, πριν ή μετά τις εκλογές.
 • Την ενίσχυση των συμμετοχικών διαδικασιών.
 • Τη συμμετοχή των πολιτών στις θεματικές επιτροπές του Δημοτικού Συμβουλίου.
 • Την έγκριση των διαπαραταξιακών συμφωνιών από τα δημοτικά συμβούλια.
 • Την εκλογή των χωρικών αντιδημάρχων και μικρού αριθμού δημοτικών συμβούλων χωρίς σταυρό προτίμησης. Στο μεσοδιάστημα, στους Καποδιστριακούς Δήμους (Τεμένους, Γοργολαϊνίου, Παλλιανής και Αλικαρνασσού) θα ορισθούν χωρικοί αντιδήμαρχοι με τετραετή θητεία.
 • Τη θεσμική, οικονομική και λειτουργική αναβάθμιση των Καποδιστριακών Δήμων και των κοινοτήτων, ώστε να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα των πολιτών στο κοντινότερο σ’αυτούς επίπεδο, με ευελιξία και αποτελεσματικότητα.
 • Την υποχρέωση των δημάρχων, ακόμα και αν διαθέτουν απόλυτη πλειοψηφία, να επιδιώξουν ευρύτερες συναινέσεις και συνεργασίες.
 • Τη συγκρότηση της λειτουργικά, θεσμικά και πολιτικά αναβαθμισμένης εκτελεστικής επιτροπής, με βάση την πλειοψηφία των παρατάξεων που αποδέχονται την προγραμματική συμφωνία.
 • Τη συνεργασία με τους όμορους Δήμους (Αρχανών – Αστερουσίων, Χερσονήσου και Μαλεβιζίου) για την ενιαία αντιμετώπιση, σε συνεργασία με την Περιφέρεια, των προβλημάτων της μητροπολιτικής αυτής οντότητας.
 • Την αναβάθμιση του ρόλου και της λειτουργίας της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων.
 • Την ισότιμη συνεργασία του πρώτου και του δεύτερου βαθμού για την αξιοποίηση τόσο του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, όσο και του ΕΣΠΑ.
 • Τη μετατόπιση του κέντρου βάρους του τοπικού αυτοδιοικητικού συστήματος διακυβέρνησης, από το πρόσωπο του δημάρχου στα συλλογικά όργανα και σε μια ομάδα πολιτικο-διοικητικών στελεχών, που συμμετέχει στις εκλογές, με συγκεκριμένη και εκ των προτέρων γνωστή πρόταση, τόσο στο επίπεδο του προγράμματος, όσο και των προσώπων που θα κληθούν να το εφαρμόσουν.

Ως παράταξη, η οποία λειτουργεί συλλογικά, θα αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που μας παρέχει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο για να κάνουμε πράξη τις προηγούμενες δεσμεύσεις, ενώ με τη συμμετοχή μας στα θεσμικά όργανα της αυτοδιοίκησης (τοπική και κεντρική Ένωση Δήμων), θα επιδιώξουμε την Αναθεώρηση του Συντάγματος και του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, ώστε να γίνουν πράξη οι αρχές του Ευρωπαϊκού Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας και να αποκτήσουν οι Δήμοι και οι Περιφέρειες Διοικητική και Οικονομική Αυτονομία.

Ως δημοτική παράταξη, ακόμα και αν διαθέτουμε την απόλυτη πλειοψηφία, δεσμευόμαστε να επιδιώξουμε ευρύτερες συναινέσεις και συνεργασίες με τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου, ισότιμα και χωρίς παραταξιακούς ή προσωπικούς εγωισμούς.

Τέλος, το ισχύον εκλογικό σύστημα με την αποδυνάμωση του συνδυασμού του εκλεγέντος Δημάρχου παρέχει τη δυνατότητα συγκρότησης πλειοψηφίας είτε με την υπόσχεση θέσεων, διαδικασία που διευκολύνει τη δημιουργία παρατάξεων «ειδικού σκοπού», ή με την επίτευξη προγραμματικών συμφωνιών ανάμεσα σε οργανωμένες παρατάξεις.

Είναι προφανές ότι ως παράταξη αρνούμαστε κάθε συζήτηση για κατανομή ρόλων. Αντίθετα, είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε το διάλογο, ώστε να περιορισθούν στο ελάχιστον με τη συνυπογραφή ενός κώδικα δεοντολογίας, οι στρεβλώσεις και οι κίνδυνοι που δημιουργούνται από το ισχύον σύστημα διακυβέρνησης, αλλά και να επιτευχθούν συγκλίσεις και συνεργασίες, με κινήσεις, παρατάξεις ή και απλούς πολίτες που έχουν τους ίδιους ή παρεμφερείς στόχους με μας.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ

ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΚΟΥΚΙΑΔΑΚΗΣ