Σα. Απρ 20th, 2024

Μωυσής Ελισάφ: Η «εξομολόγηση» του πρώτου Εβραίου δημάρχου

Η εκλογή του Μωυσή Ελισάφ στον Δήμο Ιωαννίνων αποτέλεσε ηχηρό μήνυμα τόσο εντός της χώρας όσο και στο διεθνές περιβάλλον. Είναι ενδεικτικό μάλιστα ότι οι «New York Times» αφιέρωσαν χώρο στο πρώτο Ελληνα Εβραίο που εξελέγη δήμαρχος.

«Σε μια εποχή που στην κοινή μας πατρίδα, την Ευρώπη, οι φωνές του μίσους, της μισαλλοδοξίας και του αντισημιτισμού αναδύονται όλο και περισσότερο, σε μια επαρχιακή πόλη οι πολίτες μου με επέλεξαν ως δήμαρχο κρίνοντάς με για την συνολική μου παρουσία στην πόλη» δηλώνει ο ίδιος, μιλώντας στην εκπομπή One Talk Weekend, εστιάζοντας στην ιδιαίτερη έμφαση που δόθηκε από τα ΜΜΕ στην εκλογή του. Μιλώντας για το περιβάλλον στο οποίο μεγάλωσε και αν συνάντησε δυσκολίες, ο ίδιος αποκαλύπτει πως στη ζωή του δεν έχει συναντήσει διακρίσεις, σημειώνοντας ωστόσο πως το δύσκολο είναι ότι γεννήθηκε δέκα χρόνια μετά τη μεγαλύτερη καταστροφή που γνώρισε η ανθρώπινη ιστορία από γονείς που επιβίωσαν του Ολοκαυτώματος του Εβραϊκού λαού, επομένως μεγάλωσε χωρίς πολλούς συγγενείς του ή άλλους που «κουβαλούσαν το βάρος» της καταστροφής.

Παράλληλα, αναφέρεται στο γεγονός ότι στην Ελλάδα δεν είμαστε συνηθισμένοι στο διαφορετικό, υπογραμμίζοντας πως «η πατρίδα μας χαρακτηρίζεται από έναν υπόκωφο αντισημιτισμό, ο οποίος ναι μεν δεν είναι βίαιος αλλά είναι υπαρκτός. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Ελισάφ εστιάζει στην εκλογή του ως δήμαρχος, χαρακτηρίζοντας την παράταξή του ως «ακηδεμόνευτη, μακριά από πολιτικά κόμματα και επιχειρηματικά συμφέροντα» στην οποία -όπως λέει- συμμετέχουν άνθρωποι από όλο το δημοκρατικό φάσμα, τονίζοντας πως πιστέψαμε από την αρχή σε αυτό το εγχείρημα παρά τις δυσκολίες. «Εξομολογείται» δε πως θα του λείψει το επάγγελμα της Ιατρικής που υπηρετούσε, ωστόσο όπως σημειώνει, πρέπει να ασχοληθεί πια με τον Δήμο και να τιμήσει την ψήφο των συμπολιτών του, προσθέτοντας μάλιστα πως η δημοσιότητα αυξάνει το βάρος των προσπαθειών που πρέπει να καταβληθούν για το μέλλον της πόλης.