Πα. Απρ 26th, 2024

Δήμος Ιωαννιτών: Οι συμμαχίες που θα κρίνουν τις εκλογές και τα δύο προβλήματα του Μπέγκα

Οι συμμαχίες που θα συναφθούν από την πρώτη μέχρι τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό το ποιος θα μπει νικητής στο δημαρχείο της ηπειρώτικης πρωτεύουσας στην οδό Αβέρωφ, στα Ιωάννινα. Τα προγνωστικά, οι δημοσκοπήσεις και οι εταιρείες στοιχημάτων «δείχνουν» το δίδυμο Μπέγκα-Καλογιάννη για τον β’ γύρο, με τη διαφορά που τους χωρίζει να εκτιμάται μικρή.

Ο νυν δήμαρχος, Θωμάς Μπέγκας, προερχόμενος από την Κεντροαριστερά, έχει να αντιμετωπίσει δύο υποψήφιους δημάρχους, που «ψαρεύουν» από την ίδια δεξαμενή ψηφοφόρων. Από τη μια ο Λάζαρος Νάτσης, ο οποίος ήταν υποψήφιος και το 2014 με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, δεν αποτελεί ιδιαίτερη απειλή, καθώς δεν εμφανίζει ιδιαίτερη δυναμική. Από την άλλη βρίσκεται ο Μωυσής Ελισάφ, που εξασφάλισε τη στήριξη του Κινήματος Αλλαγής.

Η περίπτωση του δεύτερου, ο οποίος είναι πρόσωπο που χαίρει εκτίμησης στην πόλη, είχε απασχολήσει την Κουμουνδούρου για ενδεχόμενη στήριξη, ένα σενάριο που τελικά ναυάγησε. Διχασμένη εμφανίζεται και η Ν.Δ. στην περιοχή, αφού, εκτός από την Τατιάνα Καλογιάννη, που έχει «βαρύ» όνομα στα Ιωάννινα, λόγω οικογενειακής παράδοσης, ο Νίκος Γκόντας δεν έκανε πίσω και συγκρότησε συνδυασμό. Από την πλευρά του «γαλάζιου» στρατοπέδου έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια σε τοπικό επίπεδο να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι μεταξύ της Τατιάνας Καλογιάννη και του Νίκου Γκόντα, αλλά και των υποψηφίων των δύο συνδυασμών.

Η επιδίωξη είναι στον β’ γύρο να προκύψει συνεργασία, κάτι που δεν έγινε το 2014, όταν ο Νίκος Γκόντας μεταξύ α’ και β’ γύρου πήρε επιπλέον μόνο 1.200 ψήφους, χάνοντας έτσι τη δημαρχία, παρόλο που είχε τερματίσει πρώτος στον α’ γύρο. Σε περίπτωση, πάντως, που η Ν.Δ. βρει ένα modus operandi για Καλογιάννη και Γκόντα, αυτομάτως θα αυξήσει τις πιθανότητες να πάρει τον δημαρχιακό θώκο και, έτσι, να έχει και μια επικοινωνιακή νίκη στην έδρα της Περιφέρειας Ηπείρου.